Ce semne de întrebare ridică facturile prezentate de Marcel Ciolacu în cazul zborurilor cu avioane private plătite de Nordis
Facturile și chitanțele prezentate, miercuri, de Marcel Ciolacu ridică și mai multe semne de întrebare în loc să clarifice zborurile cu avioanele private plătite de Nordis. În primul rând, sumele sunt ridicol de mici raportate la costul total al unui zbor privat. Ciolacu susține că a plătit pentru un zbor privat 1500 de Euro, iar pentru altul tot 1500 de Euro. Or, liderul PSD s-a aflat în cel puțin două zboruri private: unul la București – Nisa – Paris și retur, altul la București – Madrid și retur.
Zborul București-Nisa -Paris și retur efectuat în perioada 27 – 30 Mai 2022 a costat, potrivit referatulului procurorilor 42.700 euro. Potrivit documentării realizate de G4Media.ro, în acest zbor se aflau 9 persoane, între care și fiul premierului, Filip Ciolacu. Astfel, dacă fiul lui Ciolacu și-a plătit separat zborul (puțin probabil), Ciolacu ar fi trebuit să scoată din buzunar cel puțin 4000 de euro, reprezentând cota-parte din zbor. Totuși, din factura prezentată de premier rezultă că a plătit pentru un zbor cu avion privat la Nisa și de acolo la Paris aproape cât un zbor de linie la clasa business.
Al doilea zbor documentat de G4Media.ro în care s-a aflat Marcel Ciolacu și protejata sa, Sorina Docuz, a fost în perioada 3 – 5 Mai cu destinația Madrid și retur. Acest zbor a costat, potrivit referatului procurorilor, 34.900 euro. În acest jet privat închiriat de Nordis s-au aflat în total șapte persoane. Și pentru acest zbor, Ciolacu ar fi plătit tot 1500 de Euro, în condițiile în care cota parte pentr fiecare pasager ar fi trebuit să se ridice la fix 5000 de euro. Și pentru acest zbor la Madrid cu jet privat, Ciolacu a plătit puțin raportat la costul integral al zborului.
A două problemă pe care o ridică hârtiile prezentate de Ciolacu este plata cash. Facturile sunt însoțite de chitanțe, ceea ce indică plată în numerar. Or acești bani puteau proveni de oriunde. Singurul document care ar fi putut dovedi într-adevăr că liderul PSD și-a plătit zborurile din buzunar ar fi fost un ordin de plată, care să arate că banii s-au debitat din contul său. Nu există nici un OP, ci o chitantă și o factură. Acestea nu dovedesc, din păcate, mai nimic.
Destul de jenant pentru un lider PSD ca în anul de grație 2022 să facă plăți în numerar de mii de lei. Doar Mihai Tudose se laudă că nu are card, în timp ce Marcel Ciolacu se declară un mare fan al plăților on-line. În noiembrie 2023, la un an și jumătate după ce a plătit zborurile Nordis cu bani gheață, Marcel Ciolacu făcea apologia limitării plăților cash la câteva mii de lei pe zi, pe motiv că doar așa se poate reduce evaziunea fiscală în România. Între timp, s-a renunțat la proiect. În prezent, plățile în numerar între o persoană fizică și o firmă sunt limitate la 10.000 de lei pe zi.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, în noiembrie 2023, că măsura limitării plăţilor cash la 5.000 de lei nu va afecta cetăţenii, ci reprezintă un instrument de combatere a evaziunii fiscale.
„Cum vreţi să combat eu evaziunea? (…) E o restricţie în acest moment. Dacă ai cea mai mare evaziune din Europa, te uiţi la televizor şi vreţi un prim-ministru care vine ca o babă să se plângă la dvs.? Aoleu, ce mă fac? (…) Dacă avem cea mai mare evaziune, dacă se fură cu portbagajul, şpagă, cum, spuneţi-mi mie? (…) Ăla pe care l-ai prins îl iei şi-l bagi la puşcărie. Ăla pe care nu l-ai prins spuneţi-mi mie ce face cu banii, dacă el e limitat, cum îşi ia el Ferrari, cu sacoşă? Cum cheltui banii, domnule, din şpagă, dacă tu ai limitat 5.000 lei? Pe lucruri mici”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.
În dosarul DIICOT în care sunt cercetați Laura Vicol, fosta președinte a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, și soțul ei, Răzvan Vladimir Ciorbă, procurorii investighează inclusiv infracțiuni de evaziune fiscală.
„În cadrul activităţilor de urmărire penală efectuate în cauza privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 201 imobile (apartamente şi case), cinci spaţii comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părţi sociale şi acţiuni. De asemenea, au fost blocate un număr de 48 de conturi bancare deschise pe numele unor persoane fizice şi juridice”, transmite DIICOT.
Procurorii DIICOT acuză constituirea unui grup infracțional organizat care ar fi delapidat 71 de mil de euro din 195 de mil de euro încasați de la clienții Nordis.
Procurorii susţin că Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă s-au lansat în cheltuieli de lux şi plăcere din banii oamenilor păgubiţi de Compania Nordis, achitând de exemplu 1,5 milioane euro pe zboruri cu avioane private sau elicoptere spre destinaţii de vacanţă din ţară şi străinătate – Nisa, Mykonos, Madrid, Paris, Delta Dunării. În total, procurorii au identificat șapte zboruri private.
Premierul Marcel Ciolacu s-a înfundat și mai tare cu aceste facturi și chitanțe ridicole, care nu justifică mare lucru. În fine, nu e clar cum și cine a calculat cât are de plătit fiecare pasager din zborurile Nordis. Pentru avioane private nu se emit, totuși, bilete de avion. În plus, Marcel Ciolacu a prezentat documente doar despre două zboruri, cele documentate și publicate până acum de G4Media.ro. Nu sunt, totuși, singurele distracții pe banii păgubiților Nordis.
Foarte probabil că afacerea Nordis îl va îngropa pe liderul PSD, Marcel Ciolacu. Greu de imaginat cum își mai poate salva funcția de premier.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii