G4Media.ro

Ce spun primarii despre condamnarea lui Piedone pentru că a semnat ”ca…

Sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media

Ce spun primarii despre condamnarea lui Piedone pentru că a semnat ”ca primarul” și nu a verificat avizele date de instituțiile din subordine la autorizarea clubului Colectiv

Condamnarea lui Cristian Popescu Piedone la 4 ani de închisoare, din cauză că a semnat alături de alte instituții din subordine autorizarea de funcționare a clubului Colectiv, a generat discuții aprinse pe grupurile de Whatsapp ale primarilor și secretarilor juridici ai primăriilor.

Discuțiile s-au axat în general pe situația în care s-a ajuns ca Popescu Piedone să fie condamnat pe baza unui document semnat aparent ”ca primarul”, alături de alte avize date de instituțiile din subordine, dar și în jurul motivării instanței.

În esență, instanța l-a condamnat și pe Piedone cu argumentul că ”practic s-a dat autorizaţie de funcţionare unui club care nu avea autorizaţie de incendiu şi nici nu avea în concret implementate măsuri adecvate de securitate la incendiu”.

Mulți dintre primari se declară îngrijorați, în contextul în care pot fi trași la răspundere și pot chiar ajunge la închisoare din cauza modului în care funcționează administrația în mod real, zi de zi. Primarii, mai ales cei din marile orașe, semnează zilnic un număr mare de documente, fără a le putea verifica în timp real.

Cu toate acestea, preferă să păstreze aceste discuții în interior. Întrebat este ce se întâmplă în practica administrativă și dacă un primar face în mod normal verificări prin sondaj, președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc, nu a oferit nici un răspuns. G4Media a adresat întrebări asemănătoare și altor primari, în special celor care conduc asociații de profil.

Președintele Asociației Orașelor din România, Adrian Teban, a comentat pentru G4Media situația.

”Deciziile instanței nu le comentăm, le executăm, totuși fiind un caz foarte mediatizat, aș spune doar atât, că prin această decizie, chiar dacă codul administrativ pune o bună parte din sarcinile de verificare în rândul funcționarilor, este clar că și primarul își asumă o responsabilitate în momentul semnării unui document prin faptul că trebuie să verificăm din când în când, cel puțin prin sondaj, aceste documente.

Este clar că este o decizie care atrage atenția primarilor, că avem această obligație de a verifica documentele pe care le semnăm și nu merge ideea că semnăm ca primarul și nu răspundem… răspundem și doamne ferește, cum este cazul de la Colectiv, se poate ajunge chiar la închisoare” a spus Adrian Teban.

Întrebat dacă în practică este posibilă verificarea documentelor, acesta a spus că ”nu se pune problema de a verifica toate documentele”.

”Am citit și eu decizia instanței, nu se pune problema de așa, instanța spune că trebuie să verifici prin sondaj. Atâta timp cât legea îți dă obligația, adică tu ești responsabil cu emiterea avizului de funcționare, nu poți să te ascunzi în fața acestei obligații prin faptul altcineva a verificat, asta e ideea.

Chiar dacă ai anumite obligații delegate, oricum răspunderea este și a primarului, este evident,” a adăugat Teban, care este și primar al orașului Cugir (PNL).

Primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița, Emil Drăghici (independent), care este în prezent și președintele Asociației Comunelor din România, consideră că actul semnat de Piedone ar fi ”de natură fiscală și nu de natură administrativă, care să necesite anexarea altor acorduri și avize”.

”Nu pot să vă dau acum concret textul normei juridice, dar acea autorizație este una eminamente de natură fiscală (…)

Nu putem comenta o hotărâre, suntem în afara Constituției. Că nu e bine, nimănui nu-i place, dar nu putem comenta o hotărâre.

Voi avea în vedere, dar pentru viitor… n-avem ce discuta acuma. De clarificat la modul concret că e de natură fiscală, dar cu i-a trecut prin cap la ora aia, din moment ce era un formular legat de fiscalitate și nu de îndeplinirea… nu era o autorizare de natură administrativă care să cuprindă toate elementele, respectiv avize, acorduri și ce-or mai fi de la alte instituții. Era unul de natură fiscală, atât pot comenta la ora asta” a spus Drăghici.

Acesta spune că nu a avut o discuție cu primarii de comune pe acest subiect.

”Dar am mai avut cazuri în care s-a întâmplat o interpretare greșită a legii care pleacă cred eu, mai citeam și eu vizavi de acest caz, cred că a fost și o lipsă de apărare în mod corespunzător pentru că știm bine că în instanță și lipsa apărării sau nemotivării apărării duce aici (…)

Sunt cel care am participat la elaborarea normelor legii și a formularului. Problema e că e de natură fiscală și nu de natură administrativă, care să necesite anexarea altor acorduri și avize sau ce o mai cere legea… Nu are elementele constitutive ale unui act administrativ ori ale unei autorizații de natura în care trebuie să vii cu toate acordurile, avizele pentru funcționare” a adăugat acesta.

Primarul din Alba Iulia recunoaște că în practică, documentele care vin la semnat nu pot fi verificate și spune că acest lucru revine aparatului propriu.

”Nu comentăm decizii ale instanței, dar sigur că abordarea aceasta are relevanță pentru activitatea administrativă. Categoric vorbim despre o abordare emoțională. Primarul nu poate verifica prin sondaj și nu are timpul să o facă. În practică, el semnează de obicei ultimul, după șefii departamentelor de specialitate. Acestora le revine rolul, în mod normal, de verificare. Sigur că e importantă o asemenea decizie, chiar dacă probabil toți se feresc să o spună mai explicit” a spus primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa (USR).

G4Media.ro a solicitat și punctul de vedere al președintelui Asociației Municipiilor din România, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, atât personal cât și prin intermediul biroului de presă al primăriei.

Acesta nu a oferit nici un răspuns până la ora publicării materialului. Emil Boc a refuzat dialogul pe acest subiect, cu toate că primarii municipiilor au fost cei care au discutat cel mai intens acest subiect, fiind cei mai vizați de un număr mare de documente pe care le gestionează zilnic.

Discuții și pe grupurile secretarilor din primării

Problema a fost discutată și între secretarii juridici ai primăriilor, pe grupurile de Whatsapp și Facebook. Unul dintre funcționarii publici a spus că de fapt, în practică, primarii nu verifică documentele pe care le semnează și că nici nu au cum.

”El a semnat pentru punerea în executare, practic. Nu avea ce să verifice personal, nu are cum, este imposibil la o primărie cum este cea a unui sector. Nu este posibil nici la noi, la o localitate de câteva mii de locuitori, primarul nu are timp și nu are cum să o facă, fizic nu are cum. Sunt prea multe documente, de multe ori la modul sincer vorbind, se deleagă inclusiv semnătura.

Ca primar nu poți decât să presupui că dacă a ajuns până la tine, totul este în regulă, semnezi pentru punerea în aplicare. Specialiștii trebuie să verifice, de aceea ai aparat de specialitate” a declarat pentru G4Media secretarul juridic al unei comune din județul Brașov, care a dorit să își păstreze anonimatul.

Motivarea instanței în cazul Piedone

Judecătorii Curții de Apel București, Adina Pretoria Dumitrache și Viorel Andrei Iugan, explică pe larg în motivarea de 1093 de pagini a sentinței din dosarul Colectiv de ce l-au condamnat și pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, la 4 ani de închisoare. Unul dintre argumentele forte este că primarul Piedone nu poate invoca faptul că a semnat ”ca primarul” avizele date de instituțiile de subordine pentru Clubul Colectiv, în care s-a produs incendiul. În opinia instanței, Piedone ar fi trebuit să verifice ”măcar prin sondaj” avizele date unităților autorizate de primăria sectorului cinci.

Avocații fostului primar de la sectorul 5 au  susținut că semnătura primarului este pur formală, prin care este  investit cu legalitate un act administrativ, în cazul clubului Colectiv autorizarea de funcționare, și că instituțiile din subordine sunt responsabile pentru legalitatea avizelor eliberate, nu primarul.

Redăm mai jos un fragment din motivare:

”Curtea este conștientă de amploarea activității pe care o desfășoară un primar, fiind practic imposibil ca acesta să verifice îndeplinirea condițiilor legale pentru toate documentele pe care le semnează.

De altfel, necesitatea unei astfel de verificări justifică existența aparatului de lucru din subordinea primarului. Acest aparat de lucru, însă nu se substituie primarului, ci doar îl sprijină pe acesta în desfășurarea atribuțiilor prevăzute de lege.

Rolul primarului nu este pur formal. Fiind învestit cu exercițiul autorității de stat, acesta are obligația de a verifica, cel puțin prin sondaj, actele pe care le semnează. Primarul nu se poate apăra spunând că rolul lui este doar de a semna documente, verificarea și asumarea răspunderii penale revenind în exclusivitate funcționarilor din subordine.

Este adevărat că o astfel de obligație a primarului nu poate fi interpretată în mod excesiv, ci raportat la măsurile pe care acesta le-a luat în mod concret pentru a preveni actele de încălcare a dispozițiilor legale.

Or, în concret, primarul Sectorului 4 București nu făcea niciodată vreo verificare cu privire la actele depuse de solicitanți, ci pur și simplu, doar semna hârtiile care îi erau înaintate. Procedând astfel, acesta nu și-a întemeiat convingerea privind neproducerea rezultatului pe o împrejurare obiectivă, ci exclusiv pe hazard.

Dacă inculpatul ar fi verificat personal documentația în cazul a cel puțin unei unități care are nevoie de autorizație PSI, raportat la aspectele relatate de el (potrivit cărora autorizația PSI era necesară), în mod evident ar fi existat o clarificare a situației la nivelul Sectorului 4 și eventual, o nouă hotărâre de Consiliu Local.

Nedesfășurând nici măcar o verificare prin sondaj, inculpatul și-a asumat riscul eliberării unei autorizații în mod ilegal”, au arătat judecătorii.

Citește integral

De ce a fost condamnat primarul Sectorului 4 în dosarul Colectiv / Instanța spulberă mitul ”a semnat ca primarul” / Interviul care l-a înfundat pe Piedone

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. Dinastia hoților pe cărca proștilor.

  2. Primii in linie la spaga pentru inchis ochii la orice facatura fara autorizatie, pe lista de asteptare de cativa ani la luat pensii speciale la fel ca si alte categorii de nesimtiti, dar ultimii la responsabolitate si asumarea raspunderii. Curat mentalitate romaneasca. Prin alte tari din UE, cum o fi? Intra sau nu primarul la parna, daca a semnat aprobari fara autorizatie?

  3. Imi poate explica si mie cineva sau eventual redactia intr un articol cum au ajuns judecatorii la concluzia ca Piedone nu verifica prin sondaj actele? Cum au dovedit asa ceva? Cum au putut dovedi judecatorii ceva abstract? E de ajuns ca Piedone sa fi spus ca verifica prin sondaj si judecatorii nu au cum sa dovedeasca contrariul, nu?

    • Tu cand te duci la banca, semnezi orice iti baga angajatul din banca sub nas?
      Esti primar raspunzi de oamenii din subordine, iti angajezi oameni competenti!
      Salarii au cerut toti si pensii speciale plus spagi imense, asta e riscul meseriei sa isi dea demisia toti daca este asa de nasol!
      Construieste unul un bloc, da si primarului 1 apartament.
      Hai sa nu ii plangem pe primari…

    • Au ajuns la concluzie foarte simplu: nu a verificat niciodata nimic, scrie in motivare. Cum au ajuns la concluzia asta? La fel de simplu: Piedone nu a putut dovedi ca a verificat vreodata ceva.

  4. Pai daca atunci cand semneaza ca primarii nu se considera responsabili, cand semneaza pentru proiecte care se finalizeaza cu succes, de ce isi aroga merite?

    Lasand gluma la o parte, decizia asta evidentiaza cat de primitiva e administratia in Romania: da, nu e posibil sa verifici toate documentele, dar nu mai organiza concursuri cu dedicatie, incojoara-te de oameni care sa-ti dea dosare intocmite profesionist la semnat.
    E incacceptabil sa nu faci nimic altceva decat sa-ti pui fusta-n cap si sa te vaieti.

  5. Nu va obliga nimeni sa intrati in politica, sa fiti primari sau altceva, ba chiar va curg balele dupa asemenea posturi de unde puteti fura pt toate neamurile voastre. De asta cred ca pedepsele sunt prea blande pt voi.

  6. Din moment ce comisia de specialitate a semnat, se presupune ca au fost la fața locului. Deci de ce nu ar fi contrasemnat primarul?

  7. Oare daca ar fi existat un Colectiv la Cluj, credeti ca Piticul Utecila, care, fie vorba, e si el primar, deci semneaza si a semnat ca primarul, ar fi fost anchetat si apoi condamnat? Eu sunt sigur ca nu. Condamnarea lui Piedone are iz politic si este facuta la comanda. Ce s a schimbat dupa Colectiv? Nimic!

    • De ce credeti ca n-ar fi fost anchetat si condamnat, de ce considerati ca Piedone a fost condamnat politic, pe ce va bazati cand spuneti asta? Pe nimic, doar vi se pare, deci ceea ce spuneti nu valoreaza nimic. Si chiar daca nu s-ar fi schimbat nimic, desi nici pentru asta nu aveti nicio baza, e un motiv ca un infractor sa fie scutit de pedeapsa?

  8. Cu tot respectul, ar trebui sa nu semneze ” ca primaru”.0

    • Acordul de Functionare in f. multe cazuri se traduce prin SPAGA, nimic mai mult.
      Este actul care te acopera ca nu ai toate avizele, dai, ai.

  9. Daca se intampla aceasta nenorocire in sectorul 5 cand primar era „almanahe”,Goagal”? Pe mandatul lui de primar(Vanghelie)era semnatura tot a unui judecator,ca si pe cea de condamnare a lui Piedone.Deci o data legea ii da dreptul semianalfabetului sa fie mare primar,iar in exercitiul functiunii ii cere sa fie specialist in drept administrativ.Bai ma lasi!Vorba lui „Firicel”.

  10. Ce se mai agita astia, cred ca se simt cu musca pe caciula la cate manarii se fac in primarii. Si apoi nu e ca l-au condamnat la moarte pe Cristian, cam dupa un an jumate iese si il veti considera un martir. Lui asta nu ia iesit pasenta cu fuga din tara ca lui Udrea si Oprescu, au pus astia bombe chiar in avionul care il purta spre liberate.

  11. Este clar o condamnare politică.

  12. Pentru ca nu a vazut avizul PSI, despre care stia ca trebuie sa existe, scrie in motivarea instantei. A semnat desi constient ca era posibil sa fie in neregula.

  13. Semnatura primariului are rolul de garantie ca stie ca „verificatorii” sunt corecti. E treaba lui sa se asigure de asta. Dar verificatorii n-au verificat pentru ca sunt corupti, el nu i-a verificat pe verificatori pentru ca e corupt si uite-asa, din coruptie in coruptie pana la incendiu si moarte.

  14. Nu au responsabilitatea directa pentru PSI la societati comerciale, dar legea este foarte clara: autorizatia de functionare in cazul acestora se elibereaza doar daca exista si aviz PSI. Nu exista si PIedone nu semnat autorizatia desi a vazut ca nu exista aviz, deci a incalcat legea. E simplu de inteles si limpede ca lumina zilei. Sa va fie rusine dvs ca luati apararea unui infractor si nici nu stiti ce vorbiti.

  15. Primarii trebuie sa ia bani timp de n mandate doar pentru ca sunt iubiți. Vreți sa-l iubiți și sa-i arătați iubirea, plătiți lunar! In rest, ei nu fac, nu cunosc, nu trebuie sa cunoască, n-au cum sa cunoască, e imposibil sa trebuiască sa știe. E mai ieftin a pui o planta in locul lor, dar planta nu zâmbește, nu minte, nu promite.

  16. Toată lumea face vâlvă pe lângă piedone, au murit o grămadă de lume, după atâția ani tot proști am rămas ca nație

  17. Rău de tot în ce privește UAT – urile, adică cei care semnează, primari, viceprimari, etc. Dacă într-o comuna de langa Bucuresti, un act de dezmembrare dura 4 luni, acum o sa dureze 12 luni. Nu sunt hectare, ci 600 mp în doua bucăți,cu toate actele la zi. Am fost la „Vasile”, primarul, și am văzut ca avea o jumătate de metru de acte de semnat, de te doare mintea, indemnizații pt copii, ajutoare sociale, facturi pt plăti la drumuri, apa, gaze, curent, petiții, cereri de executări și multe altele. Chiar credeți ca un primar dintr-o comuna mare poate sa citească măcar 10% din ce i se pune în fața zilnic? Acum cu Piedone: dacă a sunat și dosarul a mers pe repede înainte, este un caz clar de pușcărie, dacă a semnat ca orice document din sutele de hârtii puse pe masa, responsabili sunt cei din departamentele primăriei.

  18. Nici nu trebuie sa le citeasca, in cele mai multe cazuri trebuie sa se asigure doar ca are toate avizele. El nu verifica daca avizul x sau y e corect sau nu, ca nu e specialist in toate dar ele trebuie sa existe. Daca sunt date pe spaga sau incompetenta raspunde institutia sau departamentul din primarie care le-a emis. Petitii!? Pai de ce mai are angajati primaria daca nici de niste petitii nu se pot ocupa…

  19. Citesc ce spune primarul din Vulcana Bai si mu-mi vine sa cred.
    Actul semnat in Bucuresti este denumit Acord de functionare eliberat de primarie.
    Este un act in care sunt trecute toate avizele necesare functie de activitate.
    De ce este nevoie de acest act eliberat de primarie nu am inteles niciodata,. Ai avizele necesare le prezinti la control. Va spun eu de ce, pt. SPAGA. Eu am patimit mult cu acest acord eliberat de primarie. In jurul meu alti comercianti se foloseau de cunostinta si intelegeti, ereau trecuti cu vederea.
    Sunt sectoare in Bucuresti in care primariile nu elibereaza acest Acord de functionare.
    Nu inteleg condamnarea lui Piedone tinand cont cum scrie in articol ca trebuia sa controleze avizele, selectiv. Pai tocmai pe astea nu le-a controlat. Ai avizele necesara de functionare de la institutiile abilitate, ce treaba are primaria.
    Va spun eu, de dragul SPAGII. Daca controleaza primariile care elibereaza Acordul de functionare din Bucuresti , alti primari pot ajunge langa Piedone. Inlaturati posibilitatile de luat spaga in administratia publica locala , NU MAI ELIBERATI ACORD DE FUNCTIONARE PT. FIRME . La control nu le prezinta platesc ca nu au indeplinit o obligatie legala.
    Prin acest Acord de Functionare se fac multe abuzuri de dragul SPAGII. Cu siguranta cineva a luat spaga la eliberarea Acordului de Functionare la clubul Colectiv, GHINION.
    Functionarul care primeste actele pt. eliberarea Acordului de Functionare daca nu ai toate avizele nu iti inregistreaza dosarul, daca nu te cunoaste -SPAGA.

  20. da ma! primar inseamna doar sa iei spaga de la orice. de la a raspunde. nu. pai de ce mai candidati? doar sa ne rupeti dintii? pai daca esti seful executiv, rapunzi pt orice e gresit sub tine. iar piedone il vrea pe fii su la primarie de zici ca e ludovic! vai mama noastra de tara de prosti! parca vad ca se intampla!

  21. Eu nu cred ca un primar, fie el si de sector, are de semnat zilnic zeci de documente atat de importante, pt ca nu cred ca se deschid zilnic cate 10 gradinite, scoli, cluburi sau teatre.
    N-au decat sa verifice prin sondaj toate celelalte documente, care nu prezinta direct un pericol pt cetateni. (adica, facem acolo parcare, asfaltam starada cutare, reparam conductele acolo, curatam parcul, cumparam, vindem terenul ala, etc) Pe alea n-au decat sa le verifice prin sondaj.
    Dar cand o data pe an trebuie sa reinnoiesti avizele pt o gradinita, scoala, club, teatru, acele documente trebuie verificate la sange de oricare primar, pt a evita din start o tragedie ca cea de la Colectiv.
    Iar secretarele alea care se ocupa de documente ar trebui obligate, chiar prin lege, sa sorteze separat acel tip de documente.
    Sefu, uite ai azi de semnat un teanc de 50 de documente administrative „normale” iar astea 3 sunt separat pt ca e vb de avize importante de la ISU, PISU, CIUCIU si ce-o mai fi pe acolo.
    Nu sa ascunzi cate un document de-asta sensibil, printre alte 50 de hartii, iar primarul isi face timp 5 minute si le semneaza pe toate, la gramada, fara sa citeasca macar despre ce e vorba.

    • Primarii sunt baza corupției în țara noastră. Iar statul este Mafia! România cea mai săracă țară din UE. este și cea mai coruptă! O fi o întâmplare?

  22. Cred ca 99% din primarii care erau atunci in Romania ar fi semnat actele acelea…Subalternii lui Piedone au fost trasi la raspundere ? Cei pe la care au trecut actele inainte de a ajunge la Piedone,cei care erau specializati in a verifica astfel de acte au dat socoteala?

  23. dl Stan, scrie foarte clar in lege: orice autorizatie defunctionare se poate acorda legal doar daca exista aviz PSI. Lasati-ma cu site-ul primariei, ca nu e mai tare ca legea. Faptul ca nu scrie acolo este inca o dovada de incalcare a legii. Faptul ca unii interpreteaza legea cum vor, e alegerea lor, dar raspund pentru asta. Piedone a intrat la puscarie pentru ca a incalcat legea si din culpa sa au murit oameni. Justitia a dat dovada chiar de clementa, dandu-i o pedeapsa blanda.