G4Media.ro

Critici aduse Occidentulului. Soluții pentru a descuraja Rusia

Critici aduse Occidentulului. Soluții pentru a descuraja Rusia

Actualul consilier pentru securitate națională H.R. McMaster a devenit cel mai nou demnitar al administrației Trump care avertizează public că guvernele occidentale, inclusiv al nostru, nu fac suficient pentru a descuraja agresiunea rusească, scrie The Washington Post. „Unele țări au privit în altă parte în fața acestor amenințări”, a declarat dl McMaster într-un discurs ținut la Atlantic Council.

(Sursa FOTO: Atlantic Council/ Lt. Gen. H.R. McMaster)

„Rusia își neagă în mod cinic și neverosimil acțiunile, iar noi nu am impus suficiente costuri”. Chiar dacă dl McMaster nu a spus-o explicit, critica i se potrivește fără probleme președintelui Trump. Kremlinul trebuie să fie descurajat de la a mai interveni și la alegerile generale din acest an, pentru a nu mai vorbi de violarea democrațiilor din Europa. Însă dl McMaster, șefii serviciilor de informații ale țării și experții în problematica Rusiei sunt de acord că președintele rus, Vladimir Putin, resimte prea puțină presiune.

„Încrederea de sine a Kremlinului este în creștere”, a declarat dl McMaster. Sigur, actualul consilier pentru securitate națională a argumentat că dl Trump a răspuns la amenințarea rusească, subliniind recenta expulzare a 60 de oficiali ruși care, în caz contrar, ar fi contribuit la „orchestrarea campaniei susținute a Rusiei de propagandă, dezinformare și subversiune politică.”

Însă dl McMaster a descris un adversar hotărât care exploatează cu îndemânare atât metode tradiționale, cât și non-tradiționale de perturbare, de la interceptări periculoase de avioane NATO până la diseminarea de disensiuni politice în interiorul SUA prin intermediul conturilor susținute de Rusia de pe rețelele sociale. Toate acestea sunt concepute pentru a crea probleme fără a provoca însă o replică punitivă – iar până acum strategia a funcționat.

Pericolul unor noi interferențe este limpede: ar fi nevoie de compromiterea unei singure numărători de voturi sau a unei singure liste electorale pentru a insufla dubii privind fiecare rezultat electoral din noiembrie, mai cu seamă de partea celor care vor pierde. În cel mai bun caz, SUA par destinate să treacă printr-un nou scrutin în care trolii ruși ai internetului vor încuraja cetățenii americani să nu aibă încredere în instituțiile lor democratice – și nici unul în altul.

Congresul a făcut o plată în avans pentru un răspuns mai eficient prin legea de finanțare compozită adoptată luna trecută, rezervând bani pentru consolidarea infrastructurii electorale împotriva interferenței rusești, pentru modernizarea mașinilor de vot și investind în misiunea FBI-ului de contracarare a comploturilor Kremlinului. Dar, dacă acest gen de măsuri defensive ar putea dejuca unele dintre operațiunile de interferență, ele nu fac prea mult în privința lovirii sursei intervenției, nu impun niciun cost dlui Putin și cercului său.

Departamentul Trezoreriei a anunțat luna trecută sancțiuni contra unei mâini de hackeri și organizații rusești. Însă această măsură vizează totuși entități care oricum se confruntau cu inculpări sau alte penalități. Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a promis noi sancțiuni, iar noi sperăm că ele, într-adevăr, vor veni. Acest răspuns promis  față de interferența Rusiei în alegerile din 2016, care a devenit evidentă chiar în primele zile de după vot, a întârziat deja luni de zile.

The Washington Post (publicație apropiată de democrați și anti-Trump) scrie că administrația Trump ar trebui să lovească în fundația regimului dlui Putin – să impună sechestrări de active și interdicții de viză rețelei de oligarhi și oficiali care execută campaniile agresive ale Rusiei împotriva Occidentului. Aliații Americii precum Regatul Unit, unde rușii bogați își etalează apetitul pentru proprietățile imobiliare costisitoare, trebuie să fie atrași spre a coopera. Alternativa ar fi o încurajare și mai mare pentru o putere străină care și-a declarat clar obiectivul de a submina fundația Vestului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Eu zic ca ar fi utila si o metoda de a contracara efectele temutului Noviciok. Trebuie intrebat in stanga si-n dreapta si daca e necesar poate fi ceruta si parerea Preafericitului, cine stie poate merge cu aghiasma…!?

    Alo, mi-am exprimat o parere, n-am dat cu parul…!