Ce se știe despre masacrul de la Bucea
În timp ce autoritățile ucrainene menționează cifra de 410 cadavre de civili descoperite în regiunea Kievului, din care soldații ruși s-au retras în acest weekend, orașul Bucha a devenit simbolul abuzurilor comise de invadatorii ruși, potrivit BFM TV.
Începând de joi, armata rusă și-a abandonat treptat pozițiile din jurul Kievului. Regiunea a fost chiar „eliberată” în totalitate, a afirmat sâmbătă seara guvernul ucrainean. Dar ceea ce ar fi putut fi o veste bună s-a transformat într-un coșmar, când autoritățile locale și observatorii internaționali au descoperit noi atrocități în această regiune din nord-estul Ucrainei.
Zeci de cadavre de civili au fost găsite zăcând pe străzile mai multor orașe de la periferia capitalei, unele cu mâinile legate la spate. Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a estimat la 410 numărul de civili uciși în regiune.
De sâmbătă și până la recucerirea sa de către forțele ucrainene, Bucha, un oraș situat la treizeci de kilometri nord-vest de Kiev, a devenit simbolul abuzurilor suferite de populația civilă. Bilanțul este încă incert, iar ancheta trebuie să stabilească circumstanțele care au dus la această descoperire tragică.
Un bilanț încă incert
Bucha este un oraș de dimensiuni medii care avea peste 30.000 de locuitori înainte de război și este situat la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de capitala ucraineană. Ucrainenii au intrat sâmbătă în acest oraș, după ce a fost ocupat pentru o lungă perioadă de timp de ruși, în urma invaziei țării. Inițial a fost descoperite 22 de cadavre de civili pe o stradă din oraș, un bilanț confirmat și de AFP.
Aceasta cifră a fost revizuită rapid – și foarte mult – în sus. În timp ce procurorul general menționează acum moartea a cel puțin 410 civili în regiune, un ultim bilanț oficial vorbește de cel puțin 290 de morți în Bucha. O listă care ar putea crește și mai mult.
„290 este cifra oficială a cadavrelor de pe străzi sau din gropile comune, dar noi nu am putut verifica toate locurile, pentru că mulți oameni și-au îngropat morții în fața caselor și în parcuri. Așa că estimăm numărul de morți la 350, toți civili”, a declarat luni Anatoli Federuk, primarul din Bucha, pentru BFMTV.
În afară de aceste verificări incomplete, Katerina Ukraințeva, care face parte din consiliul municipal Bucha, a indicat un al doilea factor care complică stabilirea unui bilanț solid. „Există încă multe mine rusești”, a declarat ea luni, estimând că mai sunt „o sută” de cadavre care trebuie exhumate.
Victime împușcate în ceafă
Primarul din Bucha, Anatoli Federuk, a explicat cum au executat rușii victimele: „Toți acești oameni au fost împușcați, uciși cu un glonț în ceafă”.
La fața locului, echipa de corespondenți BFM TV a găsit, de asemenea, cadavre cu mâinile legate la spate cu o bucată de pânză albă, care ar fi avut ca scop să le semnaleze rușilor că nu este vorba de soldați, și vehicule strivite de blindate, cu trupurile șoferilor decedați încă la volan.
„Civilii trebuiau să treacă în continuare prin centrul orașului, de exemplu, pentru a lua alimente de la punctul de distribuție și așa mai departe. Și, de îndată ce oamenii ieșeau în stradă, rușii trăgeau de la mică distanță”, a explicat Anatoli Federuk.
De asemenea, el a indicat cazuri de tortură: „În beciuri, bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani au fost torturați, probabil pentru că erau considerați o amenințare”.
Ucraina vrea un „mecanism special” pentru judecarea crimele rusești
Duminică seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat publicului american la postul CBS.
„De ce au fost torturați până la moarte civili obișnuiți dintr-un oraș pașnic? De ce erau strangulate femeile, după ce li se smulgeau cerceii? Cum au putut fi violate și ucise femei în fața copiilor? Cum au putut fi profanate cadavrele lor chiar și după moartea lor?”.
Anterior, președintele ucrainean a acuzat Rusia că urmărește un „genocid” împotriva propriului său popor: „Da, este un genocid. (…) Avem mai mult de 100 de naționalități în Ucraina. Este vorba de distrugerea și exterminarea tuturor acestor naționalități”. De asemenea, el a cerut crearea unui „mecanism special” pentru a investiga toate crimele pe care susține că rușii le-au comis în Ucraina.
În acest weekend, în primele zile după dezvăluirea gropii comune de la Bucha, ministrul de externe, Dmitro Kuleba, a denunțat deja public un „masacru deliberat”.
Rusia invocă un eveniment înscenat și face apel la ONU
Rusia, la rândul său, neagă orice responsabilitate. Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei: „Respingem categoric toate acuzațiile”. El a adăugat că experții Ministerului rus al Apărării au descoperit semne de „falsificări video” și „falsuri” printre imaginile cu masacrul care circulă în mass-media.
„Judecând după ceea ce am văzut, aceste imagini video nu pot fi de încredere”, a susținut Dmitri Peskov.
Canalele de televiziune rusești au prezentat această viziune a evenimentelor încă din weekend. Sunt prezentate o mulțime de imagini filmate aparent în Bucha, în care se pare că unele corpuri se mișcă. Presa rusă a afirmat că acesta a fost un „eveniment înscenat” de către Ucraina pentru a câștiga și mai multă simpatie în fața opiniei internaționale.
Rusia, care a protestat împotriva „provocărilor odioase”, după cum a spus ambasadorul său adjunct la ONU, face apel la instituțiile internaționale.
„Rusia vrea și cere ca acest lucru să fie subiectul unor discuții internaționale”, a declarat Dmitri Peskov.
Concret, Rusia a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a se pronunța asupra tragediei.
Comunitatea internațională, consternată
Comunitatea internațională este consternată de știrile și imaginile masacrelor descoperite în Bucha. În această dimineață, invitat la postul France Inter, președintele Emmanuel Macron a considerat că „există indicii foarte clare, acum, de crime de război”. Macron s-a declarat în favoarea „unui nou set de sancțiuni și măsuri” împotriva Rusiei lui Vladimir Putin.
Cancelarul german Olaf Scholz susține aceeași idee. „Vom decide noi măsuri între aliați în zilele următoare”, a declarat cancelarul german, adăugând că „președintele Putin și susținătorii săi vor suferi consecințele”.
Luni, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat: „Aceste masacre sângeroase comise de ruși, de soldați ruși, merită să fie numite pe nume. Este un genocid și trebuie să fie judecat”.
„De aceea, propunem înființarea unei comisii internaționale care să investigheze această crimă de genocid”, a spus el.
Biroul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite a descris evenimentele ca fiind „posibile crime de război”. Această calificare și protestele internaționale ar putea deschide calea pentru o anchetă a Curții Penale Internaționale, cu sediul la Haga, în Olanda, care are jurisdicție în această chestiune. Cu toate acestea, ar trebui să fie sesizată de Consiliul de Securitate sau de un membru al ONU parte a Statutului de la Roma – un text pe care nici Rusia, nici Ucraina nu l-au ratificat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii