Ce știm despre COVID-19, rezumat de Universitatea din San Francisco: Peste 30 de simptome identificate / Rata mortalității virusului pare a fi de aproximativ 10 ori mai mare decât cea a gripei
University of California San Francisco (UCSF) a publicat recent un articol în revista de vară 2020 care raportează cunoștințele curente despre despre coronavirus SARS-CoV-2, intitulat „Noi am crezut că era doar un virus respirator: Am greșit”.
Potrivit acestui articol, Covid-19 se caracterizează prin cantitățile importante de proteine care acționează ca niște cuțite pentru a se agăța de porțile celulelor umane prin receptorii ECA2. De acolo, virusul intră în celula și creează rapid copii ale acesteia, infiltrându-se în celulele plămânilor.
Mai puțin mortal decât virusul SARS original, Covid-19 se reproduce mai rapid. „Hormonii masculini, cum ar fi testosteronul, pot crește și numărul receptorilor ECA2, motiv pentru care virusul pare mai periculos pentru bărbați”, spune Faranak Fattahi, membru al UCSF Sandler.
Articolul menționează, de asemenea, mai mult de 30 de simptome ale noului coronavirus, mult mai multe decât ne-am fi așteptat. Printre ele: oboseală, febră, tuse, respirație scurtă, pierderea simțului mirosului și a gustului, greață, diaree, erupții cutanate, umflare, lovituri, ochi roz, aritmii, atacuri de cord legate de cheaguri de sânge. Unii dintre pacienți aveau rinichii sau ficatul deteriorate.
Coronavirusul nu este cu siguranță o răceală, așa cum sugerează titlul articolului. Mai puțin de 20% dintre persoanele infectate au apărut in spital cu durere în gât sau nas curgător. Conform datelor cercetătorilor UCSF, 53% dintre cei infectați nu au avut niciodată simptome, UCSF. 20%-40% dintre persoanele cu Covid-19 prezintă diaree, greață sau vărsături înainte de alte simptome spune gastroenterologul Michael Kattah, profesor asistent la UCSF.
SARS-CoV-2 nu pare a fi un distrugător mare de celule; rata mortalității virusului pare a fi de aproximativ 10 ori mai mare decât gripa. De fapt, o parte semnificativă a decesului legat de Covid-19 este legată nu de virus în sine, ci de un răspuns imun puternic, spune Max Krummel, profesor la dpt patologic. De obicei, oamenii care mor din Covid-19 au murit în jurul zilei 19. Virusul poate face inima să cedeze sau să distrugă plămânii.
„Constatăm că mulți pacienți care au forme mai grave de boală sunt obezi, diabetici, hipertensivi”, spune medicul cardiolog Nisha Parikh, profesor asociat la UCSF, specializat în cercetarea sănătății populației. Acești factori de risc, spune ea, sunt neobișnuiți.
Noul coronavirus este, de asemenea, caracterizat prin durata de timp în care persistă în intestin. Aproximativ 50% dintre pacienții cu Covid-19 au particule de virus în scaunele lor, de multe ori săptămâni după ce tampoanele nasului se testează negativ. O astfel de situație a stârnit îngrijorare cu privire la persoanele care se recuperează de la Covid-19, care ar putea avea nevoie să rămână în carantină chiar dacă se simt bine.
Până în prezent, nu știm încă dacă există imunitatea Covid-19, deoarece testele de anticorpi au fost considerate în mare parte nesigure, conform cercetărilor UCSF.
Notă: Antoine Dewaest lucrează ca stagiar pentru G4Media, consolidând înțelegerea societății române. Studiază la Sciences Po Rennes în Franța
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii