G4Media.ro

Ce spune Terheș despre ruptura de Simion și următoarele alegeri: Avem alți…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Ce spune Terheș despre ruptura de Simion și următoarele alegeri: Avem alți votanți / Alianța s-a dizolvat după publicarea rezultatelor în Monitorul Oficial / Ar fi și injust să le cerem 30-40 de locuri de parlamentari

Europarlamentarul Cristian Terheș a declarat pentru G4Media despre ruptura de George Simion după ce a deschis lista partidului extremist AUR că nu a candidat pe listele partidului, ci într-o alianță care ”s-a dizolvat după publicarea rezultatelor în Monitorul Oficial”.

Cristian Terheș i-a luat prin surprindere pe reprezentanții AUR când acesta a confirmat că se gândește la o candidatură după ce G4Media a scris în exclusivitate că europarlamentarul l-ar putea contracandida pe George Simion. Ioana Ramona Bruynseels, reprezentanta AUR, a declarat la acea vreme, în emisiunea România Politică de la Prima News, că nu știa și că ”urmează o discuţie cu acesta”, transmitea HotNews. Detalii, aici. 

Terheș a deschis lista AUR la alegerile europarlamentare din 9 iunie, înaintea altor membri ai partidului, chiar și înaintea fostului co-președinte Claudiu Târziu.

Terheș a declarat duminică pentru G4Media că nu a candidat din partea AUR, ci din partea unei alianțe formată din 3 partide: AUR, PNCR si Partidul Republican. Acesta a mai spus că la alegerile locale PNCR a candidat separat de partidul AUR și că ”este normal ca PNCR, împreună cu celelalte partide care i se alătură, să ia acele decizii pe care le consideră necesare pentru a accede în Parlamentul României”.

  • Liderul partidului extremist AUR nu a transmis niciun punct de vedere la solicitarea G4Media cu privire la separarea de fosta locomotivă AUR Cristian Terheș. 

Terheș a mai spus că într-o eventuală alianță cu AUR la alegerile parlamentare ar cere acestuia să cedeze către PNCR ”30-40 de locuri de parlamentari” lucru pe care îl consideră ”injust”.

Europarlamentarul a mai spus că din analizele lor, PNCR și AUR vor obține mai multe voturi separat decât împreună pentru că se adresează ”altui segment de votanți”.

De precizat că PNCR, SOS România și AUR împart același electorat, apelând la aceleași teme politice, anti-occidentale, anti-”globaliști”, ultranaționaliste, cu puternice referințe religioase, anti-UE, conspiraționiste și anti-Ucraina.

  • ”Dupa cum v-am raspuns si anterior, eu nu am deschis lista AUR ca partid, ci lista Aliantei AUR, o alianta electorala compusa din 3 partide: AUR, PNCR si Partidul Republican. Alianta AUR s-a dizolvat de drept dupa publicarea rezultatelor in Monitorul Oficial. La alegerile locale PNCR a candidat separat de partidul AUR. In contextul alegerilor parlamentare si prezidentiale, este normal ca PNCR, impreuna cu celelalte partide care i se alatura, sa ia acele decizii pe care le considera necesare pentru a accede in Parlamentul Romaniei. Pe de o parte consideram ca avem forta pe cont propriu sa intram in Parlament. Pe de alta parte, ar fi si injust sa cerem de la AUR sa cedeze 30-40 de locuri de parlamentari intr-o alianta cu PNCR. In AUR sunt oameni care au muncit de 4 ani sa fie pe un loc eligibil pe lista la parlamentare si nu dorim sa cream animozitati interne venind acum si cere locuri pentru noi. Din analizele pe care le-am facut, PNCR si AUR vor obtine mai multe mandate de parlamentari separat decat impreuna, intr-o alianta la parlamentare, deoarece noi ne adresam altui segment de votanti”, a transmis Cristian Terheș.

Context

Cristian Terheș a deschis lista AUR la alegerilor europarlamentare, deși nu era membru al partidului AUR condus de George Simion, ci președintele Partidului Național Conservator Român. În acest timp, Claudiu Târziu, care a fost co-președinte AUR alături de Simion, a ocupat locul 2 la europarlamentare.

  • Modul în care au fost întocmite listele pentru alegerile din 9 iunie și nominalizarea candidaților eligibili au reprezentat unul din motivele de dispută între George Simion și membrii AUR care s-au autoevacuat masiv din partidul extremist înainte de alegerile europarlamentare. Vezi detalii aici. 

De profesie preot, Terheș este unul dintre traseiștii de răsunet care acum candidează din partea AUR: În 2012 l-a susținut pe Traian Băsescu, atunci când opoziția a încercat să-l demită pentru a doua oară, s-a opus vehement lui Victor Ponta, a intrat în PNȚCD și a ajuns în Parlamentul European pe listele PSD, care avea un protocol cu țărăniștii.

Este unul dintre candidații de pe lista AUR cu cele mai virulente atacuri la adresa UE și cu una din cele mai consistente agende de conspirații.

În mai anul trecut a fost criticat de colegi eurodeputați pentru discursul urii la adresa persoanelor transexuale, care i-au cerut Robertei Metsola, președinta Parlamentului UE, să analizeze discursul lui Terheș. Într-unul din cele mai recente atacuri la UE, Terheș a spus că Ursula von der Leyen propune un program ”marxist pe steroizi” de împrumut care ”va conduce la falimentul statelor”.

De remarcat însă radicala schimbare a lui Terheș în ultimii 10 ani. La alegerile prezidențiale din 2014, Terheș spunea că scrutinul marchează direcția României spre Est adică ”totalitarism” sau Vest, Europa și SUA adică ”libertate și progres”:

  • „Aceste alegeri trasează direcția viitoare a României: spre Est sau spre Vest. Spre Rusia si China sau spre Europa și Statele Unite. Spre totalitarism sau spre libertate și progres. Rezultatul acestor alegeri este crucial pentru destinul a milioane de romani, de aceea, este imperativ ca aceștia să iasă într-un număr cât mai mare la vot și să decidă asupra propriului viitor (…)”.

Citește și Cristian Terheș își lansează candidatura la prezidențiale duminică, în concurență cu George Simion și anunță un nou ”pol suveranist” / Cine este fosta locomotivă AUR la europarlamentare, ce parcurs politic și avere are

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. george(ta), nu-i placi lui „părintele”, ce să-i faci, așa e în dragoste, se mai strică relația… și-a găsit pe altcineva sau tu nu poți să-l „lași” (că lași sunteți amândoi!) pe „băiatul” din Constanța… acum „părințelul” manevrat de varanu&co „se răzbună”…😂🤣

  2. Politica inalta, aliante care sa salveze tara si si acest popor, interesul national intotdeauna important…blah blah blah

  3. Cred că odată ce a decis să fie politician, este etic și cinstit să renunțe la practicarea preoției, dacă nu a făcut-o până acuma. Iar întroducerea în discursul politic a elementelor cu conotație evanghelică ( ”oile și păstorul lor” ) este nu numai de prost gust dar și o referire cinică la o categorie de votanți cu provocări cognitive într-ale politicii. Pendularea de la un partid la altul – fenomen banal la noi – este practicat de vânătorii de privilegii fără muncă cu valoare socială. Pe da altă parte, cred că a fost un agrement prealabil între el și Simion. Fără intervenția lui nu cred că aur ar fi acum în grupul partidelor conservatoare, condus de Meloni.