G4Media.ro

Ce se întâmplă dacă Trump sau Pence sunt infectati cu coronavirus? Experții…

Mike Pence Donald Trump vicepresedintele sua presedintele sua casa alba Sursa foto: Facebook

Ce se întâmplă dacă Trump sau Pence sunt infectati cu coronavirus? Experții descriu scenariile de criză la Casa Albă

În situația în care președintele american Donald Trump și vicepresedintele Mike Pence sunt testați pozitiv pentru coronavirus, lucrurile depind foarte mult dacă cei doi sunt capabili să-și mai îndeplinească activitățile. Dacă amândoi sunt bolnavi, dar încă pot munci, nimic nu se schimbă.

În schimb, dacă niciunul dintre ei nu-și mai poate îndeplini îndatoririle din cauza bolii, atunci, în conformitate cu Presidential Succession Act (Legea Succesiunii Prezidențiale), speakerul Camerei Reprezentanților – în acest caz, Nancy Pelosi – devine președintele interimar al Statelor Unite. Aceasta este opinia unor experți americani în drept constituțional pe care G4Media.ro i-a rugat să explice un posibil scenariu de criză la Casă Albă, în care președintele și vicepreședintele SUA sunt infectați cu noul coronavirus.

Informatia pe scurt:

* Angajati ai Casei Albe au fost infectați cu noul coronavirus;

*  Situația ridică semne de întrebare legate de posibila infectare a președintelui Trump  și/sau a vicepreședintelui Pence;

* Totul va depinde dacă cei doi lideri vor fi sau nu capabili să-și mai îndeplinească activitățile;

* Un amendament la Constitutia SUA prevede ce se poate întâmpla în acest caz;

*  Presidential Succession Act listează și persoanele care pot succeda la președinția SUA;

* Unii experți nu exclud o criză constituțională pe scara largă în cazul îmbolnăvirii liderilor americani;

Săptămâna trecută, unul dintre valeții personali ai președintelui Trump a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus. Ulterior, secretara de presă a vicepreședintelui Pence, Katie Miller, a fost și ea depistată pozitiv. Situația a provocat îngrijorare printre oficialii de la Casa Albă deoarece Trump, Pence și consilierii lor au interacționat frecvent în ultimele săptămâni, mulți dintre ei fără să poarte mască de protectie, crescând astfel șansele ca ambii lideri să se infecteze.

„Pence ar trebui să stea în mare parte departe de Casa Albă, așa cum a făcut (Dick) Cheney după 11 septembrie 2001,” a declarat un fost oficial al Administrației Trump. Până în prezent, vicepreședintele nu a făcut-o, deși el a stat departe de președinte. Chiar și după ce Miller a fost testată pozitiv, pe 8 mai, Pence a lipsit de la o întâlnire între Trump și liderii militari la Casă Albă, organizată în acel sfârsit de săptămână, dar a revenit la muncă lunea următoare.

În schimb, doctorul Anthony Fauci, directorul Național Institute of Allergy and Infectious Diseases, și doctorul Robert Redfield, care se află în fruntea Centers for Disease Control and Prevention (CDC), s-au auto-izolat după ce au intrat în contact cu o persoană de la Casă Albă care a fost depistată pozitiv. Ambii experți fac parte din Grupul de lucru de la Casa Albă dedicat eforturilor împotriva coronavirusului.

Deși oficialii de la Casă Albă au declarat că Trump și Pence sunt testați zilnic, iar rezultatele au fost până acum negative, îmbolnăvirea unor persoane din cercul de putere de la Washington a provocat îngrijorare la Casă Albă: ce se întâmplă dacă Trump sau Pence se îmbolnăvesc cu COVID-19? Dar ce se poate întâmplă dacă președintele și vicepreședintele SUA sunt infectați în același timp sau, într-un scenariu și mai grav, unul dintre ei moare?

Un material realizat de Bloomberg afirmă că, în acest caz, am putea avea diferite rezultate „de la o întrerupere temporară (a exercitării puterii președintelui), la o criză constituțională totală,” cu diverși lideri care ar putea emite pretenții la preluarea conducerii Statelor Unite. Specialiștii afirmă însă că cel mai important lucru este ca identitatea comandantului suprem al forțelor armate americane să fie clară în orice situație.

Scenarii de criză

Impactul economic și geopolitic al îmbolnăvirii liderilor americani va depinde foarte mult de gravitatea bolii și, în special, dacă președintele Trump va deveni incapabil să își mai exercite atribuțiile. Bloomberg l-a citat în acest sens pe David Axelrod, fost consilier senior la Casă Albă în timpul președintelui Barack Obama, care a afirmat: „Există un protocol pentru toate. (În timpul lui Obama) am făcut în mod regulat exerciții ca să învățăm ce să facem în caz de atacuri teroriste sau nucleare, dar sincer nu am anticipat niciodată o situație de pandemie precum cea cu care se confruntă acum Casa Albă.”

La rândul sau, Ian Bremmer, președintele Eurasia Group, o companie de consultanță în domeniul riscurilor geopolitice, a declarat că piețele ar cădea aproape sigur la știrea îmbolnavirii președintelui. Expertul crede însă că panica investitorilor nu va dura, dând ca exemplu cazul premierului Marii Britanii, Boris Johnson, care s-a îmbolnăvit recent de COVID-19. Deși Johnson l-a delegat pe șeful diplomatiei britanice, Dominic Raab, să se ocupe de anumite sarcini atunci când a intrat la terapie intensivă pe 7 aprilie, prim-ministrul nu și-a transferat niciodată oficial puterea. Între timp, premierul Johnson s-a întors la biroul său din Downing Street 10 și și-a reluat complet îndatoririle.

„Dacă Trump ar fi infectat cu virusul și este pus în izolare în reședința (de la Casa Albă), dar rămâne la conducerea guvernului și continuă să scrie mesaje tweet în ritm nebun, cred că acest lucru va avea un impact minim asupra pieței,” a spus Bremmer.

Chiar dacă președintele Trump va fi afectat serios de virus, există o procedură la care unii dintre foștii președinți americani au apelat pentru a renunța temporar la putere, ea fiind inclusă în Amendamentul al 25-lea din Constituția Statelor Unite. Acesta îi permite lui Trump să predea vicepreședintelui controlul puterii și apoi să o ia înapoi, imediat ce se va declara capabil să o facă. George W. Bush a făcut acest lucru de două ori în timpul președinției sale, în timp ce a fost supus procedurilor medicale, iar Ronald Reagan o dată, după ce a fost împușcat în martie 1981.

Frank S. Ravitch, care este profesor de drept la College of Law din cadrul Michigan State University, a descris pentru G4Media.ro ambele scenarii: „În cazul în care unul sau ambii lideri (Trump și sunt Pence) sunt depistați pozitivi, dar nu sunt privați de capacitatea de muncă, acest lucru ar avea un impact minim, atât timp cât ei pot lucra din carantină. Dacă, totuși, președintele nu mai poate funcționa din cauza COVID-19, vicepreședintele ar prelua puterea până când președintele își va putea relua activitatea.”

Bloomberg notează că, dacă Trump va fi afectat brusc de boală sau trebuie să fie sedat pentru a fi intubat, al 25-lea amendament permite, de asemenea, vicepreședintelui și cabinetului să execute transferul puterii prezidențiale.

De asemenea, Statele Unite au o procedură bine definită în cazul în care atât președintele, cât și vicepreședintele ar muri. „În acest caz, linia succesiunii este clară,” a afirmat Ilya Somin, profesor de drept la George Mason University din Virginia. „Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, va prelua puterea.”

Experții constituționali citați de Bloomberg avertizează însă asupra unei situații potențial haotice, în cazul în care atât Trump, cât și Pence ar deveni incapabili să-si exercite îndatoririle din cauza îmbolnăvirii cu COVID-19, deoarece legea nu este clară în soluționarea unui astfel de scenariu. Brian Kalt, profesor de drept la Michigan State University, a descris o posibilă criză constituțională la scară mare, care ar face necesară o rezolvare în instanță: „Ei ar trebui să decidă rapid ce să facă. Pentru că a nu ști cine este președintele, chiar și pentru câteva ore, ar putea fi extrem de periculos pentru țară.”

Dacă atât Trump, cât și Pence nu și-ar putea îndeplini sarcinile, niciunul nu ar putea invoca cel de-al 25-a Amendament. Constituția solicită Congresului să legifereze o linie de succesiune, care a fost actualizată cel mai recent în Presidential Succession Act (Legea Succesiunii Prezidențiale) din 1947.

Documentul îl pune pe președintele Camerei Reprezentanților, în prezent Nancy Pelosi, pe lista liderilor care urmează la președinție. Brian Kalt a declarat însă că acest lucru creează o mare problemă, deoarece Constituția nu oferă o procedură pentru a determina starea de „incapacitate” a unui președinte care îl face să nu-și mai poată exercita atribuțiile. Situația ar putea da naștere unei dispute în care Pelosi, o democrată, s-ar declara președintă în funcție, chiar dacă republicanii Trump și Pence (sau avocații lor) declară că sunt apți să servească. (Experții afirmă că Congresul ar trebui să rescrie legea succesorală pentru a-l pune pe secretarul de stat – în cazul actual, Mike Pompeo – al treilea la rând pentru președinție).

