G4Media.ro

Ce se va întâmpla cu Putin și Rusia în 2019? Câteva previziuni

Ce se va întâmpla cu Putin și Rusia în 2019? Câteva previziuni

Anul acesta se vor împlini două decenii de când Vladimir Putin a ajuns la putere în Rusia, prilej pentru diferiți analiști să încerce să anticipeze care vor fi momentele care vor marca cei 20 de ani de când fostul locotenent-colonel KGB a ajuns, ca premier și președinte, să domine peisajul politic de la Moscova și să influențeze o mare parte din evenimentele globale. Amplificarea tensiunilor cu Ucraina, intensificarea implicării în Orientul Mijlociu și o foarte probabilă scădere a popularității interne a lui Putin sunt câteva dintre lucrurile anticipate de experți în ceea ce privește Rusia anului 2019. De asemenea, nu este exclus ca Kremlinul să continue să agite spiritele în Europa de Est și Centrală, să caute o apropiere mai mare de Arabia Saudită, în timp ce relația cu Statele Unite să sufere o deteriorare și mai accentuată.

În opinia multor comentatori, anul următor va fi unul în care, pe plan internațional, Vladimir Putin va continua să profite de retragerea militară globală a Statelor Unite și de faptul că președintele Donald Trump pare să își piardă interesul în menținerea unor alianțe care până nu demult țineau Rusia sub control. Ca urmare, Moscova va căuta să investească resurse importante (politice, militare, economice, financiare) în lucruri care îi vor aduce cele mai mari câștiguri și îl vor ajuta pe Putin să-și continue domnia netulburată pe plan domestic.

Mai mulți experți care urmăresc de ani de zile manevrele militare și diplomatice ale Rusiei au încercat să prefigureze ce va face liderul de la Kremlin în 2019 și care sunt evenimentele interne și externe legate de Moscova:

Pe plan intern

  • Rata de popularitate. Vara trecută, în timp ce savura succesul Cupei Mondiale de fotbal și al strategiei sale de a folosi cel mai important eveniment planetar ca instrument de propagandă pentru a repara imaginea Rusiei, Putin s-a confruntat cu proteste importante generate de legea privind creșterea vârstei de pensionare în țară. Cota sa de favorabilitate a înregistrat, după mulți ani, o scădere de aproape 20 de procente, de la 82% când înregistra la sfârșitul anului 2017. Deși ulterior el a anunțat modificări care au atenuat schimbările propuse inițial, intervenția lui Putin a făcut ca el să fie asociat cu o lege nepopulară.

În condițiile în care noul an va aduce o creștere a taxei pe valoare adăugată de la 18 la 20%, menținerea sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei și reducerea prețurilor la petrol – exporturile de energie reprezintă o sursă esențială de venit pentru bugetul țării -, acești factori ar putea contribui la un declin și mai important al popularității liderului de la Kremlin. Orice schimbare semnificativă a prețurilor la petrol și gaze va avea consecințe politice la Moscova, însă analiștii străini nu se așteaptă ca Putin să fie ținta unor proteste interne masive, în condițiile în care opoziția este ținută sub control strict, iar vocile critice din media sunt rare.

  • Constituția. Constituția post-sovietică a Rusiei, adoptată prin referendum național în decembrie 1993, a fost deja modificată o dată pentru a prelungi termenul unui mandat prezidențial de la patru la șase ani. Putin a fost principalul beneficiar al acestei modificări, el fiind primul lider de la Moscova care a fost ales, iar apoi, la începutul acestui an, reales, pentru mandate de șase ani. Recent, speakerul camerei inferioare a Parlamentului rus, Vyacheslav Volodin, a sugerat că e posibilă schimbarea Constituției care să îi permită lui Putin să fie președinte după terminarea actualului mandat, în 2024.

 

  • Exerciții militare și arme. Anul 2019 va fi martorul unui număr sporit de exerciții militare ale Rusiei, ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Shoygu, vorbind recent despre aproximativ 4.000 de exerciții. Cel mai mare va fi „Center“, care va avea loc în septembrie, susține Aki Heikkinen, care deține pagina Russia Military Watch și care anticipează cel putin un exercițiu militar care va implica Corpul de Rachete Strategice și unul care va avea loc în districtul militar de sud, aproape de Crimeea și de Marea Neagră.

În ceea ce privește armele, Rusia va căuta să dezvolte noi rachete cu rază medie și lungă, interzise prin Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare – INF, precum și noi drone capabile să fie înzestrate cu armament, așa cum este Uran-6, și arme cibernetice sau electronice. Analiștii se așteaptă ca Moscova să investească sume tot mai mari în dezvoltarea și implementarea acestor arme și sisteme.

Una dintre ambițiile lui Putin este aceea de a dezvolta tehnologii digitale avansate (inteligență artificială), însa deocamdată Rusia nu are nici bugetul chinezilor, nici un sector tehnologic avansat ca acela al Statelor Unite. Anul 2019 ar putea însă să reprezinte un moment de cotitură în acest domeniu, mai ales după ce liderul de la Kremlin a atras atenția că Rusia e pe cale să piardă cursa tehnologică. Dezvoltarea de capacități AI interne necesare în războaiele cibernetice este un obiectiv semnificativ al lui Putin, care își dorește ca Rusia să ocupe poziția de lider în domeniul inteligenței artificiale.

Pe plan extern

  • Ucraina. Experții cred că situația tensionată dintre Rusia și Ucraina (care a provocat cea mai importantă criză între Moscova și Occident din ultimii ani) se va înrăutăți, iar unele voci se așteaptă la un atac iminent împotriva forțelor Kievului. Aceasta mai ales după ce ultima perioadă a fost martora unei creșteri semnificative a numărului de tancuri și piese de artilerie rusești la granița dintre cele două țări.

De altfel, atât oficiali ruși, cât și cei ucraineni au anticipat această creștere a ostilităților în 2019, fiecare învinuind în mod preventiv cealaltă tabăra. Pe 17 decembrie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia consideră că președintele ucrainean Petro Poroșenko pregătește un fel de „provocare“ în următoarea perioadă. Declarația lui Lavrov și altele similare făcute de oficiali ruși „ar putea fi interpretate ca semne și avertismente ale Moscovei cu privire la pregătirea spațiului informațional, ca de exemplu cele legate de crearea așteptărilor privind producerea de noi violențe în săptămânile următoare“, a scris pe blogul său cercetătorul Michael Kofman de la CNA Corp. și bursier în cadrul Wilson Centre. Analistul vorbește despre duelurile de artilerie care au loc în fiecare an după sărbătorile de iarnă și anticipează că ostilitățile din estul Ucrainei ar putea reîncepe după Anul Nou ortodox, respectiv după 14 ianuarie. Kofman crede că un asalt major rusesc împotriva trupelor ucrainene, unul care ar putea viza preluarea unor teritorii întinse, este însă „improbabil“.

O opinie diferită o au Catherine Harris, Mason Clark și Nicole Geis, de la Institute of the Study of War (ISW), care au scris într-o analiză recentă că, foarte probabil, Moscova va escalada în mod iminent situația militară împotriva Ucrainei. „Rusia stabilește în prezent condițiile militare pentru a-și pregăti forțele pentru un conflict deschis cu Ucraina“, au scris autorii, care notează, în special, declarațiile ruse recente despre posibilitatea utilizării de către Ucraina a armelor chimice.

Între timp, șeful Statului Major General al Forțelor Armate din Ucraina, generalul Viktor Muzhenko, a declarat că armata rusă reprezintă acum cea mai mare amenințare pentru Ucraina după 2014. În cadrul unei conferințe de presă recente, Muzhenko s-a referit la imaginile obținute prin satelit ale unei noi baze militare aflate lângă Kamensk-Shakhtinsky, aproape de granița ucraineană. Fotografiile prezintă sute de tancuri T-64 și T-62, plus camioane și piese de artilerie. Analiștii ISW cred că numărul mare de tancuri este un semn al unei foarte posibile ofensive ruse (alți experți cred însa că acest scenariu este unul putin probabil, căci nici armata rusă, nici forțele separatise care luptă în estul Ucrainei nu folosesc tancuri T-62 și T-64, ci T-64BV și T-72B1).

Înființarea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, separată de Rusia, nu va face decât să tensioneze relațiile dintre Kiev și Moscova, iar o dispută religioasă între cele două tabere ar putea să complice și mai mult lucrurile.

  • Crimeea. Unii experți au vorbit, de asemenea, despre posibilitatea ca forțele ruse să lanseze din Peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014, o operațiune de preluare a unor regiuni ucrainene. Flota rusească a Mării Negre își are sediul în Crimeea, iar rușii au desfășurat recent în peninsulă sisteme de rachetă S-400. Defense One scrie că cel mai important factor în viitorul Crimeei este lipsa acută de apă, situație care se va înrăutăți până în 2040. Crimeea obține 86% din apa necesară din canalul Nipru-Crimeea din Ucraina. În 2014, guvernul de la Kiev a tăiat aprovizionarea cu apă peninsulei anexată de Rusia, exacerbând problema, căci nu există soluții ieftine și la îndemână pentru a înlocui apa provenită din Ucraina.

„O operațiune militară pentru asigurarea aprovizionării cu apă a Crimeei, în prezent un scenariu cu probabilitate redusă, dar cu impact ridicat, ar necesita invazia rusească a regiunii Kherson din Ucraina, potențial sub un scenariu hibrid sub pretextul de a sprijinii vorbitorii ruși care sunt oprimați în regiune. Acest lucru amintește de scenariul conflictului din Donbass în 2014“, a scris în vară Jane’s Intelligence Weekly.

Este o opinie împărtășită și de Michael Carpenter, un fost oficial american din domeniul apărării și actual director al Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, care a afirmat că preluarea controlului asupra canalului Nipru-Crimeea ar putea fi una dintre țintele majore ale lui Putin în Ucraina în 2019. Aceasta deoarece fără apa proaspătă necesară „sectorul agricol din Crimeea nu poate supraviețui“. Ar fi vorba de o incursiune de 65-70 km. în interiorul Ucrainei, care ar necesita un număr important de trupe, cred experții, care nu au căzut de acord dacă atacul rusesc va fi declanșat sau nu la sfârșitul lunii martie, atunci când în Ucraina se vor desfășura alegeri prezidențiale.

  • Nord Stream II. Analiștii cred că 2019 va fi un an decisiv pentru planurile viitoare de transport ale gazului rusesc prin Ucraina. Tratatul actual expiră, dar negocierile privind un nou acord nu au fost declanșate. Rusia ar dori să oprească complet livrările de gaze către Uniunea Europeană prin Ucraina și să le înlocuiască cu noi conducte, precum Nord Stream 2. Dar atât UE, cât și Germania și Statele Unite doresc să se asigure că Ucraina rămâne o țară de tranzit. Experții anticipează negocieri dificile în acest dosar.

 

  • Europa. Președintele polonez Andrzej Duda i-a propus omologului său de la Washington crearea unei baze militare americane permanente în Polonia, denumită Fort Trump, solicitare care a fost criticată de o parte importantă a oficialilor și experților occidentali. Unii analiști, precum Michael Carpenter, cred că, dacă Trump va da curs acestei solicitări, așa cum a lăsat să se înțeleagă, Putin va face eforturi pentru a stabili o bază rusească în Belarus, care este un aliat al Rusiei. Deoarece liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, a rezistat pâna acum solicitării Moscovei, tensiunile dintre cele două țări aliate ar putea să crească. În acest caz, „Moscova are aproape sigur un plan Anschluss de rezervă dacă simte că Lukașenko nu va ceda“, a afirmat Carpenter.

În Iugoslavia, „dacă Kosovo și Serbia vor ajunge la o înțelegere privind schimbul de teritorii și recunoașterea reciprocă diplomatică, mă aștept ca Rusia să sprijine secesiunea Republicii Srpska de Bosnia, ceea ce ar putea duce la reînnoirea conflictului în Balcani“, a declarat Carpenter.

