Ce soluție a găsit PNL pentru a ataca la CCR Codul Administrativ, adoptat prin OUG: invocarea unei excepții de neconstituționale în interiorul unui proces legat de cele 20 de firme ale Primăriei București
PNL va ataca la Curtea Constituţională Codul administrativ, adoptat de guvern prin OUG, soluția găsită fiind ridicarea unei excepții de neconstituționalitate într-un proces de contestare a legalității reînființării celor 20 de companii ale Municipalității București, a declarat pentru G4Media.ro Cristian Băcanu, preşedintele PNL Sector 5.
Reamintim că o ordonanță de urgență nu poate fi atacată direct la CCR decât de Avocatul Poporului, care în cazul Codului Administrativ nu și-a exercitat această opțiune.
În acest caz însă, PNL se folosește de o pârghie pusă la dispoziție chiar de Gabriela Firea. ”Primăria București și-a bazat decizia de reînființare a celor 20 de companii chiar pe Codul Administrativ. În cadrul procesului în care cerem constatarea nelegalității deciziilor municipalității vom ridica o excepție de neconstituționalitate. În primul rând, avem o problemă cu neconstituţionalitatea întregului Cod administrativ, care nu putea fi adoptat prin OUG, aşa cum a fost adoptat, deci va fi ridicat un motiv extrinsec. În al doilea rând, reclamăm neconstituţionalitatea prevederii din Codul administrativ care a permis adoptarea acestor hotărâri”, a mai spus Cristian Băcanu pentru G4Media.ro.
Preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, a declarat marți într-o conferință de presă că partidul se concentrează pe blocarea aplicării acestor noi hotărâri ale CGMB privind companiile municipale, care nu reprezintă decât „expresia unei ambiţii de neînţeles a doamnei primar (Gabriela Firea – n.r.) de a le menţine în viaţă”, potrivit Agerpres.
„Ne concentrăm acţiunea pe blocarea acestor 20 de hotărâri adoptate în temeiul noului Cod administrativ cu o majoritate simplă. În paralel, contestând Codul administrativ, pentru faptul că permite adoptarea de decizii legate de angajarea patrimoniului cu majoritate simplă, când, în realitate, acest lucru trebuie să se întâmple cu votul larg al tuturor celor care reprezintă vocea cetăţenilor în consiliile locale”, a explicat Alexandru.
Băcanu a adăugat că există un proces în derulare privind închiderea societăţilor nou-înfiinţate.
„Avem un proces în derulare, care are termen în septembrie, privind închiderea societăţilor doamnei Firea. Prin aceste hotărâri, pe care Consiliul General le-a adoptat, se încearcă blocarea acestui proces şi salvarea celor 20 de societăţi care funcţionează în mod nelegal. Primul pas este cel al depunerii plângerii prealabile, solicitând Consiliului General să revoce aceste hotărâri. După aceea, vom merge în instanţă şi vom cere anularea celor 20 de hotărâri şi, totodată, vom invoca o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la Codul administrativ”, a spus în conferința de presă Băcanu.
Potrivit acestuia, odată ce nişte hotărâri de Consiliu General au fost anulate în mod definitiv de o instanţă, acestea „nu mai pot fi confirmate”.
Foto: Cristian Băcanu (Contul personal de Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank