G4Media.ro

Ce sunt lansatoarele de rachete multiple M142 Himars pe care Statele Unite…

Sursa Foto: Wikimedia Commons

Ce sunt lansatoarele de rachete multiple M142 Himars pe care Statele Unite le vor furniza Kievului? Această armă permite un „potop de foc”  la o distanță de până la 80 de kilometri

În ultimele zile, Ucraina a cerut insistent Statelor Unite sistemul MLRS (Multiple Launch Rocket System, „lansator de rachete multiple”) ca să poată răspunde artileriei ruse și să încerce stoparea avansul forțelor Moscovei. Mihailo Podoliak, consilier al președinției ucrainene, a scris același lucru pe Twitter pe 27 mai, scrie Le Monde, citată de Rador.

Statele Unite au auzit apelul. „Am decis că le vom oferi ucrainenilor sisteme de rachete și muniții mai avansate, care să le permită să lovească cu mai multă precizie ținte majore pe câmpul de luptă din Ucraina”, a scris președintele Joe Biden într-un articol publicat în New York Times, marți, 31 mai.

Rază de acțiune de până la 80 de kilometri

Ucraina are un număr de lansatoare de rachete multiple RM-70 furnizate de Republica Cehă, dar acestea sunt sisteme din timpul războiului rece, care trag cu rachete sovietice standard de 122 de milimetri. Armele promise de Joe Biden constituie un salt calitativ, chiar dacă Kievul nu primește cel mai avansat sistem de la armata americană.

M142 Himars-urile pe care Statele Unite le vor trimite sunt o versiune light a M270. Acesta din urmă este un lansator de rachete multiple montat pe șasiul unui vehicul blindat pe șenile dezvoltat în anii 1970 de Statele Unite, Regatul Unit, Franța, Germania și Italia pentru a contrabalansa superioritatea numerică a armatei ruse în Europa. M142 este o versiune modernizată, mai ușoară, montată pe un camion blindat – deci mai mobil. Dezvoltat în anii 1990, a intrat în funcțiune în anii 2000.

Ambele sisteme pot trage cu diferite tipuri de muniție: de la șase (pentru M142) la douăsprezece (pentru M270) rachete de 227 mm ghidate de GPS, cu o rază de acțiune de până la aproximativ 80 de kilometri. De asemenea, pot lansa o rachetă sol-sol numită ATACMS (Army Tactical Missile System) cu o rază de acțiune de 300 de kilometri.

Dar în textul său din NY Times, Joe Biden insistă că aceste arme trebuie să fie folosite doar pe câmpul de luptă ucrainean. Acesta este motivul pentru care Washingtonul nu va livra Kievului rachete ATACMS, capabile să ajungă în Rusia.

Într-adevăr, de la începutul invaziei, Statele Unite au dorit să evite acțiuni care ar putea fi percepute drept o provocare de către Moscova și care ar putea duce la un conflict scăpat de sub control. „Nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete care pot lovi în interiorul Rusiei”, a reiterat Joe Biden reporterilor de la Casa Albă, luni dimineață.

Mai presus de toate cele enumerate, Regimul de control al tehnologiei rachetelor (RCTM) – un pact internațional voluntar de control al armelor la care participă Statele Unite și Ucraina – împiedică potențialele transferuri de rachete ATACMS, amintește site-ul The War Zone.

Un „mit” apărut în timpul războiului din Golf

M270 MLRS a fost folosit pentru prima dată de către SUA în timpul Operațiunii Desert Storm / Furtună în deșert/, lansată în 1991 de o coaliție internațională sub comanda Statelor Unite și solicitată de Națiunile Unite pentru a pune capăt ocupației Kuweitului de către Irak. Într-un raport din 1992 al Departamentului de Apărare, Pentagonul a susținut că ”lansatoarele au avut un impact psihologic extraordinar asupra soldaților irakieni. Soldații inamici erau îngroziți de forța lor distructivă, pe care o numeau uneori „ploaie de oțel”.

Dar New York Times a temperat în mare măsură acest „mit”, spunând că niciun prizonier irakian nu a menționat vreo „ploaie de oțel”. „Ploaia de oțel” a fost doar porecla adoptată de unitatea de artilerie americană dislocată atunci în Irak.

Oricum, „legenda” continuă, după cum demonstrează un articol publicat în 2016 în Washington Post de Robert Scales. Acest general american în retragere a lăudat armele termobarice rusești și a regretat că administrațiile americane anterioare au renunțat la mai multe lansatoare de rachete, „ploaia de oțel”, în numele „corectitudinii politice”.

În realitate, armata americană nu a încetat niciodată să folosească aceste arme. În timpul războiului din Irak (2003-2011), acestea au fost din nou folosite, relatează un blog militar. În Afganistan, în loc de M270, SUA au desfășurat Himars. Prezența lor a fost menționată pentru prima dată în 2007, în timpul încercării eșuate de a elimina un luptător libian al-Qaida, apoi în 2010 în regiunea Kandahar, relatează New York Times.

Generalul Nick Carter, comandantul britanic al forțelor coaliției NATO din sudul Afganistanului, citat de cotidianul american, explică că lansatoarele de acest tip „au o precizie extraordinară, de până la un metru”.

Eliminat temporar de pe câmpul de luptă

Cu toate acestea, în ciuda preciziei pe care o lăuda generalul britanic, în 2010, două rachete lansate de Himars au ratat ținta și au ucis zece civili. Aceste arme au fost eliminate temporar de pe câmpul de luptă. În 2015, Himars au fost din nou dislocate în Irak, de data aceasta împotriva organizației Stat Islamic: prezența lor a fost menționată în timpul unui briefing de la Pentagon.

Armata americană își „rotește” în mod regulat unitățile de artilerie echipate cu Himars în Europa, în timp ce Polonia, care are deja câteva lansatoare de rachete multiple, a plasat o comandă suplimentară, după cum anunța recent Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al apărării. Astfel de lansatoare deține și România.

Pentru artileriștii ucraineni, antrenamentul în utilizarea acestor lansatoare de rachete va dura aproximativ două săptămâni, au declarat oficiali militari americani pentru CNN. Ei vor trebui să se ferească de replicile artileriei ruse, care are și ea lansatoare de rachete: BM-21 Grad, BM-27 Uragan și 9A52-4 Tornado, a căror utilizare este documentată de către site-ul independent Oryx.

Sursa: Le Monde/ Rador/ Traducerea: Ruxandra Lambru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Gunoi, prin articol amintește de precizia sistemelor, daca aia obișnuiți cu ele, soldații americani au făcut erori și au casapit civili, ce vor face ucrainenii cu ele?..armele de acest nivel necesita pregătire…efectul anunțului va fi altul, vor lovi rusii tot ce intra in Ucraina, direct pe frontierele UE….sper sa nu le aduca prin România,altfel tirurile de cereale de se întorc goale sunt prada sigură, la fel si barjele de pe Dunăre.

  2. Foarte bine, distrugeti orcii.

  3. mlrs urile sunt arme excelente de la aparitia lor pe front. rusii au inventat katiusele, de atunci lansatoarele de rachete au fost perfectionate continuu. acum, mlrs urile au si radare si sunt mult mai precise. romania are baterii larom, care au fost destul de bune la vremea lor. himars sunt la cu totul alt nivel si faptul ca pot fi incarcate cu diferite tipuri de rachete care au raze diferite de actiune le fac cu atat mai utile.

  4. rachete hidate gps, au sfeclit-o rusnacii,
    zboara drona, vede adunatura de trupe, tehnica… din centru de comanda vad unde e amplasata si vine comanda foc….

  5. Potopul de foc necesita si o groază de muniție (rachete). Logistica este foarte problematica pentru ucraineni.

    • Să mori tu! Ești pe linia frontului?

  6. Ce filme proaste are bobita, rusii, nu mai au deloc rachete inteligente sa lovească ținte cu precizie, deja armamentul vine garla fără sa fie distrus, nici 5 la suta nu au distrus rusnacii. Vezi ca o sa rămâneți fără serviciu la fabrica de trolii când o sa pierdeți războiul.

  7. Concluzia e greșită…echipajele vor trebui să se ferească de dronele rusești + rachetele hipersonice! …asta dacă apucă să ajungă din vest pe front. Probabil vor apuca maxim o lansare, ca și m777.

  8. Separat de povestea asta, mi-a atras atentia un detaliu. Pachetul asta de 800 milioane de dolari asistenta, ce va include 4 sisteme HIMARS si 1000 de rachete javelin, radare si munitie de obuziere, e jumatatea sumei pe care a platit-o Romania pe 3 sisteme Himars.

    Pai cum?

  9. Bobita!!! Surpriza!!! Dacă dai cu ele în mijlocul rușilor, din eroare ii va casapi și pe aia de la margine, rusi sa fie… Privește partea buna a lucrurilor!!!