Frank S. Ravitch a vorbit ventru G4Media.ro despre acest posibil scenariu de haos constituțional, afirmând: „Dacă atât președintele, cât și vicepreședintele ar fi incapabili să-și exercite atribuțiile, președintele Camerei Reprezentanților ar acționa ca președinte în exercițiu al SUA până când președintele ales își poate relua activitatea. Există o procedură pentru toate acestea, prevăzută în cel de-al 25-lea Amendament din Constituția Statelor Unite, dar ar putea exista probleme din cauza modului excesiv de politic al actualului președinte (și mă refer la faptul că acționează fără aproape niciun respect față de Constituție sau de popor), precum și a comportamentului actualului lider al majorității Senatului, Mitch McConnell, care ar putea acționa pentru a submina procesul prevăzut în amendament, care prevede că actualul președinte al Camerei, Nancy Pelosi, să fie cea care va prelua puterea.”

„Personal, cred că atât actualul vicepreședinte, Mike Pence, cât și președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, ar fi o îmbunătățire uriașă față de Trump, dar oficialii monitorizează cu atenție Casă Albă și au îngrijiri medicale excelente, așa că, chiar dacă Trump ar fi infectat, s-ar putea că el  să nu fie incapabil să-si exercite atribuțiile sau, cel puțin, nu mai mult decât o face în acest moment, dacă mă gândesc la problemele sale psihologice aparente,” a declarat profesorul Ravitch.

La rândul sau, Kyle C. Kopko, expert în drept constituțional la Elizabethtown College din Pennsylvania, s-a referit și el la succesiunea la președinția Statelor Unite menționată în documentul din 1947, declarând pentru G4Media.ro: „Pe scurt, totul depinde dacă președintele și vicepreședintele sunt capabili să-și îndeplinească sarcinile. Dacă amândoi sunt bolnavi, dar încă pot munci, nimic nu se schimbă. Dacă însă niciunul nu-și poate îndeplini îndatoririle din cauza bolii, atunci, în conformitate cu Presidential Succession Act, președintele Camerei Reprezentanților devine președinte interimar. Dacă însă nici acesta nu poate să funcționeze ca președinte interimar, atunci președintele Pro Tempore al Senatului devine președinte interimar.”

Kopko a indicat că Presidential Succession Act prezintă lista completă a persoanelor care ar putea deveni președinte interimar al Sttelor Unite.

Aceeași opinie a fost împartășită și de Daniel Hulsebosch, profesor de drept consituțional la School of Law de la New York University, care ne-a explicat că cel de-al 25-lea Amendament la Constituția SUA și Legea Succesiunii Prezidențiale sunt documentele oficiale care reglementează succesiunea la putere în cazul în care Trump și Pence sunt victimele infecțiilor.

Poziția Casei Albe

Casa Albă a afirmat că nu există niciun motiv de îngrijorare. O purtătoare de cuvânt a spus că guvernul federal are întotdeauna planuri de continuitate a activităților, dar a refuzat să explice care ar fi planul dacă Trump și Pence nu ar putea să-și îndeplinească sarcinile. Ambii lideri sunt testați zilnic pentru coronavirus.

Comentatorii americani au notat că, de-a lungul actualei crize, președintele Trump a rezistat multora dintre măsurile de precauție cerute de oficialii din domeniul sănătății publice. Consilierii săi spun că liderul de la Casă Albă este hotărât să proiecteze un aer de normalitate, în speranța că acest lucru îi va convinge pe americani să-și părăsească locuințele și să reînceapa munca, pentru a reporni o economie devastată de pandemie. Realegerea lui Trump la scrutinul prezidențial din luna noiembrie poate depinde de acest lucru.

Riscul unei infectări a președintelui este însă foarte mare și, odată cu el, și impactul său negativ asupra șanselor sale de a obține un nou mandat. În condițiile în care virusul a afectat chiar și angajați de la Casa Albă, Trump pare acum că este mai dispus să ia măsuri de precauție, conștient că un diagnostic pozitiv i-ar putea afecta șansa de a fi reles președinte în această toamnă.

De exemplu, la conferința de presă din 11 mai, Trump a susținut că a avut puține contacte directe recente cu Pence, dar a indicat că ar putea lua măsuri suplimentare pentru a se ține la distanța de vicepreședinte. „El vine în contact cu o mulțime de oameni. Dacă apare ceva în această perioadă de carantină, probabil că vom vorbi. Nu l-am mai văzut de atunci. Putem vorbi la telefon,” a afirmat președintele Statelor Unite.

De asemenea, Trump a spus că a emis un ordin pentru ca toți angajații Casei Albe să înceapă să poarte măști de protecție. Trump a indicat însa că el nu intenționează să poarte mască.

Surse: Bloomber, CNN, MSNBC, Vox, BBC

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Democratii sunt atat de frustrati incat nimic nu pare sa-i opreasca din actiunea lor anti-Trump. Asa ca se gandec foarte serios cum sa-l infecteze incat sa-l scoata din functie. Scenariul cu Pelosi presedinte interimar cred ca e copt in mintea infierbantata a demonocratilor.