G4Media.ro

Ce știm despre COVID-19, rezumat de Universitatea din San Francisco: Peste 30…

FOTO: www.scientificanimations.com/ CC BY-SA 4.0

Ce știm despre COVID-19, rezumat de Universitatea din San Francisco: Peste 30 de simptome identificate / Rata mortalității virusului pare a fi de aproximativ 10 ori mai mare decât cea a gripei

University of California San Francisco (UCSF) a publicat recent un articol în revista de vară 2020 care raportează cunoștințele curente despre despre coronavirus SARS-CoV-2, intitulat „Noi am crezut că era doar un virus respirator: Am greșit”.

Potrivit acestui articol, Covid-19 se caracterizează prin cantitățile  importante de proteine care acționează ca niște cuțite pentru a se agăța de porțile celulelor umane prin receptorii ECA2. De acolo, virusul intră în celula și creează rapid copii ale acesteia, infiltrându-se în celulele plămânilor.

Mai puțin mortal decât virusul SARS original, Covid-19 se reproduce mai rapid. „Hormonii masculini, cum ar fi testosteronul, pot crește și numărul receptorilor ECA2, motiv pentru care virusul pare mai periculos pentru bărbați”, spune Faranak Fattahi, membru al UCSF Sandler.

Articolul menționează, de asemenea, mai mult de 30 de simptome ale noului coronavirus, mult mai multe decât ne-am fi așteptat. Printre ele: oboseală, febră, tuse, respirație scurtă, pierderea simțului mirosului și a gustului, greață, diaree, erupții cutanate, umflare, lovituri, ochi roz, aritmii, atacuri de cord legate de cheaguri de sânge. Unii dintre pacienți aveau rinichii sau ficatul deteriorate.

Coronavirusul nu este cu siguranță o răceală, așa cum sugerează titlul articolului. Mai puțin de 20% dintre persoanele infectate au apărut in spital cu durere în gât sau nas curgător. Conform datelor cercetătorilor UCSF, 53% dintre cei infectați nu au avut niciodată simptome, UCSF. 20%-40% dintre persoanele cu Covid-19 prezintă diaree, greață sau vărsături înainte de alte simptome spune gastroenterologul Michael Kattah, profesor asistent la UCSF.

SARS-CoV-2 nu pare a fi un distrugător mare de celule; rata mortalității virusului pare a fi de aproximativ 10 ori mai mare decât gripa. De fapt, o parte semnificativă a decesului legat de Covid-19 este legată nu de virus în sine, ci de un răspuns imun puternic, spune Max Krummel, profesor la dpt patologic. De obicei, oamenii care mor din Covid-19 au murit în jurul zilei 19. Virusul poate face inima să cedeze sau să distrugă plămânii.

„Constatăm că mulți pacienți care au forme mai grave de boală sunt obezi, diabetici, hipertensivi”, spune medicul cardiolog Nisha Parikh, profesor asociat la UCSF, specializat în cercetarea sănătății populației. Acești factori de risc, spune ea, sunt neobișnuiți.

Noul coronavirus este, de asemenea, caracterizat prin durata de timp în care persistă în intestin. Aproximativ 50% dintre pacienții cu Covid-19 au particule de virus în scaunele lor, de multe ori săptămâni după ce tampoanele nasului se testează negativ. O astfel de situație a stârnit îngrijorare cu privire la persoanele care se recuperează de la Covid-19, care ar putea avea nevoie să rămână în carantină chiar dacă se simt bine.

Până în prezent, nu știm încă dacă există imunitatea Covid-19, deoarece testele de anticorpi au fost considerate în mare parte nesigure, conform cercetărilor UCSF.

Notă: Antoine Dewaest lucrează ca stagiar pentru G4Media, consolidând înțelegerea societății române. Studiază la Sciences Po Rennes în Franța

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. University of California San Francisco:
    „Noi am crezut că era doar un virus respirator: Am greșit.”

    Românii:
    „Noi am crezut că doamna Avocat al Poporului și domnii de la Curte –
    – ne-au mințit, când au spus că ne scapă de carantine și internări.. Am greșit.
    Acum credem și știm, că dânșii ne apără!..”

  2. Nu mai traduceți cu Google translate! Auzi la ei: respirație scurtă, ochi roz, nas curgător… persoane care apar în spital… vă bateți joc de limba română!

    • G4media mai si cere donatii

    • „rinichii sau ficatul deteriorate”

      UN rinichi – DOI rinichi

      UN ficat – DOI ficati

      deci corect era:

      „rinichii si ficatii DETERIORATI”

      adaptarea textului in ROMANESTE trebuia sa contina cuvantul „AFECTATI”

      „articolul'” e de fapt o relatare a ceea ce a inteles autorul din sursa citata

    • Medical News Today

      COVID-19: ‘I’ve never seen such sticky blood’ says thrombosis expert

      Yella Hewings-Martin, Ph.D.
      May 29, 2020

      COVID-19 leads to blood clots in a significant number of people who have a severe form of the disease.

      In an interview with Medical News Today, thrombosis expert Prof. Beverley Hunt explains why blood clots are dangerous for those with the new coronavirus.

      […]

      MNT: Were you expecting to see such a big problem with blood clots in people with COVID-19?

      Prof. Hunt: The issue with COVID-19 is that the blood is incredibly sticky.

      Let me give you an example. The main clotting protein in the blood is fibrinogen. It’s soluble, and you have 2–4 grams per liter in your blood.

      The clotting factors switch soluble fibrinogen to insoluble fibrin, and that is the clot.

      The level is 2–4 grams per liter in most people. If you are pregnant, or as you get older, the levels get higher. They might go up to 5, 6, or even 7 [grams per liter].

      But what are we seeing in COVID-19?

      We are seeing levels of 10, even 14 grams per liter. I’ve been in this game forever, for decades, and I’ve never seen such sticky blood.

      medicalnewstoday.com/articles/covid-19-ive-never-seen-such-sticky-blood-says-thrombosis-expert#Ive-never-seen-such-sticky-blood

    • Acute effects of 30 minutes of exposure to a smartphone call on in vitro platelet function

      Conclusions

      In conclusion, exposure to smartphone RF waves

      seemingly induces significant perturbations of platelet structure

      and global function in vitro, thus providing further support to the caution raised by various international groups, including the US Food and Drug Administration statement that

      the use of mobile phones and/or smartphones should be reserved for shorter conversations or times

      when a landline phone is not available, and that hands-free devices should be preferred since they allow a longer distance to be placed between the phone and the user30.

      However, additional in vivo studies are needed to establish whether local perturbations of platelet structure and biology induced by RF waves would actually be reflected in any increased risk of cerebral thrombosis and/or intracranial bleeding during or after smartphone use

      . Beside the potential clinical implications, the significant impact that RF waves may produce on platelet function would require that

      blood products containing platelets

      should be kept far from mobile phones and smartphones

      throughout the production pipeline and the storage period,

      to prevent the risk of transfusing patients with exhausted platelets.

      ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5448831/

    • # kondensatorilor, akum intelegeti de ce exista IPOTEZA ( voi, una – doua, sariti cu ” Teoria Conspiationiata”)

      ca G5 poate avea si ea un rol negativ

      de cand STIINTA a devenit RELIGIE si OBLITEREAZA prin CENZURA orice idee NECONFORMA cu DOGMA indusa de Noii Preoti aka ” oameni de stiinta” ?!

      gates ?!

  3. ‘SARS-CoV-2 nu pare a fi un distrugător mare de celule; rata mortalității virusului pare a fi de aproximativ 10 ori mai mare decât gripa. De fapt, o parte semnificativă a decesului legat de Covid-19 este legată nu de virus în sine, ci de un răspuns imun puternic, spune Max Krummel, profesor la dpt patologic. De obicei, oamenii care mor din Covid-19 au murit în jurul zilei 19’.Pe bune?asta cu ziua de 19 trebuie scrisa cu caractere ingrosate

  4. Tocmai voiam sa incurajez autorul articolului sa scrie cat mai des pe aici, cand vad ca unii stramba din nas, ca nu s-ar ingriji de corectitudinea limbii romane.
    Autorule, nu-i lua in seama, continua sa scrii!

  5. „De obicei, oamenii care mor din Covid-19 au murit în jurul zilei 19.” – inițial am crezut ca nu vad bine, pe urmă m am gândit ca l ați preluat din Cancan de la rubrica de numerologie, paranormal si vrăjitoare (e un fel de „pt sagetatori, ca sport se recomanda trasul cu arcul si pt pești înotul”)! Refuz sa cred ca un savant ar spune așa ceva! Daca e chiar asa, suntem pe „maini bune”!

    • Știi că nu e data de 19, ci a 19 a zi de la infectare, sper..

  6. Mda, traducerea lasa mult de dorit, ar trebui sa mai lucreze autorul la engleza lui. Virusul nu face copii ale celulei asa cum lasa sa se intelega traducatorul ci face copii ale lui, propriii – „virusul intră în celula și creează rapid copii ale acesteia (acesteia ce? ale celulei? in niciun caz)”. Virusul (aflat la granita fiintelor vii) tocmai asta face, odata intrat in celula se multiplica pentru a se raspndi in organism.

  7. Numai prosti pe aici care se leaga de „traducerea” articolului. Uitati-va inainte la numele autorului si cititi articolul pana la capat, inclusiv nota de la final, si abia apoi sa faceti comentarii prin care va dati „rotunzi”. Va sugerez sa aprofundati zicala romaneasca ” prostu’ pana nu-i fudul, parca nu e prost destul”.

    • @Medusa – Lasa medusa ca am citit pana la capat, am citit si nota de final, dar asta nu inseamna ca g4media nu putea sa intervina un picut pe text (in orice redactie exista oameni calificati care asta fac, corecteaza materialele)…

  8. Ca sunt peste 30 de simptome ale Covid nu trebuie sa ne ingrijoreze. Multe sunt probabil secundare, nespecifice. De exemplu, voma si diareea pot fi reactie de aparare a organismului care apar in numeroase afectiuni. Nu poti sa fii bolnav de covid si sa mananci o shaorma dubla la micul dejun.

    Desi nu sunt medic, am fost nevoit sa citesc cate ceva despre unele domenii medicale, mai ales fiziologie si farmacologie. Atat cat sa pot sa-mi formulez niste intrebari cu privire la aceasta boala. Dintre toate, una singura a ramas fara raspuns. Inca de la inceputul aparitiei pandemiei, m-am intrebat daca acest virus este unul respirator sau nu. Iata ca va trebui sa mai astept, autorii au concluzionat, daca se poate spune asa, ca „Coronavirusul nu este cu siguranță o răceală”. Iar daca nu e o „raceala”, in sensul probabil de virus gripal agresiv, nu putem decat sa fim ingrijorati pentru ca ar insemna ca, de fapt, nu stim nimic.

    Miza problemei o constituie mecanismul transmiterii bolii. Acceptand ca virusul ataca parechimul pulmonar provocand pneumonii grave, inseamna oare sa acceptam si ideea ca virusul se transmite doar prin inhalare pe tractul respirator? Nu cumva suntem intr-o grava eroare si desi ni s-a reglementat legal si ni se repeta la nesfarsit “poarta masca …”, o facem din inertie intelectuala, iar virusul se transmite in primul rand prin mecanism indirect, prin contact cu obiecte contaminate cu virusi provenite de la persoane infectate (prin asa numite “fomite”)?

    Nu vreu sa fiu gresit inteles. Ca virusul se transmite pe cale aeriana e in afara de orice indoiala, o persoana infectata cu simptome manifeste care tuseste va transmite boala apropiatilor cu o probabilitate de 100%. Ceea ce vreau sa spun poate fi exemplificat astfel: sa luam de exemplu un microbuz de navetisti dintr-un judet oarecare. Sa presupunem ca unul dintre pasageri care calatoreste intr-o dimineata cu microbuzul este bolnav de covid. Este foarte probabil ca el sa transmita boala prin prin tuse sau vorbire catre 1-2 alti pasageri (prin transmisie directa), dar la fel de probabil este ca alti 5-10 pasageri sa se infecteze de pe barele de sprijin sau scaunele microbuzului, contaminate cu coronavirus de la respectivul pasager, prin transmisie indirecta. Altfel spus, e posibil ca 80% dintre bolnavi sa ia boala prin contact indirect (prin fomite) si numai 20% prin contact direct (aerian/airborne). Acesta posibilitate ar schimba complet intreaga problematica, manusile si dezinfectantii trecand pe primul plan, lasand masca in plan secund.

    Un aspect ciudat si inexplicabil al bolii este faptul ca pacientii ajung repede la valori ale saturatiei in oxigen incredibil de scazute, pe care le duc pe picioare si care, in oricare alta boala nu le-ar fi putut avea in stare de constienta. E un fel de incapacitate de oxigenare de alta natura decat cea provocata de fibroze, staze sau atelectazii de divese etiologii. Iar asta in conditiile in care toate coronavirusurile, inclusiv SARS-CoV-2 ataca exclusiv tesuturile epiteliale si nu si celelalte tipuri de testuturi, deci clar nu si cel sanguin sau cel putin nu in mod direct.

    Personal, am crezut in mod absolut eronat, pana pe la jumatatea lunii iunie ca venirea vremii uscate (si nu calde, in mod neaparat necesar) in Romania va conduce la limitarea daca nu chiar la incetarea transmiterii bolii, pe baza aceluiasi mecanism care face ca virusul gripal sa dispara catre sfarsitul primaverii. Ma asteptam ca picaturile de aerosoli (“droplet nuclei”) sa piarda apa si forma sferica asigurata de tensiunea superficiala, imediat dupa expulzarea de catre bolnavi, iar zecile sau sutele de virusi continuti in fiecare micropicatura sa se deconcentreze in entitati individuale de virusi imprastiate de curentii de aer. Acest scenariu ar fi dus la o imunizare a populatiei, relativa si partiala, ca toate imunizarile, de altfel. Existau argumente foarte solide: iarna, umiditatea relativa medie diurna (cand pop[ulatia este activa) este undeva la 65-85%. Poate chiar mai ridicata. In schimb, vara, umiditatea relativa diurna scade undeva la nivelul a 30-35%. Diferenta e uriasa in planul transmisiei respiratorii, practic iarna, picaturile cu virusi persista grupate in picaturi o perioada indelungata, suprapusa oricum peste modul de viata indoor, iar vara, aceleasi picaturi sa dispara foarte repede, mai inainte sa fie absorbite de alte persoane. In mod particular, in aceasta vara, umiditatea relativa in Romania a fost incredibil si inexplicabil de ridicata in toata primavara, dincolo de luna mai. Sunt posesor de statie meteo performanta, astfel incat si eu, am putut constata o umiditate relativa a aerului surprinzator de ridicata, toata primavara 2020 si chiar si vara devreme umiditatea a fost mult peste 50–60% ziua, absolut surprinzator pentru Romania si Europa de est si sud-est, pentru luna iunie.

    Dar iata ca surpriza a fost totala, uscarea atmosferei nu a condus deloc la disparitia transmisiei covid ci dimpotriva, la intensificarea ei, situatie paradoxala pentru un virus tratat precum cel gripal. Asadar, nu, avem de-a face cu un alt fel de animal!