G4Media.ro

Ce se întâmplă după anunțul lui Ciolacu? Scenariile pentru formarea guvernului

Sursa Foto: Inquam Photos/Autor: Octav Ganea

Ce se întâmplă după anunțul lui Ciolacu? Scenariile pentru formarea guvernului

Anunțul intempestiv al lui Marcel Ciolacu pe Facebook privind ieșirea PSD din coaliție a provocat noi tensiuni pe scena politică. Cum fără PSD nu e posibilă o majoritate nici a partidelor europene, nici a celor extremiste, toată lumea se întreabă care e soluția pentru ieșirea din impas. Iată care sunt scenariile posibile pentru crearea unui guvern.

1. Guvern minoritar PNL-USR-UDMR

E chiar soluția sugerată de Marcel Ciolacu, care a spus că PSD ar vota în Parlament instalarea acestui guvern. Un guvern minoritar este o soluție politică foarte fragilă, care va depinde de PSD la fiecare proiect major. Un exemplu similar a fost guvernul PNL condus de Călin Popescu Tăriceanu în perioada 2006-2008, șantajat politic de PSD-ul aflat teoretic în opoziție.

Soluția e cu atât mai neviabilă cu cât guvernul va avea de luat în primele luni decizii extrem de impopulare pentru a reduce deficitul bugetar. O opoziție puternică formată din PSD și partidele extremiste va eroda rapid un executiv minoritar.

2. Răzgândirea lui Marcel Ciolacu și revenirea la guvernare

Marcel Ciolacu și-a creat chiar în interiorul PSD imaginea unui lider care face adesea piruete. A demisionat de la șefia partidului după alegeri, dar a revenit. A anunțat că nu candidează la prezidențiale dacă sunt organizate în decembrie, dar a candidat. Sunt multe astfel de exemple, iar acum există o nemulțumire reală în interiorul PSD față de decizia luată unilateral de Ciolacu, după cum am scris aici.

Revenirea PSD la masa negocierilor ar însemna o probabilitate mare de creare a unei majorități guvernamentale care să poată lua măsurile economice și fiscale necesare. O eventuală răzgândire i-ar știrbi și mai mult din autoritatea de lider, deja puternic afectată de scorul slab înregistrat de partid la parlamentare și de Ciolacu la turul 1.

3. Înlăturarea lui Marcel Ciolacu din fruntea PSD și revenirea partidului la guvernare

Mulți lideri locali și centrali ai PSD sunt nemulțumiți de decizia unilaterală a lui Marcel Ciolacu, mai ales că liderul partidului a fost invalidat la alegerile parlamentare și prezidențiale, după cum a relatat G4Media. De aici însă și până la o înlăturare a acestui din fruntea partidului e distanță lungă, mai ales că e nevoie de parcurgerea unor pași statutari anevoioși ce culminează cu organizarea unui congres. Așadar, e puțin probabil să vedem o mișcare rapidă în partid.

4. Instalarea unui guvern tehnocrat până la alegerile prezidențiale

Eșecul constituirii unui guvern de coaliție ar putea duce la soluția unui guvern tehnocrat, cum s-a mai întâmplat în 2016 cu guvernul Cioloș. Experiența de atunci arată însă că un astfel de executiv este extrem de slab și nu poate lua nici o decizie majoră. Singurul lucru pe care îl poate face e să gestioneze treburile curente, dar e complet insuficient într-o situație de criză a deficitului bugetar.

5. Guvern PSD-AUR

Ar fi o soluție in extremis în cazul în care partidele de dreapta nu reușesc să ajungă la o înțelegere. O astfel de coaliție e puțin probabilă însă deoarece PSD a votat înainte de alegeri în Biroul Politic Național o rezoluție prin care se angajează să nu facă o coaliție de guvernare cu partidul extremist. În PSD există însă lideri care s-au arătat deschiși la o astfel de colaborare, precum Paul Stănescu.

6. Forțarea de alegeri anticipate

Aceasta ar fi ”soluția bulgărească” la fărâmițarea extremă a locurilor din Parlament. E o soluție care însă s-a dovedit imposibilă în România, pentru că ar însemna ca parlamentarii care tocmai își iau mandatele în primiere să voteze ei înșiși dizolvarea legislativului. Un proces aproape imposibil de declanșat.

În Bulgaria, declanșarea anticipatelor e mult mai simplă, de aceea țara vecină are un rând nesfârșit de alegeri anticipate.

7. Prelungirea crizei și menținerea unui guvern interimar cu Ciolacu premier

Cea mai nedorită opțiune, dar posibilă, este prelungirea acestei crize politice pe o perioadă nedeterminată, cu Marcel Ciolacu premier interimar în fruntea acestui guvern interimar. E cel mai periculos scenariu, pentru că un guvern interimar nu are capacitatea de a lua deciziile economice necesare. Agenția de rating Fitch a revizuit ieri perspectiva creditelor pe termen lung ale României de la stabil la negativ inclusiv din cauza incertitudinii politice.

Indiferent de soluția găsită, două lucruri sunt clare.

– Marcel Ciolacu rămâne premier interimar până la validarea în Parlament a unui nou executiv. Chiar dacă e interimar și nu poate adopta ordonanțe de urgență, pentru Ciolacu ar fi o prelungire a puterii executive care să îl ajute la păstrarea puterii în partid.

– Timpul rămas pentru înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor e tot mai scurt. E nevoie de o ordonanță de urgență până la finalul anului pentru a stopa creșterea automată a pensiilor și salariilor bugetarilor de la 1 ianuarie. Majorarea de la începutul anului viitor ar pune o presiune majoră pe bugetul anului viitor. Dacă nu vom avea un guvern instalat până la 31 decembrie care să dea OUG de înghețare, România va avea o problemă imediată cu ratingul de țară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ce avem noi acuma este o b0mbă cu ceas, tik tik tik tok se apropie 1 ianuarie…

  2. Prozator ori scriitor? Crezi că îți citește cineva toate aberațiile?

  3. Ciordacu este câinele de la măcelărie.

  4. Ia spune matale, de unde știi că este nevoie de acea oug?! De unde știi că
    n-ar lucra mai bine sub „presiune”?!

  5. Ciolacu a ales cacealmaua… PSD în opoziție (alături de AUR/POT/SOS) se va micșora văzând cu ochii ((pro-) europeni).

    Intenția PSD (aka Ciolacu) pare a fi să le taie avântul celor de la PNL (de USR n-au nevoie ca să guverneze) sau să crească în opoziție șantajând / condiționând orice inițiativă a viitorului guvern minoritar (și făcând tam tam în media ce partid măreț este PSD, că doar ei știu să guverneze).
    Aia cu „guvern minoritar, că susținem” funcționează doar la nivel de șpriț cu amicii.

    Ce uită Ciolacu este că… nu e momentul pentru jumătăți de măsură, chiar dacă se vrea a fi o formă de „negociere”.

  6. Noi spunem să vă puneţi picioarele în apă rece că deja au început reformele, pensiile lor speciale nu vor mai fi impozitate dar deja v-au spus că trebuie să dea ordonanţe să vă i-a înapoi ce v-au dat ca să îi votaţi, printre ei şi la pensionarii fomişti.
    Acuma serios voi ăştia care i-aţi votat pentru că v-au dat, cum se numeşte aia că după ce i-aţi votat nici nu te mai plăteşte?

    Dar nu vă faceţi griji că va fi mai rău ca până acuma că urmează să vă spună că pică economie datorită dezmăţului şi incompetenţei din propria lor guvernare de dinainte şi va trebui să vă sacriflcaţi şi să staţi calm că vă scoate ei din criză în următoarea guvernare în care tot ei vor fi.
    Acuma serios voi ăştia care i-aţi votat pentru că v-au dat, cum se numeşte aia că după ce v-au dat-o şi nici nu vă plăteşte vă va spune că o să v-o dea iarăşi fără să vă plătească şi va trebui să plătiţi voi că v-o dau?

    Dar nu aveţi nici un sens să vă panicaţi că imediat cum se va face guvernul şi o să câştige prezidenţialele o să uite că i-aţi votat şi o să facă exact ce au făcut şi până acuma, adică o să v-o dea şi o să vă pună să plătiţi tot voi că îşi pierd timpul cu voi să vă bage în seamă pe la guvernare.

    Dar pe noi nu astea ne îngrijorează, pe noi ne îngrijorează UE pentru că suntem destul de sigur că nici acuma nu şi-au dat seama ce au făcut când le-au au scos MCV ca gest de bună credinţă crezând că se poate înţelege cu escrocii ăştia şi s-au schimbat, atâta de îngrijoraţi suntem de UE încât suntem siguri că o să îi acopere şi pe mai departe până o să dea ţara cadou lui Putin că românii aşa s-au săturat de escrocii ăştia de nici Putin nu mai pare atâta de rău.

    Dar nu fiţi panicaţi că sectoriştii ăia al lui Iahannis care au dus ţara în dezastru şi haosul ăsta în cele două mandate nu sunt destul de inteligenţi ca să înţeleagă că aşa nu va mai merge mult şi oricât de isterici sunt în media din cauza celor de la USR să nu îşi mai facă griji de USR că în scurt timp toată popuIimea o să le-o dea.

    Concluzia:
    ……………………….
    Noi le-am spus să facă reforme i-ar ei au înţeles că vor să vă reformeze la creieraş cu şi mai multă propagandă că poate vă m-ai duce de nas ca până acuma fără să facă nimica şi să vă rezolve problemele din cauza cărora sunteţi supăraţi.
    La fel de siguri suntem ca ei cred că votul ăsta de blam de la alegeri a fost dat împotriva USR din cauză că nu vor în opoziţie şi nu împotriva lor al celor care au fost la putere, toată propaganda lor asta strigă în gura mare pentru că asta cred. Deci nici nu este de mirare că sunt calmi şi nu au nici o grijă fiindcă ei sunt convinşi că următorul vot de blam pe care îl veţi da va fi tot împotriva USR şi toată propaganda lor pe asta se va axa ca să vă convingă. Realitatea este că atâta de frică le este de USR că ar putea să ajungă la guvernare încât nu văd celălalt pericol care sunteţi voi ăştia cu votul de blam şi care devine pe zi ce trece tot mai mare.
    ……………………….
    Mai simplu spus ei cred că USR este de vină că voi aţi votat împotriva celor de la PNL şi PSD, atâta de siguri suntem ca asta cred încât toate nenorocirile următoare le vor pune în cârca celor de la USR că nu au vrut să vină la guvernare să le facă treaba în locul lor(măcar să îi fi invitat la guvernare).

    Acuma vom încerca să îi învăţăm la rele pe PNL şi PSD şi să îi întrebăm dacă vor să îi vadă isterici pe sectoriştii lui Iohannis în media?…..Păi dacă vreţi spuneţi că în următoarea voastră guvernare printre reforme va fi depolitizarea CCR şi schimbarea şefilor de servicii şi apoi să vedeţi ce va ieşi😏(dacă faceţi asta s-ar putea ca mulţi votanţii naivi să vă voteze numai să o vadă pe asta).

  7. USR+PNL+UDMR+AUR+minoritati => 51+ procente
    PSD in acest caz ar fi destul de irelevant.
    USR si AUR au destule puncte comune cat sa poata colabora daca USR-ul trece peste orgolii. Simion a spus in repetate randuri ca ar colabora cu USR-ul si sunt pregatiti sa-si asume partea la guvernare.
    Acest guvern ar putea sa ia decizii importante fara sustinerea PSD-ului.
    Cred ca ar fi singura sansa sa scapam de PSD pentru mult timp.
    Plus ca ar fi mai bine sa fie si cineva din acea parte „surveranista” a societatii in Guvern pentru ca (1) orice partid aflat la Guvernare se erodeaza in timp si ar fi bine sa se erodeze putin si din partea celalalta… si (2) oamenii au votat si au dreptul sa fie reprezentati. La urma urmei dialogul, negocierea si colaborarea sunt mai bune decat divizarea.
    Daca acest guvern s-ar putea forma si ar face schimbari in bine atunci poate PSD va fi istorie la urmatoarele alegeri.