La est, Putin ar putea încerca să exacerbeze tensiunile în Azerbaidjan, cred unii comentatori, în special în regiunea Nagorno-Karabah, guvernată independent de etnici armeni și susținută de către premierul armean Nikol Pashinyan. În cazul în care acesta nu va răspunde cererilor lui Putin, analiștii nu exclud ca tensiunile militare din zonă să degenereze într-un nou conflict militar.

  • Relația cu SUA. O nouă ruptură în relațiile dintre Moscova și Washington este posibilă în 2019. În luna februarie va expira ultimatumul emis de Statele Unite, pentru presupusa încălcare, de către Rusia, a tratatului INF. Rusia neagă acuzația că a dezvoltat în secret o rachetă cu rază medie de acțiune. Observatorii prevăd că ambele părți se vor retrage din tratatul semnat în 1987, care a oferit în esenţă protecţie continentului european, punând capăt crizei declanşate în anii ’80 de desfăşurarea de rachete sovietice dotate cu focoase nucleare (de tip SS-20), îndreptate către capitalele occidentale. De altfel, tratatul a fost un element important într-o întreagă rețea de tratate de dezarmare și de reducere a armamentului, care urmăreau să gestioneze și să reducă tensiunile în timpul Războiului Rece.

 

  • Orientul Mijlociu. Nu puțini sunt experții care se așteaptă ca, în condițiile în care americanii se retrag în planul secund în Siria, Putin să își cimenteze rolul de actor principal în Orientul Mijlociu. Susținerea pe care Rusia o acordă dictatorului sirian Bashar al-Assad vine însă cu dezavantajele ei, căci costurile necesare prezenței trupelor rusești în țara arabă vor împovăra Moscova. Intervenția rusă în Siria a fost susținută de către ruși, mândri de faptul că, după ani de zile în care a stat în umbra Statelor Unite, țara lor joacă din nou un rol important la nivel global. Rolul pe care îl va juca Moscova în Siria în acest an va oferi de asemenea indicii despre strategia sa pe termen lung în regiune și amploarea ambițiilor lui Putin.

În acest context, este de așteptat ca Rusia să își extindă influența asupra unor țări cu care a avut o relație mai delicată în trecut, așa cum este Arabia Saudită. Dacă până nu demult, cele două state au avut opinii diferite legate de reglementarea pieței petrolului de exemplu, acest lucru a început să se schimbe recent, iar analiștii anticipează că relațiile ruso-saudite se vor îmbunătăți vizibil în 2019. Asasinarea ziaristului saudit Jamal Khashoggi a fost un „cadou“ pentru Putin, iar liderul de la Kremlin „va continua să încerce să pătrundă în Arabia Saudită în același mod în care Rusia ia locul SUA în Egipt“, a afirmat Michael Carpenter.

Rusia ar putea, de asemenea, să lanseze o operațiune militară limitată în Libia pentru a-l susține pe generalul rebel Khalifa Haftar, care controlează o mare parte a țării nord-africane și care vizitează frecvent Moscova.

De asemenea, analiștii cred că Putin va fi câștigător al retragerii parțiale a Statelor Unite din Afganistan, anunțate recent de Trump. Este posibil ca liderul de la Kremlin să încheie o înțelegere cu talibanii în Afganistan și să preia de la NATO (International Security Assistance Force – ISAF) rolul major în regiune.

  • America Latină. Publicația Nezavisimaya Gazeta a scris recent că Rusia urmărește să înființeze o bază aeriană pe o insulă venezueleană din Caraibe pentru a găzdui bombardiere nucleare, cu scopul de a avea o prezență militară permanentă în America Latină și a transmite un mesaj direct Statelor Unite. Nu puțini sunt cei care afirmă că intensificarea prezenței rusești (dar și chineze) în zonă este echivalentă cu apariția unui Război Rece în Caraibe. Moscova și Beijingul „încearcă în mod clar să reechilibreze dominanța istorică a Europei și a SUA“ în regiune, a scris Alex Rosaria, fost membru al Parlamentului din Curaçao. În contextul confruntării dintre Statele Unite, pe de o parte, și Rusia și China, pe de altă parte, „unele țări, în special Venezuela și Nicaragua, au câștigat o anumită importanță geopolitică, pe care o folosesc cu nerăbdare pentru a dispersa crizele interne. De asemenea, autoritarismul în Cuba, Surinam, Dominica și alții este încurajat de China și Rusia“, a scris Rosaria. Moscova și Beijingul profită și de faptul că Statele Unite au redus asistența economică și financiară în regiune și au adoptat o atitudine agresivă față de imigrația din zonă, ceea ce le face nepopulare. În acest context, nu este de mirare că Rusia vrea să își crească prezența și influența în această parte de pe glob.

Surse foto: Facebook / Vladimir Putin; kremlin.hu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Previziunile nu arata altceva decat neputinta puterilor europene de a face fata lui Putin si sustinatorilor lui, un Putin care nu se pricepe la altceva decat sa agite spiritele pe glob, aratand totodata ca la conducerea statelor apartinand NATO si Europei sunt personalitati neadecvate.

  2. ” Alo, Dracu’-faurar…? Ai termen pana la sfarsitul anului sa finisezi cazanul dictatorial in stil матрёшка, nu se cade sa fierbem un personaj atat de important in cazanul pacatosilor de rand..!”

  3. Ce va intereseaza asa de mult Rusia pe voi? Ma bine va uitați la rîsul din țara voastra

  4. Ar fi interesanta si o analiza despre influenta Turciei in Balcani.

  5. Din nou exprim satisfactia mea pentru dl. Novac, autorul acestei sinteze foarte pertinente.

  6. Piticul porno, gayul putin, nu apuca Craciunul. Se va ascunde in puturi ca Sadam si va sfarsi decapitat. Asta e soarta piticului diktator.

  7. Cine este de vină?
    Nu cumva SUA și NATO au băgat bățul prin gard și au atins o gheară a Ursului?
    Cât a fost Elțân SUA și NATO și-au bătut joc de el și au făcut ce au vrut jefuind resursele Rusiei la prețuri mici cu complicitatea unor oligarhi ruși.
    După venirea lui Putin care este un fel de Stalin, i-a pus la punct în primul rând pe oligarhii ruși și apoi pe SUA și NATO, care tremură de frica Rusiei cum a declarat un lider occidental.
    În anul 2004 SUA au băgat în NATO țările baltice și la întrebarea lui Putin de ce – pres.SUA a răspuns:Nu-i treaba voastră! Din acel moment Putin și-a dat seama de comportamentul SUA și NATO și a început să se pregătească pentru apărarea intereselor Rusiei. În anul 2009 a reorganizat armata, și a început dotarea acesteia cu armament modern și cu pregătirea în școli militare de 2 ani a mii de subofițeri activi care mânuiesc direct toate tipurile de arme și tehnică de luptă.
    EHurezeanu pe un post TV: Rusia nu poate începe un război fiindcă nu are cu cine!.

    În prezent SUA și NATO sunt în pom. De cca 5 ani avioane, nave de luptă, submarine, portavioane , radare și chiar militari din SUA și NATO au pățit câte ceva straniu când actionau în apropierea Rusiei sau în zonele de influiență rusă fără a avea posibilitatea de protecție și cu atât mai puțin de ripostă.

  8. Rusia sufera o degradare permanenta a puterii sale pe masura ce timpul trece. Odata cu pierderea Ucrainei aceasta panta descendenta se accentueaza. Uitati-va la dezastrul demografic din Rusia si la fuga tuturor celor care pot sa plece. cam ca la noi. Acolo este un desert din punct de vedere economic. daca lucrezi la stat sau la magnatii KGB/FSB admisi de Putin ai sanse sa traiesti rezonabil. Problema e ca majoritatea rusilor nu au acest statut. De aici uriasele discrepante. Rusia este o tara imensa care in viitor va intampina din ce in ce mai mari probleme in a-si controla teritoriul national. Se va narui incetul cu incetul cu tot arsenalul sau nuclear vetust. Cu scaderea abrupta a populatiei si a puterii economice va incepe sa controleze doar zonele cu adevarat vitale: zona europeana, Extremul Orient, Caucazul. Zone intinse din Siberia se vor depopula masiv ca urmare a faptului ca statul nu va mai putea asigura conditii minime de trai in niste zone oricum foarte ostile ca mediu de viata. Cam ca in vremea tarilor. Nici Putin si nici urmatorul securist care ii va lua locul nu pot schimba directia pentru ca sistemul este complet osificat, total neperformant si incapabil sa se adapteze la schimbarile masive.

    • Gelu, argumentele tale nu au suport real, deorece nu te-ai documentat.
      Asta cu demografia nu ține și cu pierderea controlului statului și desigur dispariția Rusiei. Nu Siberia este baza demografică a Rusiei care se va depopula ca și satele noastre care nu sunt baza demografiei României.
      Forța de muncă în Rusia este 76,9 mil persoane (51,1% din pop.).
      Prețul de cumpărare este 33% față de SUA deci, o marfă de 1000 dol în Rusia se produce cu 3000 dol în SUA., un salar de 1000 dol în Rusia echiv. cu 3000 dol în SUA.
      Ponderea ind. din PIB pe locuitor în Rusia este de 10.044 dol (în SUA este de 11.305), ponderea agriculturii din PIB pe loc. în Rusia este de 1.116 dolari( în SUA este de 595), resurse minerale Rusia locul 1 în lume, SUA locul 2.
      Rusia nu depinde de Ucraina(2920 dol/loc ind., 774 dol/loc agr.).
      În România 80% de economie este a străinilor, în Rusia 20%.
      Per total în lume ponderea ind. în PIB este de:1.China 9.200 mld dol, 2. SUA – 3610, 3.Jp.1.458 , 4 Rusia cu 1.440, 5 Ger 1.167,…
      Rachetele americane intercontinentale nucleare stau de zeci de ani în buncăre în pământ. Rachetele nucleare rusești sunt mobile, greu de detectat și de numărat și ușor de înlocuit și de experimentat datorită imensului teritoriu.

  9. NICU ( Nicolski ? ) , te opintesti de pomana pentru un un pumn de copeici : PIB RUSIA – 1, 578 trilioane USD , PIB SUA -19 , 39 trilioane USD . Doar statul Texas are pib-ul mai mare decat Rusia – 1639 trilioane USD . SUA , U.E , CHINA , JAPONIA si GERMANIA sunt in fruntea listei , ce fabulezi tu se regaseste pe la locul 15 . Ai toate tiglele pe casa cand minti cu nerusinare si gadili marmota ce inveleste ciocolata in staniol ?

    • Zoticus, vezi ce înseamnă să fi în afara subiectului dacă nu cunoști economie și nu studiezi și nici nu te documentezi înainte de a argumenta, ci doar să răspunzi la mișto cu ai vrea tu.
      PIB-ul nominal, se calculează simbolic în raport cu dolarul la prețurile din SUA.
      PIB-l PPP, se calculează la prețurile din fiecare țară, altfel nici un stat n-ar putea funcționa cu prețurile din SUA.
      PIB-ul PPP al Rusiei pe 2017 a fost de 4007,0 mld dolari pe locul 6 în lume din care industria a reprezentat 1.442,0 mld dolari. Din PIB-ul Rusiei 36% este industria, 4% agricultura și 60% serviciile.
      PIB-ul PPP al SUA este de 19.390,0 mld dolari și același cu cel nominal fiindcă prețurile de cumpărare este același. Din PIB-ul SUA, 19% este industria, 1% agricultura și 80% serviciile.
      PIB-ul PPP al Chinei este de 23.000,o mld dolari din care 40% industria, 7% agricultura și 53% serviciile.
      PIB-ul PPP al României este de 481,0 mld dolari din care 33% ind., 8% agr. și 59% serviciile.

      Viteza de circulație a banilor într-un stat este de 5 ori pe an. Dacă într-un stat valoarea mărfurilor în circulație produse și importate este de 100 mld dolari(în moneda națională), se pun în circulație scriptural (adică prin conturi bancare) 20 mld . Din acesția 20% sunt bancnote pentru plata salariilor și pensiilor. Dacă în țară intră scriptural din export 3 mld dolari, se scot din circulație scriptural 3 mld, dacă nu intră, se introduc în circulație 3 mld pentru ca prețurile să se mențină. Zilnic băncile comerciale informează pe BNR intrări și ieșiri de valută scriptural. Dacă intră mai multă valută prin conturi în țară, aceasta se ieftinește și leul se întărește, dacă intră mai puțină valută prin conturi aceasta se scumpește și leul se depreciază. Dacă acum România(adică investitorii străini și români) ar exporta cu 20% mai mult, euro s-ar ieftini și leul se va întării, dacă scad exporturile cu 50% atunci euro se va scumpi la 7 lei.
      Ce se întâmplă dacă un stat nu mai exportă nimic sau puțin. Este simplu. Mărfurile se vor scumpi la milioane cum a fost România în anii 90, și la un moment dat, statul face reforme monetare graduale și gata se intră în normalitate, nu dispare nimeni și nu a dispărut nici un stat. În anii 20 salariul în Germania a ajuns la o raniță de bancnote, iar din anul 1924 statul a reformat finațele stabilind marca la 3,5 g aur (25% dintr-n dolar). Rusia sovietică în anii 20 a avut milioane iar din anul 1924 rubla a fost stabilită la 0,77 g aur(50% dintr-n dolar).
      Îți recomand ca atunci când nu poți argumenta să nu te mai aperi folosind anumite personaje comuniste din trecutul României că nu te va încălzi cu nimic. Îți doresc La mulți ani și succes la studii.

  10. @ NICU.
    Iti dau crezare si presupun ca stii multe.
    Daca ai amabilitatea, te rog explica-mi cum e cu procentele reprezentate de servicii in PIB.
    Am citit candva ca o economie e cu atat mai moderna, cu cat procentul serviciilor in PIB e mai ridicat.
    – Cum adica?
    – Si: cum se calculeaza aportul serviciilor? Un exemplu.
    Multumesc anticipat.

    • Ciobanu Bucur. Baza economiei unui stat este industria.
      Pe locul 2 este agricultura care poate asigura existența populației.
      Pe locul 3 sunt serviciile. La servicii intră:comerțul angro și cu amănuntul, construcțiile, transportul ,serviciile în sănătate, în educație, finanțe, turism,asigurări, chirii, concesii, juridice și producția în gosp.populației (aceasta este calculată estimativ ). Îți trimit un tabel să vezi cum se calculează PIB-ul.
      Uite îți dau un exemplu pe viu. În anul 1931, PIB-ul Chinei era de 31 mld dolari SUA, iar al Germaniei era de 26 mld dolari. În China ind.reprezenta 1%, agr. 30%, serv.10% și prd.în gosp.pop 59%. În Germ. ind.35%, agr.10%,serv.45%, gosp.10. Care era mai puternic economic?
      ………………………………………………………………………………………………………………………………
      Cons. intermediar (între ramuri) Consum final
      Prd.brută IND. AGR. SERV. IMP. Exp. Cs.Guv. Inv. Cs. Pop. Stoc
      INDUSTRIA 100 35 5 10 10 15 5 5 34 1
      AGR. 30 5 6 4 5 3 1 – 15 1
      Serv. 200 10 5 20 – – 5 5 155 –
      TOTAL 330 50 16 34 15 18 11 10 204 2
      ……………………………………………………………………………………………………………………………
      PIB= 3 exc.de exp.+ 11 Cs guv(ed., sănă.apărare,interne), investiții(de capital-fabrici și investiții în infrastructură, locuințe etc.), 204 cs.populației și 2 stocul de rezervă= 220.
      PNB = PIB + veniturile venite din investișii externe
      VN= PIB minus amortizarea care este de 4 la ind, 6 la agr și 10 la serv = 200 (dacă în procesul de producție sunt scoase de la stoc materiale atunci acestea se scad din VN.
      ACEST CALCUL ECONOMIC DE CARE SE FOLOSEȘTE TOATĂ PLANETA A FOST INVENTAT DE RUSUL LEONTIEV ÎN ANII 30 ȘI PREMIAT DE SUA.

  11. Nostalgic comunist sau troll rusesc Nicu (sau Nicolski) tot cu manipulari si jumatati de adevaruri opereaza.
    Prezinta PIB-ul PPP total al Imperiului Raului ca fiind pe locul 6 dar omite sa il raporteze la numarul populatiei. Conform Bancii Mondiale in 2017 Rusia ocupa locul 53 in clasamentul tarilor in functie de PIB-ul pe cap de locuitor in baza paritatii puterii de cumparare.
    Locul 53 pentru tara care se lauda ca ar detine cele mai multe resurse naturale. In urma Romaniei care ocupa locul 52 (in pofida faptului ca tara noastra este condusa de niste ticalosi agramati care ne incetinesc dramatic viteza de dezvoltare).
    Jalnic si penibil pentru o natiune infumurata care se considera buricul pamantului sa fie depasiti de o tara pe care ei au jefuit-o de toate resursele timp de zeci de ani. Nu se pot compara in nici un caz cu SUA care au si la acest indicator o valoare mai mult decat dubla fata de rusi.
    Iar ca imaginea „maretei” Rusii sa fie completa am putea adauga o speranta de viata a barbatilor de 64 ani (versus 71 ani Romania sau 77 ani SUA).

    • Florin, după introducere n-ar fi trebuit să-ți răspund.
      Nu se compară Rusia cu SUA fiindcă Rusia a avut două războaie mondiale și o revoluție pe teritoriul ei. SUA în al doilea război mondial a avut doar o vacă ucisă pe teritoriul ei de către japonezi care au trimis baloane cu câte o mică bombă.
      În al doilea război mondial hitleriștii inclusiv în retragere au distrus 70.000 de sate și orașe în URSS, încât timp de 10 ani după, în mii de sate nu s-a născut nici un copil, locuitorii au locuit în bordee. Accesează: Ultimatum de 4 zile, Basarabia iunie 1940(9) să vezi cine a dat-o Rusiei, apoi: 75 de ani de la onoarea pătată a armatei române Odessa 1941 (4), și la urmă: Actul de la 23 august 1944(17)Actualitatea.

  12. NeNICUcule , da sti ca ai tupeu ? Matali li balmajesti sa-ti pise bini la bojoci , da li minciunesti tari mult si ti ia lumia de sugubet boland . Sitieste articolul scris de Viorica Marin in Adevarul pi 12 martie 2018 , ora 15:45 : ” CUM A MERS ECONOMIA RUSIEI SUB DOMNIA TARULUI PUTIN ”. Nu mai macani prostioare , ti fasi de ras si te stucheste enfirmerii la glumetii veseli ce sar di la itaj in pisina far di apa . Te-o pidipsit doftorul sa cloncani la tasti dupa cum suiera crivatul ?

  13. Ciobanu Bucur. Așează datele într-un tabel una sub alta ca să le poți înțelege.

  14. Gaspadin NICU , iar te-ai facut de cacao , invata SA SCRII corect romaneste !

  15. Pruteanu, doar atât ai fost în stare să argumentezi într-un limbaj suburban? Aceasta dovedește că ești în afara subiectului.

  16. Gaspadine , Pruteanu are dreptate , ceri altora sa scrie corect romaneste si tu esti varza clocita ! Lasa vrajeala de Savuskina , scrie ce vrei cu litere chirilice in presa din tara ta si pune mana pe lopata lui Stahanov ca ti-a acoperit nametii bojdeuca din Rabnita . Vezi articolul lui Chifu din Adevarul . ro de azi , poate te dumiresti ca repeti ca papagalul ineptii cu care nu fraieresti nici babute muribunde . Apropo , tot 3 copeici postarea ?

  17. Cu Rusia nu stiu, dar lui Putin e probabil sa-i mai creasca un ou. In talpa.