G4Media.ro

Ce știm despre puciul tăcut anti-Cîțu: care sunt taberele, de ce vor…

sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro

Ce știm despre puciul tăcut anti-Cîțu: care sunt taberele, de ce vor să-l schimbe liberalii cu Ciucă și care este calendarul eventualei schimbări

La doar șapte luni de la mazilirea lui Ludovic Orban, Florin Cîțu se confruntă cu o revoltă serioasă în partid, unde cei patru prim-vicepreședinți au început o acțiune în forță de debarcare. Ei i-au cerut joi președintelui PNL să demisioneze, invocând și sprijinul președintelui Iohannis pentru demersul lor, dar Cîțu a refuzat. Acum, tabăra puciștilor vrea să organizeze un congres extraordinar al PNL pe 10 aprilie pentru a-l înlocui pe Cîțu cu premierul Nicolae Ciucă.

Din informațiile G4Media, e pentru prima oară în istoria recentă când un președinte PNL a reușit să coalizeze împotriva sa, într-un timp atât de scurt, o masă critică de lideri centrali și locali care vor să îl schimbe rapid din funcție.

De ce vor unii liberali să-l schimbe pe Florin Cîțu cu Nicolae Ciucă. Principalul reproș la adresa lui Cîțu e presupusa subminare a guvernării și a executivului, prin critici constante la adresa PSD, a miniștrilor și chiar a premierului. Al doilea reproș e legat de ratingul politic extrem de slab al lui Cîțu (5% încredere), care l-ar fi transformat într-o frână pentru partid. Al treilea motiv pentru mișcare e promovarea premierului Ciucă într-o poziție de putere și la partid, pentru a-i crește vizibilitatea și a-l propulsa, eventual, într-o poziție favorabilă pentru candidatura la alegerile prezidențiale.

Pe de altă parte, Florin Cîțu a criticat măsurile economice și sociale promovate de guvernul Ciucă la presiunea PSD, denunțându-le drept populiste și ineficiente. El a denunțat și derapajul de la țintele de investiții asumate prin programul de guvernare, dar și încercările de modificare a PNRR.

Care sunt taberele. Tabăra puciștilor e condusă de cei patru prim-vicepreședinți: Lucian Bode, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu. Ei susțin că au o scrisoare semnată de 42 de președinți de organizații județene care cer demisia lui Florin Cîțu. Echipa lui Florin Cîțu contestă însă puternic faptul că numărul de 42 de organizații ar fi de acord cu schimbarea președintelui partidului.

De partea sa, Florin Cîțu îi are pe Dan Vîlceanu, care ocupă poziția-cheie de secretar general al partidului, pe Alina Gorghiu (șefa PNL Argeș), Alin Nica (PNL Timiș) și Monica Anisie (Sector 2).

O parte dintre liderii puternici din județe sunt însă indeciși și nu au intrat în jocul schimbării lui Florin Cîțu, potrivit informațiilor G4Media.

De ce a fost declanșat acum atacul. Nemulțumirile unor lideri PNL față de Florin Cîțu a crescut constant de la începutul anului pe motiv că acesta a criticat coaliția și guvernul. Liderii puciști susțin că, prin acest comportament, Cîțu prejudiciază PNL, la doar șapte luni după cei ei înșiși l-au instalat cu forța aproape pe acesta la șefia partidului.

Calendarul tentativei de debarcare a lui Cîțu a ținut cont de perioada de relativă acalmie de pe frontul din Ucraina, dar și de sărbătorile din următoarele duminici. Astfel, românii urmează să celebrele Paștele Catolic (17 aprilie), apoi Paștele Ortodox (24 aprilie), urmate de duminica liberă de 1 Mai. Dacă ar fi întârziat atacul la Cîțu, riscul pentru liberali era să aibă de așteptat până la finalul lunii mai.

Pe de altă parte, liberalii nu au putut declanșa mai repede operațiunea anti-Cîțu pentru că acesta a fost plecat din țară timp de o săptămână, dar și pentru că o astfel de mișcare în plin război în Ucraina ar fi arătat o lipsă totală de responsabilitate.

De ce nici o tabără nu iese public. Pentru liderii puciului din PNL, situația este extrem de stânjenitoare. Tocmai actualii prim-vicepreședinți, plus o parte dintre semnatarii scrisorii, sunt cei care l-au susținut puternic pe Florin Cîțu anul trecut în lupta contra lui Ludovic Orban. Un scandal public în care aceștia l-ar acuza acum pe Cîțu de leadership slab ar avea un efect de bumerang pentru acești lideri care l-au impus pe Cîțu președinte al PNL. La rândul său, Florin Cîțu nu are deocamdată la ce să răspundă public, pentru că atacurile și întâlnirile politice au loc în spatele scenei.

Care sunt pașii. Potrivit statutului PNL, pentru schimbarea președintelui PNL e nevoie de un congres extraordinar. Organizarea unui congres extraordinar poate fi decisă doar de Consiliul Național, la cererea președintelui partidului (exclus în acest caz), la cererea majorității membrilor Biroului Politic Național (BPN) sau a majorității președinților de Birouri Permanente Județene.

Puciștii din PNL încearcă vineri să declanșeze această suită de evenimente prin convocarea inițială a Biroului Executiv (BEx), care să ceară apoi ședință a Consiliului Național pentru duminică, 3 aprilie.

Ca să fie convocat Biroul Executiv vineri, la ora 14.00, așa cum au stabilit joi liderii anti-Cîțu într-o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, e nevoie fie de propunerea președintelui Cîțu (exclus), fie de propunerea a jumătate plus unul din numărul membrilor BEx. Așadar, vineri este primul test al grupării anti-Cîțu: dacă reușește să convoace statutar Biroul Executiv.

Între timp, pentru a accelera evenimentele, mai multe organizații județene PNL au decis încă de joi seară sau vineri dimineață pentru organizarea unui congres extraordinar.

Odată ce Biroul Executiv este convocat vineri, acesta poate cere convocarea unei ședințe a Consiliului Național – organismul care poate convoca ulterior Congresul extraordinar. Consiliul Național va fi al doilea test al solidității grupării anti-Cîțu. Consiliul Național este format din membrii Biroului Politic Național (membrii BEx plus președinţii organizaţiilor de nivel judeţean), miniștrii PNL, parlamentarii și europarlamentarii PNL, președinţii de Consilii Judeţene, primarii de municipii și președinţii organizaţiilor interne ale PNL de nivel judeţean.

Dacă gruparea puciștilor anti-Cîțu reușește și organizarea Biroului Executiv de vineri 1 aprilie, și organizarea Consiliului Național de duminică 3 aprilie, ultimul pas pentru schimbarea președintelui PNL va fi congresul pe care îl vor organiza pe 10 aprilie. De reținut că la congres participarea delegaților trebuie să fie fizică, ceea ce înseamnă un efort logistic semnificativ într-un timp scurt.

Sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. Rares „batistuta” Bogdan a devenit Brutus. Si ce il mai pupa in d💩s pe Catulica

    P.S f.m.m clona mea re.tardata din Vaslui 😂

    • Nu intelegi nimic, Rares e catelul lui Iohannis.

    • Si cum ramane cu „echipa castigatoare” a lui „superman”? 🙂

    • Cand l-au ales pe Catu, nu stia cum este? L-au inlaturat pe Orban, care putea da partidului o linie corecta.
      Nu este perfect, a facut multe gafe in politica, dar printre politicienii existenti Ludovic Orban este o pasare rara.
      Este inteligent, are orizont, intelege directia buna. Din acest motiv, trebuia desfiintat.
      Asta am vazut aseara o emisiune de la Realitatea tv, unde am privit fiindca era invitat Orban. Nu l-au lasat sa se exprime. O tupeista galagioasa si plina de intentii rele l-a hartuit, iar in final l-a atacat un primitiv urlator, in timp ce moderatoarea care isi facuse reclama si rating cu acest invitat, se facea ca ploua.

    • E doar clona, de aia nu intelege nimic. Versiunea adevarata nu-l intere politica din Dambovita.

    • Lasă @valll, foarte bine că au făcut așa cu Orban!
      Trebuia ea, să vină odată și ziua aceea în care PNL să intre într-o lingură, ca PNȚCD..
      Tot răul spre bine, cu un PNL Socialist Multilateral-Dezvoltat! De fapt sângele apă nu se face, dintotdeauna au iubit PSD’ul.
      Așa că cel puțin acum, românii nu mai au scuze, dacă -i votează cum au votat FSN fără să gândească, cu șapte’jde procente!
      Deci Orban, s-a delimitat. Acum dacă și-ar face și o campanie electorală bună, ar fi ceva..

    • Gica, te-ai deconspirat.. deci tu esti re.tardatul care imi fura nickul 🤣😂

  2. „Principalul reproș la adresa lui Cîțu e presupusa subminare a guvernării și a executivului, prin critici constante la adresa PSD, a miniștrilor și chiar a premierului. ”

    si asta spune TOT despre PNL/PSD/USL !!!

    • cand se dadeau afara ministri de la USR, si erau injurati de penelisti, nu am auzit astfel de razmerita, din contra, ca.catzu a castigat cu platforma asta, de a trimite la plimbare USR-ul … acum vedem cum prietenia hotilor sub supravegherea PRESEDINTELUI TRADATOR devine si mai oficiala, e cu sentimente ranite

    • Ei saracii ar fuziona, daca nu ar trebui sa pastreze aparenta de pluripartitism.

  3. NU „liberalii” vor sa-l schimbe ci Iohannis!

    tot vad in presa titluri cu „liberalii’ care vor una, peste cateva luni vor al;ta si tot asa. de fapt e vorba despre Iohannis care a fost pus presedintele PNL in locul lui Crin Antonescu si de atunci controleaz apartidul

    • Cred ca da…
      Iar intalnirea lui Catu cu rebublicanii in vizita sa in Sua a fost picatura care a umplut paharul!

    • Susțin!

    • Vai, s-a suparat Iohannis pe Florin Catu, ca nu-i mangaie pe crestet pe pesedisti, inclusiv pe bolovanul pus prim-ministru, si vrea sa-l dea jos cu ajutorul ipocritilor din PNL.

  4. Mai intereseaza pe cineva PNL-ul ?

    • cel putin 15% din pacate, ca is peeeeseeedeee si peeeeneeeeleeee are baza lor de votanti care sunt la fel de corupti de anumite avantaje, pentru ca o minte sanatoasa nu ar vota un PNL-sclav-PSD

    • Pe pariu că îl duce Ciucă la 10%?!

  5. „You have been weighed, you have been measured, and you have been found wanting. Come back when you’re worthy.”

    Echipa castigatoare…

  6. Iar ocupă inutilii ăștia aiurea prima pagină. Bătaie de joc.

  7. who cares?

  8. Să se unească odată cu PSD-ul și să ne lase cu gargara asta

  9. Despre ce viziune si maturitate politica se mai poate vorbi la un partid ,in care acum sapte luni principalii si majoritarii lideri de partid il impuneau aproape cu forta pe dl.Catu la sefia partidului intr-un congres extraordinar a carui organizare a incalcat toate normele legale sanitare, iar astazi aceeasi oameni vor sa il debarce de la sefia partidului?Daca se impune atat de repede schimbarea e clar ca oamenii acestia nu au niciun fel de intuitie si viziune politica,niciun simt al aprecierii, caci altfel nu aveau de ce sa=l mai propulseze pe cel in cauza la sefia partidului in urma cu sapte luni.

    • „Cu siguranță” nu au nimic în cap și de aceea, odată cu Cîțu, logic este să fie dați jos și ei din functiile alea de primiliberali!

  10. Astia de la PNL asculta de Ciolanis asa cum asculta rusii de Putin.
    ce partid leninist a devenit PNL-ul

  11. Daca PNL credea ca nu s-a facut suficent de ras are marea ocazie sa se faca si mai mult.
    Dar PNL nu are incotro. Vor sa-l pregateasca pe Ciuca pentru presedentia Romaniei. Motivul grabei este razboiul din Ucraina (le este teama ca se poate incheia pace mai repede cu Rusia).
    PNL vrea sa mearga in alegeri „cu placa” ca Ciuca a salvat Romania din razboi si ca el merita sa fie presedintele tarii.
    In sfarsit,vom avea ca presedinte un militar, ca in tarile central si sud americane.

    • Ce presedinte militar visezi…pana si o gospodina care face zacusca impune mai mult respect decat asta.

  12. Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!
    Superman @EchipaCastigaaaaaatoooooreeeeeee

  13. Cred că cele 4 prime găini fără cap de la capul partidului au invocat Ordinul și nu sprijinul lui Iohaos! Părerea mea!

  14. Mă uit în tabăra pucistilor, mă uit in tabara susținătorilor lui Cîțu din partid, nicio diferență, unii mai proști ca alții!
    Și dacă Ciucă va deveni Președinte PNL și ăsta va fi exponentul lor, e clar că în PNL nu există NICIUN om de valoare.

  15. Se pare ca Zombalaul a scormonit musuroiul cu baroneti.
    Auzi motiv ca nu a pus pe functii persoanele desemnate de ei. Sa-l aduca pe Mandolina inapoi.
    Mai ma gandesc daca am sa mai merg la vot.

  16. Iar noi suntem toți c_retini, sau ce?!!!

  17. Mă tot întreb, oare câte penelepre ne citesc comentariile?!!

  18. Gata….! Circul s-a intors in oras. S-a incheiat vacanta reporterilor politici. Scuze baieti, dar ati cam somat anul acesta, este timpul sa lucrati si voi ceva. Slava domnului ca latraul de serviciu Rares Bogdan se cam plictiseste la EU – nici nu are anvergura dar nici fata de parlamentar european – si se viseaza pe cai mari dupa excluderea lui Catu. Pariu, ca urmatorul pas va fi un puci impotriva lui Ciuca pentru a-l propulsa pe Rares Bogdan?
    P.S. Oricum si un moment bun pentru TOATA clasa politica, pentru ca TOTI cam incepusera sa dea din colt in colt cu criza energetica, razboiul si cresterile generala de preturi. Asa ele o sa treaca neobservate prin buzunarele noastre si clasa politica va da vina pe Catu.

  19. A facut mult rau tarii si mai ales partidului. Trimiteti-l unde intarcat Mutu Iapa !

  20. O gasca de coorve impotriva altei gasti de coorve, la asta au redus iohannis si bogdan pnl-ul.

  21. PNL-ul actual are o mare calitate, se autodistruge,se macină din interior. După RADU CÂMPEANU, PNL-ul nu-a mai avut un conducător liberal autentic. La conducerea partidului s‐au perindat N conducători, în 32 de ani, dar niciunu de valoare. Sigur este faptul că partidul se duce pe tobogan și la viitoarele alegeri, nu știu dacă mai fac 10%.
    O schimbare se impune, cât mai repede, dar să aleagă un liberal autentic, cu carismă, bun organizator, bun român și să vorbească limba română fluent, pe înțelesul tuturor.
    Doamne ajută să auzim de bine!

  22. Sa nu se mai ajungă în tot felul de alianțe de compromis și ptr o stabilitate politica…ar trebuie sa rămână numai PNL și PSD…ca la Americani. Oricum , AUR , USR,etc. nu o sa mai depășească niciodată pragul de 8% , o sa rămână cu aiuritii lor.Dar pot fragmenta clasa politica..ptr noi compromisuri