Ce spune Comisia de la Veneţia despre condiţia reşedinţei de minimum 90 de zile pentru a vota într-o localitate la alegerile locale
Comisia de la Veneția recomandă în „Codul bunelor practici în materie electorală” că perioada obligatorie de reședință impusă cetățenilor pentru ca aceștia să poată vota într-o anumită localitate la alegerile locale nu trebuie să depășească șase luni, dublu față de prevederea introdusă de Guvernul Orban în proiectul de revenire la alegerea primarilor în două tururi, atrage atenția APADOR-CH într-un comunicat de presă.
”Pe scurt, Comisia de la Veneţia consideră că este chiar necesară („trebuie”) stabilirea unei condiţii privind durata obligatorie a reşedinţei, de maximum 6 luni (180 de zile) înainte de data votării pentru a participa la alegerile locale, într-o anumită localitate. Comisia de la Veneţia nu poate fi bănuită că ar face recomandări în sensul îngrădirii dreptului de vot. Dimpotrivă, recomandările sunt pentru exercitarea dreptului de vot, dar în condiţii rezonabile, care să nu favorizeze niciun fel de distorsiune a rezultatului alegerilor”, subliniază APADOR-CH.
Ce spune Comisia de la Veneția:
- Sufragiul universal presupune, în principiu, că fiecare persoană are dreptul de a alege şi de a fi ales. Cu toate acestea, acest drept poate fi şi trebuie exercitat ţinând cont de anumite condiţii.
- Condiţia de reşedinţă:
- i. condiţia de reşedinţă poate fi impusă;
- ii. prin reşedinţă este se înţelege locul de domiciliu;
- iii. condiţia de perioada obligatorie de reşedinţă nu poate fi impusă cetăţenilor decât în cazul alegerilor locale sau regionale;
- iv. perioada obligatorie de reşedinţă nu trebuie să depăşească şase luni; o perioadă mai lungă poate fi cerută numai pentru a asigura protecţia minorităţilor naţionale;
- v. dreptul de a alege şi de a fi ales poate fi acordat cetăţenilor care domiciliază în afara ţării.
Guvernul a introdus în proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi o prevedere conform căreia toți cei care își schimbă reședința cu 90 de zile înainte de ziua alegerilor nu vor putea vota la noua adresă. Executiv a motivat că această măsură vizează combaterea turismului electoral.
Astfel, la articolul 18 al legii 215 a fost introdus un nou alineat, potrivit căruia:
- Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.
Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii