G4Media.ro

Ce se știe despre pierderile grele suferite de mercenarii ruși de la…

Sursa foto: Twitter

Ce se știe despre pierderile grele suferite de mercenarii ruși de la Wagner în Mali

Mercenarii ruși au suferit pierderi grele în luptele de două zile împotriva rebelilor tuaregi din apropierea graniței Mali cu Algeria, a confirmat luni, într-o declarație rară, grupul de mercenari Wagner din Rusia, scrie The Moscow Times.

O coaliție separatistă majoritar tuaregă a susținut duminică că a obținut o victorie majoră asupra armatei din Mali și a aliaților săi ruși.

În declarația sa, Wagner a detaliat „luptele feroce” cu militanții care, potrivit acesteia, au avut loc între 22 și 27 iulie și au dus la o serie de victorii tactice urmate de pierderi.

Potrivit Wagner, un grup de mercenari ruși a fost lovit de o furtună de nisip care le-a permis rebelilor să se „regrupeze” și să crească numărul militanților lor la 1.000.

Experții spun că luptele au dus la una dintre cele mai mari pierderi suferite de mercenarii ruși în operațiunile din străinătate, excluzând implicarea lor în Ucraina.

Iată ce știm despre incident:

  • Lupte de amploare

Lupte de amploare au izbucnit joi între armată și aliații săi ruși și separatiști – mișcarea rebelă denumită Cadrul Strategic Permanent pentru Pace, Securitate și Dezvoltare (CSP-PSD) – în Tinzaouatene, după ce armata a anunțat că a reluat controlul asupra mai multor districte, relatează AFP.

„Forțele noastre au anihilat în mod decisiv aceste coloane inamice sâmbătă”, se arată într-un comunicat al lui Mohamed Elmaouloud Ramadane, purtător de cuvânt al CSP-PSD.

„O mare cantitate de echipamente și arme au fost confiscate sau deteriorate” și au fost luați prizonieri, a adăugat el.

Potrivit rebelilor, șapte luptători separatiști au fost uciși și 12 răniți în luptele din districtul Tinzaouatene.

Wagner a susținut că rebelii au reușit „să se regrupeze și să își mărească numărul la 1.000 de persoane” profitând de furtuna de nisip.

Imagini neverificate care au circulat pe rețelele de socializare în weekend au arătat mai multe cadavre, despre care se crede că sunt mercenari Wagner și militari din Mali întinse pe pământ. De asemenea, printre prizonieri sunt vizibili mai mulți soldați albi.

  • Pierderile mercenarilor

Grupul de mercenari nu a spus câți dintre luptătorii săi se crede că au fost uciși, iar rapoartele privind numărul morților au fost contradictorii.

Canalele rusești Telegram că 20 de luptători mercenari au fost uciși și cinci au fost luați ostatici.

Serviciul rus al BBC a citat o sursă care a luptat anterior în cadrul Wagner și care a afirmat că cel puțin 82 de mercenari ruși au fost uciși în atac.

Într-un comunicat, gruparea Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM), legată de Al-Qaida, a afirmat că a atacat convoiul armatei maliene și aliații Wagner și a declarat că a ucis 50 de ruși și 10 malieni, relatează AFP, adăugând că nu poate verifica afirmațiile din surse independente. Rebelii tuaregi au negat implicarea grupului terorist.

Agenția rusă de știri de stat TASS a raportat duminică că printre cei uciși se numără bloggerul militar Nikita Fedianin – administratorul Grey Zone, un canal Telegram cu peste 568.000 de abonați despre care se crede că are legătură cu Wagner.

Potrivit informațiilor postate pe social media, comandantul Wagner, Anton Ielizarov – cunoscut și sub pseudonimul Lotos – ar fi fost capturat sau ucis în lupte. Canalele rusești de Telegram au susținut că Russia Africa Corps – un grup umbrelă pentru mercenarii ruși din Africa sub egida Ministerului rus al Apărării – a eliberat ostaticii Wagner în schimbul unor răscumpărări. Afirmațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

  • Mercenari ruși în Mali

De la înființarea sa în 2014 și până la moartea liderului Wagner, Evgheni Prigojin, în 2023, grupul Wagner a fost văzut ca un braț armat al Kremlinului în Africa.

În urma decesului său, Ministerul rus al Apărării a preluat controlul operațiunilor Wagner în Africa, încorporându-le într-o organizație mai mare cunoscută sub numele de Africa Corps.

Printre țările africane în care Africa Corps intenționa să staționeze trupe se numărau Burkina Faso, Libia, Mali, Republica Centrafricană și Niger, a relatat în decembrie cotidianul economic Vedomosti, citând surse neidentificate.

În aprilie au apărut, de asemenea, rapoarte conform cărora Wagner a reluat recrutările în Africa. Surse anonime din Ministerul Apărării au declarat că „câteva mii” de soldați ruși au fost transferați din Ucraina în Africa – atât ca mercenari, cât și ca soldați obișnuiți – de la jumătatea lunii februarie, au raportat publicația de știri de investigație Vyorstka și grupul de cercetare Nordsint într-o investigație comună.

La momentul respectiv, raportul de investigație a identificat Mali drept principala destinație pentru noii recruți.

Mali a fost tulburat de violențe comise de grupuri jihadiste și criminale începând din 2012.

O juntă condusă de colonelul Assimi Goita a preluat puterea în 2022 și a rupt alianța tradițională a țării cu Franța, în favoarea Rusiei.

Potrivit experților, luptele din Mali reprezintă una dintre cele mai grele pierderi pentru mercenarii ruși în operațiunile internaționale – în afară de luptele din Ucraina și bătălia de la Khasham din Siria din 2018, unde mercenarii Wagner ar fi pierdut zeci de luptători.

Oficialii ruși nu au comentat încă incidentul.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, Andrii Iusov, a susținut luni că Ucraina i-ar fi ajutat pe rebeli cu informații „care le-au permis să desfășoare o operațiune militară de succes împotriva criminalilor de război ruși”, fără a oferi detalii suplimentare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Mulțumesc că ați inclus și crâmpee de informații din comentariul meu nepublicat în prealabil.

  2. Domnu Putin, alooo! Africa Corps sună ca draku! Ori va autodeznazificatți, ori, kaput