G4Media.ro

Ce spune Comisia Europeană despre cum s-a descurcat România cu proiectul-pilot pentru…

Sursa Foto: www.schengenvisainfo.com - ilustrație generică

Ce spune Comisia Europeană despre cum s-a descurcat România cu proiectul-pilot pentru controlarea fluxului de migranți, implementat după veto-ul Austriei pe Schengen

Un raport al Comisiei Europene arată cum s-a descurcat România cu proiectul-pilot pentru controlarea fluxului de migranți, implementat după veto-ul Austriei pe Schengen. Un astfel de proiect a fost implementat și în Bulgaria, statul alături de care România a candidat la aderarea în Spațiul Schengen în 8 decembrie 2022. Austria și Olanda s-au opus. 

Raportul UE arată că România și-a modificat legislația în materie de azil în luna mai, permițând emiterea de decizii negative privind protecția internațională împreună cu o decizie de returnare:

  • ”Acest lucru a contribuit la o procedură de returnare mai eficientă. De asemenea, România a testat procedura accelerată într-o manieră îmbunătățită, ceea ce a dus la o procesare rapidă a cererilor de azil. Autoritățile române au consolidat în continuare cooperarea cu EUAA, pe baza planului operațional. Experții EUAA pot participa acum pe deplin la înregistrarea și evaluarea cererilor de azil”.

În ceea ce privește gestionarea frontierelor și cooperarea internațională, Comisia Europeană spune că România a continuat să își gestioneze cu succes frontierele externe cu Serbia:

  • ”Pe baza activităților de prevenire a migrației ilegale desfășurate împreună cu autoritățile sârbe, au fost efectuate peste 400 de misiuni comune de patrulare și patrule ad-hoc de la începutul pilotului din martie. Corpul permanent Frontex este prezent cu ajutorul vehiculelor mobile de supraveghere în secțiunea de frontieră dintre România și Serbia din zona operațională Terra 2023”.

În plus, România a asigurat legătura bilaterală cu statele membre prin intermediul Rețelei la nivel înalt privind returnările și cu Frontex cu privire la bunele practici în materie de returnare, în special în ceea ce privește consilierea la întoarcere, se mai arată în raport:

  • ”România participă pe deplin la platforma europeană multidisciplinară împotriva amenințărilor criminale (EMPACT) și la grupurile operative de lucru înființate pentru a lupta împotriva rețelelor criminale implicate în traficul de migranți”.

UE a demarat două proiecte pilot în Bulgaria și România, pentru a controla mai bine fluxul de refugiați dinspre Turcia către țările Uniunii, scrie publicația turcă Haberler, citată de Rador.

Prin intermediul acestor proiecte se urmărește o mai bună supraveghere a frontierelor, prevenirea fluxului de migranți prin mijloace tehnice, dar și accelerarea proceselor de azil și returnări. Proiectele au fost convenite de Comisia Europeană cu cele două state membre după ce Austria s-a opus aderării lor la Schengen pe motiv de favorizare a migranților ilegali.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...