G4Media.ro

Ce și cât trebuie să mănânci: 25 de sfaturi pentru o alimentație…

Ce și cât trebuie să mănânci: 25 de sfaturi pentru o alimentație sănătoasă

„Când vorbim despre alimentație sănătoasă, automat ne gândim la principii complexe, foarte greu de respectat. Uităm că-n viață ar trebui să simplificăm lucrurile, să atingem moderația în tot și-n toate. Exact asta am făcut aici: am sintetizat 25 de idei extrem de importante, care ar trebui să fie fundamentul oricărei alimentații”, scrie medicul Vasi Rădulescu, pe site-ul de educație medicală leapsadesanatate.ro.

Medic cardiolog, fondator al proiectului de educație medicalăleapsadesanatate.ro și cunoscut pentru activitatea de popularizare a științei medicale, Vasi Rădulescu a republicat textul care sintetizează principiile unei alimentații sănătoase.

  1. Zahărul trebuie consumat cât mai rar și în cantități cât mai mici.
  2. Înlocuitorii de zahăr nu reprezintă alternative perfecte și trebuie să se supună și ei legii moderației.
  3. Cheia în alimentația sănătoasă stă în moderație. Doza va fi regină tot timpul.
  4. O alimentație optimă înseamnă legume, fructe, semințe, carne albă, pește, puțină carne roșie, lactate, brânzeturi, ouă.
  5. Verdețurile de tipul salatei, spanacului, pătrunjelului, verzei sunt bogate în compuși care pot promova sănătatea mintală.
  6. O porție de carne înseamnă cât o palmă (inclusiv în grosime, dar fără degete).
  7. Carnea se va combina cu legume sau salate de verdețuri.
  8. O salată de verdețuri, chiar dacă pare voluminoasă, conține puține calorii. Ocupând mai mult loc în stomac, generează sațietate și stimulează secreția unor hormoni benefici.
  9. Grăsimile animale în exces pot cauza creșteri ale nivelurilor de lipide serice și colesterol, cu potențial de ateroscleroză. Nu se vor evita, ci se vor consuma în cantități cât mai mici.
  10. Excesul de grăsimi vegetale poate avea efecte negative. Se recomandă moderație și aici.
  11. Semințele (alune, fistic, caju, migdale etc.) sunt foarte bogate în calorii și nu se recomandă mai mult de 20-30 de grame pe zi. Puteți consuma 10-14 migdale la o gustare între mesele principale.
  12. Cafeaua are efecte pozitive multiple și poate fi consumată în prima parte a zilei. Nu se recomandă mai mult de 400mg de cofeină pe zi.
  13. Băuturile carbogazoase din comerț sunt pline de zaharuri sau îndulcitori artificiali care cresc riscul de diabet și boli cardiovasculare. Se vor consuma de poftă, în rare ocazii.
  14. Sucurile de fructe pot fi bombe calorice și ar trebui evitate. Se storc 4-5 portocale pentru un pahar de suc. Atenție, aceste sucuri fac ravagii în rândul copiilor!
  15. Vinul roșu are efecte benefice asupra sănătății și poate fi consumat, dar nu mai mult de 20-30 grame alcool pe zi. Nu-i sfătuim pe cei care nu beau să înceapă să bea doar pentru a vâna efectele pozitive.”

Citește articolul integral și toate cele 25 de sfaturi pe leapsadesanatate.ro

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Sfaturi care iti spun ca ai voie sa mananci in continuare la fel in doze mai mici dictate de stomac…Really??Zaharul trebuie stopat! Laptele si derivatele nu au ce cauta in masa unui om..
    Suntem aingura specie care consuma lapte de la un alt animal! Produs care este facut si contine toti hormonii necesari cresterii unui vitel(pui de vaca).Carnea mai ales prajita are cel mai mare factor cancerigen…cam cateva aspecte omise si ar mai fi insa mai departe puteti sa ma criticati sau sa cercetati. Multa sanatate tuturor!

    • Si? Te-ai uitat recent la romani? Unii romani sunt vitei, mai ales cei din Parlament si baronetul local.

    • Esti vreun doctor? Ai studii medicale care depasesc 10 ani? Daca nu, abtine-te!

  2. Articolul nu mentioneaza nimic despre cereale, care subt baza alimentatiei la toate popoarele. Graul, orezul, secara, ovazul, meiul, orzul, hrisca sunt alimentele cele mai importante.

  3. Articolul nu mentioneaza nimic despre cereale (grau, orez, secara, orz, ovaz, mei etc.), care.sunt baza alimentatiei la toate popoarele.

  4. Domnu’ doctor loveste din nou iar romanu’ s-a nascut poet si nutritionist…
    Ia sa vedem ce zici ceilalti ‘prosti’: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/jul/29/veganism-forest-green-rovers-sports-performance

  5. Nimeni nu are habar despre cei care la testul de biorezonanță le apare cu roșu tot corpul afectat de radiații după cinsprezece ani de radiații de la relee de telefonie mobilă plus probleme pe arborele genealogic pe ficat și multe altele, și ce să vezi, ca dacă a ajuns omul sa simtă ca i pe aproape sa dea ortul popii, de la ulei de palmier cancerigen plus soia modificată genetic, a ajuns să urmeze învățăturile Bisericii ortodoxe și a ajuns sa constate că parcă nu mai apar la biorezonanță nici traumele emoționale de la 14 și 16 ani și nici moștenirea genetică pe ficat, dar ajunge să citească o carte despre Alimentația adecvată celor 4 grupe sangvine de dr Peter J D’Adamo care rezolvă foarte multe cazuri grave, deci nasol de Mafia farmaceutică și agro alimentară…

  6. Cu scuzele de rigoare, toată lumea se pricepe ce, cat si cum să mănânci!! Toate situri- le sunt pline de diete, retete de slăbit etc. Umila mea parere: trebuie să mâncăm de toate cate putin si cel mai important este mișcarea! Nimic nu mai este natural, toate legumele, fructele, se stropesc, pământul este otrăvit, s.a.m.d.