Ce se schimbă în PNL și în relațiile cu PSD după instalarea generalului Ciucă
A fost, poate, Congresul cel mai lipsit de miză și de tensiune văzut vreodată la PNL. Nici măcar președintele Klaus Iohannis n-a simțit nevoia să binecuvânteze cu prezența sa alegerea lui Nicolae Ciucă în funcția comandant suprem peste liberali, o simplă formalitate în absența vreunui contracandidat.
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a încercat să explice absența invocând o agenda super-ocupată: ”Preşedintele României de 45 de zile este într-o activitate furibundă, vă spune un om care stă 3-4 zile la Strasbourg, Paris sau Bruxelles, la instituţiile europene.”
Activitatea furibundă s-a încheiat totuși sâmbătă, când președintele Klaus Iohannis a fost văzut iarăși pe terenul de golf de la Pianu pentru puțină relaxare. Avea, deci, toate motivele să rămână relaxat și în cursul zilei de duminică. Partidul tocmai a instalat în conducere cei mai loiali oameni ai Cotroceniului.
Premierul Ciucă, proaspăt votat președinte, l-a și desemnat pe ministrul de interne Lucian Bode în funcția de secretar general. Poziția fusese deținută până acum de Dan Vîlceanu, un apropiat al fostului președinte Florin Cîțu. Bode se va ocupa, așadar, de politica de cadre, relația cu șefii de filiale, cu baronii.
Ciucă și Bode au o mare calitate, foarte apreciată de Klaus Iohannis: nu emit opinii personale. Executanți disciplinați, amândoi proveniți din sisteme militarizate, tandemul Ciucă-Bode la conducerea PNL desăvârșește spiritul cazon instalat în partid. Tot la capitolul schimbări interne: pe poziția de vicepreședinte lăsată liberă de Nicolae Ciucă avansează amiralul Vergil Chițac, primarul Constanței, care intră cu această ocazie în Biroul Permanent format din 45 de membri (greu de imaginat cum se pot lua decizii în această formulă greoaie).
În galeria celor patru prim-vicepreședinți ai PNL urcă europarlamentarul Dan Motreanu în locul lui Lucian Bode pus secretar general. Dintre liberalii care conduc astăzi partidul, Motreanu este una dintre puținele figuri cu viziune și istoric îndelungat în PNL.
Cam acestea ar fi schimbările din interiorul PNL. L-am urmărit cu atenție pe Nicolae Ciucă și la Congres. Greu de imaginat că va rezista în poziția de lider pe termen lung. Pare mai degrabă că rolul său, pe termen mediu și scurt, este să facă puțină ordine într-un partid dominat de haos, să restructureze, reorganizeze și să curețe filialele controlate încă de oamenii lui Orban.
Odată instalat șef de partid, având deja și funcția de premier, Nicolae Ciucă pierde șansa de a mai rămâne în fruntea Guvernului după 2023 sau de a candida în 2024 la prezidențiale. Este o țintă ridicată mult prea devreme pentru a putea rezista în vremuri grele mai mult de un an, asta cu generozitate în caz că scapă cu bine de toamna și iarna următoare.
Neutralitatea afișată până acum de liderii PSD în raport cu Nicolae Ciucă dispare. În maxim o lună, este de așteptat să înceapă atacul la baionetă. Marcel Ciolacu l-a identificat drept adversar politic din ziua în care și-a anunțat candidatura. Liderul PSD este presat din mai multe direcții să declare război noului șef al PNL: partidul său începe să cadă în sondaje, intervine inevitabil uzura la guvernare. Rivalii din partid abia așteaptă un prilej pentru a-i contesta autoritatea. Orice slăbiciune ar putea fi exploatată. De notat că Marcel Ciolacu a început deja să se profileze ca lider de facto al guvernului, confiscând comunicarea publică pe teme de interes major.
Pe de altă parte, interesul personal al liderului PSD este să păstreze bune relații cu noul lider PNL, în speranța că rotirea în funcția de premier se va produce, conform înțelegerii politice, în mai 2023. Este o ecuație politică imposibil de rezolvat. Cum să te poziționezi concomitent adversar feroce și partener de nădejde la guvernare?
Liberalii se gândesc deja dacă nu cumva pesediștii vor forța o ieșire de la guvernare anul viitor pentru a ataca în 2024 cele patru șiruri de alegeri din opoziție.
Dar și Marcel Ciolacu este, la rândul său, înainte de toate un politician cu simțul ierarhiei în stat. Este posibil, deci, ca privit din această perspectivă, războiul politic între cele două partide din coaliție să se mai amâne puțin.
În concluzie, cele patru luni de miere din coaliția PSD-PNL-UDMR s-au cam încheiat duminică, odată cu instalarea lui Nicolae Ciucă la vârful PNL. De acum, cele două mari partide vor intra foarte probabil în coliziune, e doar o chestiune de timp. Temperatura în coaliție va crește pe măsură ce ne apropiem de momentul predării funcției de premier către PSD.
Sunt însă atât de multe variabile și necunoscute până atunci, atât de dificil de anticipat cât de tare va lovi o eventuală criză economică și cum va modifica inclusiv războiul din Ucraina comportamentul politic intern încât ar fi extrem riscant să avansăm cu predicțiile mai departe de orizontul acestui an.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii