G4Media.ro

Ce se știe despre contraofensiva anunțată a Ucrainei și cum va remodela…

sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Ce se știe despre contraofensiva anunțată a Ucrainei și cum va remodela ea războiul cu Rusia?

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei intenționează să desfășoare o contraofensivă pe mai multe fronturi împotriva Rusiei, însă totul depinde de condițiile meteorologice, a declarat miercuri ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. Trupele ucrainene așteaptă „momentul potrivit,” iar Reznikov crede că acest lucru se va întâmpla în aprilie sau mai. Declarația șefului apărării de la Kiev este cea mai recentă confirmare a contarofensivei pregătite de Ucraina și care, cred experții, va avea un impact major asupra războiului împotriva forțelor lui Vladimir Putin.

O operațiune așteptată

„Planul este de a desfășura contraofensiva pe mai multe fronturi. Va depinde de momentul potrivit pentru aceasta, decizia aparține Statului Major General. Depinde, de asemenea, de condițiile meteorologice. Țara noastră este foarte umedă primăvara. Pot fi folosite doar vehicule cu șenile. Cred că le vom vedea în aprilie sau mai,” a declarat Reznikov, citat de publicația ucraineană Pravda.  Oficialul de la Kiev a vorbit despre contraofensiva trupelor sale atunci când a fost întrebat când vor fi văzute pe câmpul de luptă tancurile germane Leopard.

Reznikov s-a declarat convins că, în 2023, lumea va asista la „schimbări foarte pozitive pentru Ucraina,” adăugând: „Sunt încrezător că vom continua să eliberăm teritoriile ocupate temporar, așa cum am făcut-o înainte în regiunile Kiev, Cernihiv, Sumy, Harkov și Herson. Toate acestea vor continua.”

În ceea ce privește Bahmut, Reznikov a adăugat că trupele ucrainene „au redus semnificativ potențialul ofensiv al rușilor” pe acel front, iar acest lucru va ajuta Forțele de Apărare „să mențină stabilă linia frontului și să câștige timp pentru a se pregăti pentru contraofensivă.”

Declarația ministrului Apărării de la Kiev a venit după ce, cu doar câteva zile înainte, președintele Volodimir Zelenski afirmase că Forțele Armate ale Ucrainei nu pot începe încă contraofensiva planificată în primăvară, deoarece în prezent nu dispun de suficiente arme.

Și, totuși, ce se știe despre contraofensiva anunțată a trupelor guvernului de la Kiev? Un material publicat de YahooNews încearcă să afle răspunsul la această întrebare, afirmând că de luni de zile, Ucraina și aliații săi occidentali au discutat despre o mare ofensivă de primăvară din partea forțelor ucrainene, cu obiectivul de de a recuceri porțiuni semnificative din terenul ucrainean confiscat de Rusia și forțele sale loialiste în ultimul deceniu, dar mai ales după 24 fabruarie 2022, odată cu invazia nejustificată a Ucrainei. Și acum, în contextul în care ofensiva de iarnă a Rusiei pare că s-a împotmolit, există speculații din ce în ce mai numeroase că contraofensiva Ucrainei este pe cale să înceapă în curând.

Experții afirmă că miza pentru această luptă care se profilează este enormă. Ucraina trebuie să demonstreze că poate folosi tancurile, vehiculele blindate, artileria și rachetele donate de Statele Unite și de aliații lor, forțând Rusia să dea înapoi. De partea sa, trupele lui Putin au petrecut luni de zile săpând tranșee și construind fortificații pentru a se asigura că Ucraina nu va recuceri teritoriul confiscat. În plus, ambele părți au suferit deja pierderi grele – mii de soldați morți și răniți în ambele tabere, la care se adaugă cantități impresionante de echipament militar distrus -, ceea ce pune sub semnul întrebării așteptarea multora ca ele să-și abandoneze pozițiile actuale și să se retragă.

Când va ataca Ucraina și în ce regiune?

Din motive evidente, Ucraina nu și-a anunțat public planurile de atac. Dar probabil că „va lovi înapoi forțele de invazie ale Rusiei în săptămânile următoare,” a prezis The Wall Street Journal.

Președintele Zelenski a declarat recent pentru ziarul japonez Yomiuri Shimbun că Ucraina „așteaptă să sosească muniția de la partenerii noștri” înainte de a lansa contraofensiva. „Nu putem începe încă, nu putem trimite soldații noștri curajoși în prima linie fără tancuri, artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune,” a declarat el.

Nu toată lumea este însă convinsă că trupele lui Zelenski vor lansa cu adevărat atacul împotriva rușilor, a relatat BBC.  „Unii analiști afirmă că armata Ucrainei susține ideea unei contraofensive pentru a-i pune în încurcătură pe omologii lor ruși” și să-i convingă „să-și desfășoare forțele în straturi subțiri de-a lungul liniei frontului, gata pentru un atac, mai degrabă decât să le concentreze în anumite locuri, cum ar fi orașul de est Bahmut.”

Majoritatea analiștilor cred însă că Ucraina nu blufează, precizează YahooNews, citând în acest sens o declarație a generalului-maior australian în retragere Mick Ryan. (https://mickryan.substack.com/p/the-coming-ukrainian-offensives) „Aș sublinia că nu va exista doar un singur asalt mare, ci probabil mai multe ofensive diferite. Aceasta se datorează faptului că atât sudul, cât și estul prezintă oportunități de acțiune ofensivă. Dar și pentru că ucrainenii vor dori să înșele Rusia cu privire la efortul lor principal,” așa cum au făcut cu mare efect în contraofensiva lor din toamna anului trecut.

Experții afirmă că conducerea politică și militară de la Kiev nu este neapărat încântat de toate speculațiile legate de posibilul lor atac de primăvară. YahooNews afirmă, citând-o pe adjuncta ministrului apărării, Hanna Malyar, care a scris pe rețelele de socializare că doar trei persoane știu când va ataca Ucraina: președintele Zelenski, ministrul apărării și comandantul șef al Ucrainei. „Vă rugăm să nu mai puneți întrebări experților despre o contraofensivă, vă rugăm să nu mai scrieți bloguri și postări pe acest subiect, vă rugăm să încetați să discutați public despre planurile militare ale armatei noastre.”

Când va începe asaltul?

Experții s-au referit la momentul „potrivit” ales de Ucraina pentru a lovi trupele lui Putin. Generalul australian în rezervă a scris că „sincronizarea va fi totul” în această contraofensivă, iar primul aspect este vremea și cât de mult „sezonul noroios” de primăvară în Ucraina va încetini camioanele, trupele terestre, tancurile și alte vehicule șenilate.

De asemenea, Ucraina va depinde foarte mult de momentul în care forțele sale sunt antrenate și gata de luptă, de momentul când va primi noile echipamente și muniții, de momentul în care politicile sunt corecte și va exista oportunitatea să-și lanseze asaltul.

„Serviciile de informații ucrainene vor monitoriza îndeaproape puterea și moralul trupelor ruse, proviziile de muniții cheie, forțele de rezervă și alte probleme pentru semne de slăbiciune care pot fi exploatate,” a adăugat Ryan. Asta „înseamnă că o ofensivă ucraineană ar putea veni mai devreme decât credem noi, având în vedere ofensivele rusești ce scad în intensitate în locuri precum Bahmut.”

În ceea ce privește locul unde ar putea lovi Ucraina, Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția, a declarat că, în mod ideal, forțele ucrainiene ar dori să împingă sud-est prin Zaporojie către Melitopol și Marea Azov, tăind podul terestru al Rusiei către Crimeea și întrerupând liniile de aprovizionare către poziții mai la vest. Rusia s-a pregătit pentru un astfel de atac prin construirea de fortificații defensive în Zaporojie, dar „un lucru la care (ucrainenii) au fost buni este să vadă unde pot profita de punctele mai slabe din linia rusă,” a adăugat el. „Cheia este să ai un oarecare succes.”

Cum vor ataca forțele ucrainiene?

„Planurile operaționale ale Ucrainei rămân confidențiale, dar unele aspecte ale lucrurilor care vor urma se pot desluși” dintr-un studiu al armelor occidentale pe care le primește Kievul și al performanțelor anterioare pe câmpul de luptă, a scris Wall Street Journal. Grupuri de trupe ucrainene s-au antrenat în Europa și în SUA, atât pentru a învăța cum să folosească noile tancuri și sisteme de arme occidentale, cât și pentru a deprinde utilizarea acestor arme în coordonare cu unități de artilerie, infanteriști, ingineri militari și alte active – totul în manevre efectuate de arme combinate.

De examplu, FoxNews a relatat recent despre operațiunile masive de antrenare în Marea Britanie a mii de soldați ucraineni înaintea contraofensivei de primăvară. Oficialii de la Londra au estimat de altfel că 20.000 de trupe ucrainene vor fi antrenate pe teritoriu britanic până la sfârșitul anului.

