G4Media.ro

Ce trebuie să faci dacă te rătăcești în sălbăticie: Echipamente esențiale pentru…

sursa foto: Unsplash/ Mike Blank

Ce trebuie să faci dacă te rătăcești în sălbăticie: Echipamente esențiale pentru o drumeție și sfaturi de orientare dacă rămâi fără semnal

Două poteci, ambele la fel de frumoase. Regretând că nu le poate parcurge pe amândouă, o excursionistă și-a luat telefonul pentru a verifica harta – doar pentru descoperi faptul că nu are pic de semnal. Acum ce urmează? Site-ul de turism Atlas Obscura a creat un ghid scurt pentru asemenea situații.

Ei bine, dacă drumeața ipotetică ar fi anticipat corect acest scenariu, ar fi scos harta de hârtie pe care o avea pregătită în rucsac. Dar dacă nu a planificat posibilitatea de a se rătăci fără servicii de telefonie mobilă, s-ar putea trezi într-o situație de viață sau de moarte.

Dacă plecați undeva în natură sau pe drumuri izolate, pentru siguranță și confort, presupuneți că veți pierde semnalul mobil. Luați cu dvs. un atlas rutier pe hârtie și o hartă a traseelor, de preferință una cu linii topografice care să vă ajute să localizați repere utile, cum ar fi munții și pârâurile.

„Hărțile pe hârtie sunt, de asemenea, o amintire grozavă a călătoriei dvs. și adesea conțin informații valoroase și fapte interesante despre un loc”, spune Erin Kirkland, jurnalist de călătorie și autor din Alaska. „Un alt sfat de top este să vă rezervați întotdeauna locul de cazare din timp și să aveți asupra dumneavoastră o altă formă de plată în afară de aplicațiile de pe telefon, cum ar fi numerar și cărți de credit.”

De asemenea, împachetați echipamentul de supraviețuire de bază, inclusiv o busolă sau un GPS portabil, câteva brichete, o mică trusă de prim ajutor, apă, gustări, o lanternă sau o lanternă frontală, un briceag, hârtie igienică și haine suplimentare – gândiți-vă la o pălărie călduroasă, haine groase și o jachetă de ploaie – în cazul în care vremea se schimbă sau rămâneți blocat afară peste noapte.

Înainte de a pleca, verificați prognoza meteo și anunțați întotdeauna pe cineva unde mergeți și când intenționați să vă întoarceți. Apoi, în timp ce conduceți spre locul de campare sau spre punctul de pornire al traseului, urmăriți pe telefon unde se termină serviciul, pentru a ști cât de departe va trebui să vă întoarceți în caz de urgență. De asemenea, notați cea mai apropiată afacere, cum ar fi o benzinărie sau un magazin, în cazul în care aveți nevoie de mai multe provizii.

Odată ce ați ieșit din raza de acțiune, treceți telefonul în modul avion, pentru a nu-i consuma bateria în căutarea unui semnal. Luați în considerare posibilitatea de a lua cu dvs. și o baterie portabilă pentru a-l reîncărca.

Dacă vă întâlniți cu prietenii, desemnați în prealabil un loc în care să lăsați mesaje scrise, cum ar fi un panou de afișaj din camping sau o intersecție pe drum. Markerul permanent pe o farfurie de hârtie funcționează bine în acest scop. Nu uitați banda adezivă, sfoara sau pionezele și o pungă de plastic transparentă în caz de ploaie.

Chiar dacă credeți că veți avea servicii de telefonie mobilă sau că le-ați mai avut la locul de campare respectiv, este bine să vă pregătiți ca și cum nu le veți avea.

„Nu vă puneți toate ouăle în coșul tehnologiei”, spune instructorul de supraviețuire Cody Lundin. „Telefoanele mobile sunt dispozitive mecanice pline cu sute de părți mobile care se pot defecta, plus că se pot pierde sau deteriora.”

Odată ce sunteți pe traseu, întoarceți-vă din când în când pentru a observa cum va arăta traseul la întoarcere. Observați reperele, cum ar fi copaci neobișnuiți sau formațiuni stâncoase, care vă pot ajuta să vă asigurați că sunteți pe calea cea bună.

Prima regulă este să nu te sperii

Dacă, din întâmplare, vă rătăciți în zona rurală, prima regulă este să încercați să nu vă pierdeți calmul. „Este greu pentru că ești speriat, evident”, spune Emanuel Rose, autor și pasionat de activități în aer liber. „Dar în acele situații, respirația intenționată îți este prietenă.”

Economisiți apă și energie și fiți cu ochii pe vreme. Dacă credeți că s-ar putea să rămâneți afară peste noapte, acordați prioritate adăpostului, apei, focului și hranei, spune Rose. Încercați să vă gândiți clar dacă oamenii vă vor găsi. Dacă ar putea, cel mai bine este să stați pe loc. Dacă credeți că nu vă vor găsi, atunci ar fi înțelept să încercați să vă întoarceți la civilizație.

Să te rătăcești este cel mai rău scenariu, dar este mai probabil ca necazurile să vină din plictiseala care se instalează după ce ți-ai aranjat tabăra și realizezi că Words With Friends nu funcționează fără semnal mobil. Dacă asta sună ca tine, cu siguranță nu ești singur.

„Cu toții am auzit că a ieși în natură îți face bine, dar, în cel mai bun caz, poate părea nefamiliar și, în cel mai rău, de-a dreptul înfricoșător”, spune Kirkland. „Telefoanele noastre ne ajută să ne simțim mai în siguranță și mai conectați la familiar.”

Pentru a ușura durerea deconectării, începeți prin a practica deconectarea acasă timp de o oră sau chiar doar cinci minute. Creați niște limite tehnologice, cum ar fi fără telefoane în dormitor, care vă pot ajuta să vă obișnuiți să fiți singuri cu voi înșivă.

„Acest lucru este ca și cum ai antrena un mușchi, ca și cum ai merge la sală”, spune Sebastian Slovin, cofondator și director la Nature Unplugged. „Începeți cu puțin și creșteți. Amintiți-vă că este în regulă să nu vă simțiți confortabil și să vă plictisiți în natură. Dacă reușiți să treceți peste acel disconfort inițial, acesta poate duce la descoperiri minunate și la idei creative.”

De asemenea, poate fi util să găsiți un punct focal de înlocuire pentru creierul dumneavoastră, cum ar fi observarea păsărilor sau identificarea plantelor. Încercați să vă implicați proactiv în natură atingând pietre, mirosind flori sau chiar mergând pentru scurt timp desculț. Spre deosebire de telefoane, care vă sunt mereu în față și vă solicită atenția, natura este mai subtilă, spune Slovin. Va fi nevoie de timp pentru a aprecia pe deplin sunetul vântului printre copaci sau pentru a observa că gaița albastră vă spionează.

În camping, este de asemenea util să vă aduceți activități care să vă ocupe creierul, inclusiv cărți, jocuri de cuvinte, un caiet de schițe sau un atlas natural. Și aveți răbdare; este nevoie de ceva timp pentru a vă deconecta complet. În cazul studenților lui Lundin, este vorba de aproximativ trei zile. Apoi „umerii lor cad, devin mai mulțumiți și experimentează o pace calmă care lipsește într-o lume agitată”, spune el. Se pare că planificarea este cheia supraviețuirii în natură fără semnal, indiferent de scenariu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...