G4Media.ro

Ce trebuie să faceți atunci când sunteți înțepați de meduze / Iritația…

Sursa foto: Pixabay

Ce trebuie să faceți atunci când sunteți înțepați de meduze / Iritația pielii trebuie tratată imediat cu apă de mare / Uitați de remediile bunicii: amoniacul, urina, oțetul și alcoolul

O întâlnire cu meduzele nu este neobișnuită, fie că vă aflați în vacanță la mare, în România sau în stațiunile din Turcia, Grecia, Italia sau din alte state din zona mediteraneeană.

Meduzele se află de obicei la suprafața mării și sunt purtate de apele curenților. Contactul cu tentaculele provoacă o însoțită de umflături, eritem, vezicule și bășici care pot fi deosebit de dureroase și insuportabile nu numai pentru copiii mici: lichidul înțepător al tentaculelor este, de fapt, format din proteine cu efect inflamator, neurotoxic și paralizant și, atunci când intră în contact cu pielea, creează o reacție care provoacă dureri localizate, notează Corriere della Sera.

Primul lucru care trebuie făcut în cazul contactului cu o meduză mediteraneană este să se ude pielea cu apă de mare pentru a dilua toxina care nu a pătruns încă.

Apa dulce trebuie evitată, deoarece poate facilita ruperea ”acelor” folosite de meduze pentru a se apăra, rămase pe piele și crește scurgerea veninului. Orice rest de tentacule trebuie îndepărtat cu răbdare. Nu trebuie să vă zgâriați și nici să atingeți partea afectată cu nisip, deoarece chiar și așa există riscul de eliberare ulterioară a veninului din nematocitele depuse pe piele de tentacule.

Durerea poate fi ameliorată prin pachete cu gheață sau bicarbonat de sodiu aplicate pe piele, analgezice topice (lidocaină) sau, dacă este cazul, antiinflamatoare orale.

Cremele cu cortizon sau antihistaminice își fac însă efectul doar după o jumătate de oră, deci după ce a trecut faza cea mai gravă a reacției inflamatorii. Pentru ameliorarea pruritului se poate folosi aloe vera sau un gel astringent cu clorură de aluminiu sau un spray calmant cu alge marine.

Băile cu apă fierbinte la 40-41° Celsius ale părților afectate pot fi, de asemenea, benefice: căldura inactivează toxinele.

Cel mai bine este să uitați de remediile bunicii precum amoniacul, urina, oțetul (util doar pentru meduzele de toamnă) și alcoolul. Deși este adevărat că temperatura ridicată dezactivează toxinele urticante, este de asemenea adevărat că trebuie atinsă o temperatură de 40 de grade. Așadar, aceste remedii nu sunt doar inutile, ele pot fi și dăunătoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. 🙂 „să se ude pielea cu apă de mare” – asta daca te inteapa meduza pe uscat? din ce in ce mai uimitori astia care se ascund sub numele de „redactia”

  2. Ce stupizenie de articol. Pai pe mine m-a ars o meduza si eram innot in Mediterana. M-a tinut o luna arsura. Iar traduce G4 cu google articole scrise cu ChatGpt vers. 1.