La rândul său, Washington Examiner a scris că pe măsură ce Kievul începe să-și grupeze forțele pentru a împinge forțele ruse înapoi, tancurile trimise de Germania și Marea Britanie au ajuns în Ucraina pentru a conduce viitoarea contraofensivă.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că cele 18 tancuri Leopard 2 „vor aduce o contribuție decisivă” în primele linii ale frontului, în timp ce omologul său britanic a afirmat că echipajele de tancuri ucrainene au finalizat antrenamentul pe tancurile Challenger 2 în Regatul Unit și s-au întors acasă, împreună cu cele 14 tancuri noi.

„Este cu adevărat inspirant să asistăm la determinarea soldaților ucraineni care și-au încheiat antrenamentul pe tancurile britanice Challenger 2 pe pământ britanic,” a declarat secretarul Apărării, Ben Wallace. „Ei se întorc în patria lor mai bine echipați… Vom continua să fim alături de ei și vom face tot ce ne stă în putință pentru a sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie.”

Ministrul ucrainean al Apărării a postat și el un videoclip pe Twitter în timp ce se află în interiorul unui tanc britanic, lăudând mașinile „minunate” și mulțumind guvernului de la Londra. „A fost o plăcere să ies la o plimbare cu primul Challenger 2 MBT ucrainean,” a spus Oleksii Reznikov. „Asemenea tancuri, furnizate de Regatul Unit, au ajuns recent în țara noastră. Aceste mașini fantastice își vor începe în curând misiunile de luptă.”

Revenind la contraofensiva alteptată a ucrainienilor, Wall Street Jorunal a mai scris că, din cauza numărului limitat de aparate de vânătoare pe care le deține și a spațiului său aerian dominat de ruși, Ucraina „nu va putea lansa un asalt în stil NATO.” În loc să conducă ofensiva printr-un asalt aerian masiv, „Ucraina va lansa probabil un atac mare – sau mai multe atacuri mai mici – folosind arme de precizie la sol cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete și artilerie,” cum ar fi sistemele HIMARS și obuzierele.

După barajul inițial de artilerie și rachete, „forțele terestre ucrainene vor avansa cel mai probabil în număr mare, la fel cum o fac trupele americane,” deși cu mai puține tancuri de luptă moderne. În spatele unui val frontal de tancuri ar urma probabil zeci de vehicule blindate de luptă și transportoare de infanterie, care „pot transporta soldați pentru a cuceri și menține teritoriu sau pentru a respinge infanteria rusă ce ar putea amenința forțele ucrainene.”

„După cum au arătat ucrainenii la Kiev, Herson și Harkov, ei – spre deosebire de ruși – știu să planifice și să conducă ofensive de succes la scară largă,” a scris generalul-maior australian. Dar „de data aceasta, ucrainenii vor trebui să lupte prin centuri de obstacole mai dense stabilite de ruși în est și sud,” concepute atât pentru a-i îndrepta pe atacatori în zonele unde să fie neutralizați, cât și pentru a încetini și rupe coeziunea atacurilor.”

Cat de importante vor fi noile arme occidentale?

Experții afirmă că noile arme primite de ucrainieni de la americani și de la aliații lor vor fi importante, dar nu este clar cât de mare va fi diferența pe care o vor face. „În timp ce forțele de la Kiev sunt mai motivate și, în unele cazuri, mai bine înarmate decât trupele Moscovei, Rusia a avut la dispoziție luni de zile să se pregătească pentru un atac ucrainean și a arătat o mai mare disponibilitate de a sacrifica vieți și materiale de luptă.”

Presupunând că suficiente muniții furnizate de NATO vor ajunge la timp pe câmpul de luptă, noile „tancuri occidentale de primă clasă, vehicule de luptă de infanterie, artilerie” și alte echipamente pe care le va primi Ucraina „vor reprezenta o provocare masivă pentru deținerea de către Rusia a teritoriului său ocupat,” a estimat Ryan. Tranșeele săpate de ruși, șanțurile anti-tanc, dinții de dragon, minele și alte obstacole defensive vor reprezenta o problemă pentru echipele specializate ale ucrainienilor, dar „ultimele pachete de ajutor americane au răspuns acestui lucru cu cantități mari de echipamente de inginerie de luptă.”

În plus, obstacolele fizice puse la cale de ruși reprezintă o piedică doar dacă sunt bine apărate. Dacă forțele ruse epuizate nu stăpânesc tranșeele și alte bariere, Ucraina poate pur și simplu să treacă peste ele cu buldozerul și să avanseze, a declarat locotenentul în retragere John Nagl, care predă la U.S. Army War College. „Dacă ucrainenii pot penetra aceste zone defensive și să ajungă în zonele din spate ale rușilor, ei ar putea captura atât forțele rusești, cât și zone mari de teritoriu,” a afirmat Ryan.

