
Ce soluție a găsit UE ca să evite veto-ul lui Viktor Orban pentru înnoirea sancțiunilor la adresa Rusiei: adoptarea legislației de fiecare stat membru în parte
Mai multe guverne din Uniunea Europeană consideră că au găsit o soluție pentru a preveni ca premierul ungar Viktor Orbán, considerat calul troian al Rusiei, să blocheze sancțiunile împotriva Moscovei, scrie Politico. E vorba despre transformarea acestor sancțiuni în decizii naționale care nu necesită consens european.
Șase diplomați au confirmat pentru Politico existența unui efort comun susținut de o majoritate a statelor membre pentru transpunerea sancțiunilor UE împotriva Rusiei în legislația națională.
În esență, această abordare ar putea submina capacitatea Ungariei de a bloca reînnoirea lor, dat fiind că prelungirea sancțiunilor necesită sprijinul unanim al blocului la fiecare șase luni.
„Noi toți – state membre și instituții – trebuie să fim pregătiți pentru scenariul în care sancțiunile nu vor fi reînnoite,” a declarat unul dintre diplomați. „Trebuie să ne asigurăm că întregul regim al sancțiunilor este rezistent.”
Printre țările care iau în considerare această mișcare se numără și națiuni care în trecut au fost reticente în a impune restricții în afara cadrului UE, cum ar fi Belgia și Cehia.
Până acum, doar câteva țări de frontieră care se învecinează cu Rusia au introdus sancțiuni unilaterale, dar diplomații confirmă că mai multe capitale din UE se gândesc acum să implementeze propriile măsuri.
Orbán a amenințat în repetate rânduri că va folosi dreptul său de veto, ținând astfel ostatice inițiative separate ale UE. El a promis să blocheze măsurile împotriva petrolului, gazului și tehnologiei nucleare rusești – în ciuda avertismentelor că revenirea la cumpărarea de energie rusească sancționată ar fi o greșeală fatală.
În ianuarie, doar intervenția Secretarul de Stat american Marco Rubio pe lângă Orban l-a făcut pe acesta să renunțe la veto-ul său.
Miniștrii de externe ai Europei s-au întâlnit luni la Bruxelles pentru a pregăti un nou pachet de restricții la nivelul UE, al 17-lea impus Moscovei de la invazia la scară largă a Ucrainei din februarie 2022.
Viitoarea coaliție de guvernare a Germaniei pledează pentru o abordare mai dură față de țările care încalcă statul de drept în UE, inclusiv posibilitatea retragerii drepturilor lor de vot – o prevedere care pare îndreptată împotriva Budapestei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.