G4Media.ro

Ce spun tinerii despre shopping-ul online și fascinația față de produsele din…

sursa foto: Pixabay

Ce spun tinerii despre shopping-ul online și fascinația față de produsele din Germania/ Ce cumpără cel mai des și cum le-a influențat Brexitul obiceiurile la cumpărăturile de pe internet

Pentru unele persoane shopping-ul are veleități ”terapeutice”, iar pentru altele reprezintă o simplă necesitate la care apelează doar la nevoie. Oricum ar fi, shopping-ul face parte din viața noastră, iar evoluția tehnologică din ultima decadă a oferit șansa dezvoltării magazinelor online astfel încât produsele tale preferate, fie ele de haine, accesorii, mobilier sau altele, sunt doar la un click distanță sau o apăsare pe smartphone-ul tău.

Deși am trecut printr-o pandemie, avem un război la graniță, iar una dintre consecințe a fost o inflație ridicată în țările europene și o criză energetică dură, piața comerțului electronic se menține la niveluri ridicate atât în România cât și în Europa. Potrivit unui studiu realizat de firma de curierat DPD, România a urmat tendințele europene – cu câteva excepții notabile.

În topul produselor preferate de români se află cele din categoriile Beauty/Health Care (64%, față de 48% media UE), Fashion (România 63%, UE 59%) și Încălțăminte (România 58%, UE 49%), mult peste media europeană la fiecare categorie în parte.

Există o singură categorie de top la care românii stau mai prost decât ceilalți europeni: cărțile (preferate de români în proporție de doar 38%, față de 43%, media UE).

Același studiu a realizat și un profil al cumpărătorului român. Potrivit acestuia, e-shopperul român este descris în studiul DPD România ca fiind o persoană de gen feminin cu vârsta medie de 40,5 ani, cu venituri medii, care primește peste 3 colete într-o lună și locuiește în mediul urban.  Majoritatea covârșitoare a e-shopperilor români postează un feedback după achiziția online, ceea ce face ca opinia exprimată prin rețelele de socializare să joace un rol determinant în decizia de cumpărare. 

Pentru a înțelege mai bine elementele menționate anterior am vorbit cu mai mulți tineri din Constanța în cadrul proiectului ENTR despre cumpărăturile online, în vederea aprofundării felului în care aceștia se raportează la schimbările de pe piață, dar și pentru a afla mai multe despre obiceiurile consumatorilor.

Majoritatea persoanelor care au răspuns chestionarului au declarat că își fac cumpărăturile de pe site-uri precum Amazon sau site-uri din extern când vine vorba de shopping de articole de îmbrăcăminte. Redăm mai jos trei dintre experiențele colectate din rândul tinerilor cu care am stat de vorbă despre shoppingul online:   

  • Dacă ar fi să menționez un site pe care îl folosesc cel mai des pentru cumpărături cred că ar fi Amazon, mi se pare mult mai rezonabil să cumpăr de acolo având în vedere prețurile mult mai avantajoase și gama variată de produse”, a declarat Andrei O., în vârstă de 22 de ani, de profesie tehnician

Tânărul mai povestește că cel mai des își cumpără produse casnice și accesorii și preferă să nu își cumpere haine deloc din magazinele virtuale pentru că nu are încredere că va primi mărimea corespunzătoarea, ori că materialele sunt aceleași ca cele prezentate în ”vitrina” online. De asemenea, tânărul preferă să plătească ramburs pentru o siguranță sporită.

  • ”Mi-am comandat o pereche de blugi de pe un site iar când au ajuns acasă erau cu trei mărimi mai mici față de ceea ce comandasem eu. Nu mi-am recuperat banii niciodată și nici nu am anunțat autoritățile, mi-am asumat pierderea”, a povestit Andrei. 

Pe de altă parte, Daniel B., de 21 de ani, de profesie navigator, susține că cel mai des își cumpără chiar articole vestimentare, cum ar fi pantalonii de trening sau încălțăminte. Nu e influențat de vedetele care fac reclamă la diferite produse pentru că nu are o părere bună despre influencerii care promovează diverse articole pentru bani. Mai spune că niciodată nu a fost înșelat de magazinele virtuale de unde a făcut shopping:

  • ”Nu prea îmi place ce promovează influencerii și nu am o părere bună despre aceștia, drept urmare nu prea îi urmăresc. Dar când văd reclame mă gândesc doar la faptul că ei fiind plătiți să spună anumite lucruri despre produse, încrederea în acele produse scade foarte tare (…) Niciodata nu am fost înșelat la shoppingul online. Cel mai des online cumpar pantaloni de trening, incaltaminte”, a declarat Daniel.  

Toți tinerii care și-au povestit experiențele pentru ENTR au declarat că Germania este principala țară “perfectă” pentru cumpărături. Răspunsurile acestora au fost foarte asemănătoare. Gama variată de produse, calitatea lor superioară la prețuri mult mai mici decât în țara noastră sunt argumente care încurajează tinerii să facă shopping online din străinătate, în special din Germania, în detrimentul celui din România.

  • “Achiziționez haine de pe site-uri din Polonia sau Germania dar oricum mai mult din afara României deoarece cred că site-urile din exterior au o gamă mult mai variate de produse și mai de calitate. Spre exemplu, cel mai des în online cumpar incaltaminte deoarece in Romania nu se gasesc modelele pe care vreau sa le cumpar în general și dacă îl găsesc este la prețuri mult mai mari decât prețurile pe care le-aș putea găsi în vestul Europei spre exemplu. Am pățit să mă lovesc de prețuri chiar duble în România la anumite modele de adidași”, a declarat Rebeca M. în varstă de 19 ani, studentă. 

De altfel, toți cei ce au răspuns întrebărilor privind obiceiurile unui consumator au fost de acord că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a afectat obiceiurile acestora de shopping online. Marea Britanie era cunoscută drept o țară cu prețuri foarte bune pentru shopping, dar odată cu BREXIT-ul, mulți consumatori au decis să se orienteze spre alte piețe din cauza taxelor vamale care făceau ca o comandă din UK să nu mai fie rentabilă în raport cu una din Germania, spre exemplu. 

Dacă prețul transportului unui colet din Marea Britanie în România era aproximativ 10-15 lire sterline, după 1 ianuarie 2021, taxele vamale l-ar dubla. Uniunea Europeană și Marea Britanie au semnat totuși un acord comercial în decembrie 2020 care elimină taxele vamale pentru majoritatea produselor tranzacționate între cele două țări. 

Totuși, există anumite produse care sunt exceptate de la acest acord și care pot fi supuse taxelor vamale. Deși acest amănunt este foarte important, majoritatea consumatorilor au declarat că au încetat să achiziționeze produse din Marea Britanie în urma Brexit-ului de teamă să nu fie supuși taxelor vamale.

Reprezentant firmă curierat: „Cunoașterea piețelor regionale aduce beneficii importante pentru magazinele online românești care vor să se extindă”

Piața e-commerce europeană cunoaște o tendință de integrare accelerată, ceea ce se poate traduce în oportunități mari pentru magazinele online care vor să își extindă business-ul și dincolo de granițele țării.

  • Piețele regionale au un potențial de creștere important, ceea ce le face să devină interesante pentru magazinele online românești. Cunoașterea acestor piețe aduce beneficii importante pentru magazinele online românești care vor să se extindă, iar DPD România vine cu oferte logistice importante, astfel încât să poată livra chiar și de a doua zi după ce își traduc site-urile”, a mai spus Nadia Talpă, CCO DPD România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...