Obiectivul de a oferi Ucrainei arme moderne este, în cele din urmă, de a distruge forțele ruse suficient de mult încât Putin „să fie împins spre discuții de pace în care Kremlinul să cedeze cel puțin teritoriul pe care l-a ocupat după invazia din februarie 2022,” a scris Wall Street Journal. „Dar puțini oficiali au încredere că războiul și pacea se vor desfășura atât de bine” și mulți cred că, „chiar și aprovizionate proaspăt cu armament, forțele ucrainene sunt puțin probabil să obțină un avantaj atât de decisiv pe câmpul de luptă încât Kievul să fie în poziția de a cere returnarea completă a acelui teritoriu.”

Care este miza contraofensivei?

Potrivit lui Ryan, „Ucraina vrea să reia inițiativa în acest război” și „să-și recucerească teritoriul” în timp ce distruge armata invadatoare a Rusiei. Dar aceasta este și „bătălia voințelor,” iar „distrugerea moralului rusesc va fi și el un obiectiv important,” a spus generalul australian în rezervă.

Putin dă toate semnele că plănuiește să distrugă Ucraina printr-un război de uzură și să aștepte ca aliații occidentali ai Kievului să-și piardă din voința de a susține Ucraina. Așa că Ucraina trebuie „să demonstreze rușilor – de la Putin până la ultimul soldat – că nu pot câștiga acest război” și că „zilele lor în Ucraina sunt numărate,” a adaugat Ryan. „Acest aspect psihologic al operațiunilor ofensive este foarte important.”

Fostul ofițer australian s-a referit la un alt avantaj al Ucrainei. Kievul își îmbunătățește armamentul în timp ce Rusia, din necesitate, „se întoarce la tancuri mult mai vechi și vehicule blindate extrase din magaziile Războiului Rece…Imaginați-vă că sunteți echipajul unui tanc vechi rusesc, care este de 3-4 ori mai bătrân decât tine. Și, imaginați-vă că ați fost informați că vă veți confrunta cu cele mai recente tancuri occidentale. Indiferent de ce anume ridicola propaganda rusă ne spune, acest lucru va avea un impact semnificativ asupra moralului rușilor.”

Experții au mai menționat și alt aspect important pentru ucrainieni. După o iarnă grea, Ucraina trebuie să obțină câteva victorii pentru a menține sprijinul și interesul occidental, a declarat John Spencer, președintele de studii privind războiul urban la think tank-ul Madison Policy Forum. „O ofensivă ucraineană de primăvară, cu tancuri Leopard și și vehicule Bradley în frunte, va face mai mult pentru ei în relația cu alianțele decât orice teritoriu real pe care îl vor recupera.”

Dar asigurarea supraviețuirii teritoriului și culturii ucrainene este scopul final, a afirmat generalul-maior australian în retragere Mick Ryan. „Ofensivele lansate în următoarele câteva luni vor fi dureros de sângeroase și s-ar putea să nu fie lovitura finală care distruge armata rusă în Ucraina. Dar dacă Occidentul rămâne calm, iar ucrainenii vor aplica cu fermitate puterea de luptă împotriva rușilor în timp ce recuceresc mari bucăți de teritoriu, ofensivele (ucrainiene) ar putea fi începutul sfârșitului acestui război.”

Surse: YahooNews, Wall Street Journal, FoxNews, Washington Examiner, Yomiuri Shimbun, BBC, The Week, ABC News Australia, Substack, Twitter

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Asa cum este normal, nimeni (in afara conducerii ucrainene) nu stie nimic clar, sunt doar multi trepăduși care își dau cu părerea.

    • De fapt asta ii ajuta pe rusi sa nu mai inteleaga nimic. E mult fum. Cand toate ipotezele trebuiesc luate in considerare te ia durerea de cap.

  2. Foarte corect din partea Ucrainei ar fi să plece din Harkov către Maskva! Sigur ar intra ca prin brânză! La cât se mai apără rușii in alte locații cred că si armata georgiană ar ajunge la Maskva intr-o săptămână! Măsura ar fi in concordanță cu dreptul internațional întrucât Ucraina este atacată de Rusia, deci Rusia nu are voie să replice nuclear. In momentul cand Rusia părăsește Ucraina isi poate recupera Moscova! Pare planul cel mai fezabil! 👀

  3. sputnikarii de la AUR sunt in trepidatie cand citesc stirile astea .. trebuie sa faca raport la mama rusie .. si nu stiu daca isi vor mai primi rublele