Ce trebuie să ştiţi când cumpăraţi o maşină electrică la mâna a doua / De ce verificarea bateriei este esențială
Automobilele devin anual din ce în ce mai complexe, tendinţa fiind să ne orientăm către lucrurile convenţionale. Deşi sunt în aparenţă mai simple, maşinile ce folosesc combustibili fosili au un viitor incert. Motoarele Diesel sunt privite cu reticenţă, iar unele ţări doresc eliminarea completă a propulsoarelor cu combustie internă mai devreme sau mai târziu.
Cumpărătorii încep să îşi îndrepte atenţia către maşinile electrice atât pentru avantajul economic, cât şi pentru siguranţa de a putea circula fără restricţii. Din păcate, preţul unui automobil electric nou încă este ridicat şi din acest motiv, unii clienţi aleg varianta cumpărării la mâna a doua.
În acest articol vom discuta despre o serie de sfaturi utile pentru verificarea maşinilor electrice second-hand.
Verificaţi autonomia/starea bateriei. Autonomia este de departe cel mai important considerent al unei maşini electrice, indiferent dacă e nouă sau veche. Majoritatea producătorilor prezintă valori de peste 200km, însă consumul real este de multe ori diferit, în funcţie de stilul de condus, anotimp sau încărcătură.
Majoritatea modelelor electrice au un indicator ce afişează procentual capacitatea de încărcare a bateriei, practic starea de „sănătate” a acesteia. Traficul urban este cel mai solicitant şi de aceea vă recomandăm să faceţi un test-drive în condiţii reale, de oraş. Aveţi ocazia să vă adaptaţi stilul de condus, dar mai important, să aflaţi în ce stare se află bateria maşinii şi să observaţi procentul descărcării, raportat la numărul de km parcurşi.
Verificarea strict în regim de test-drive nu este o măsură foarte precisă, mai ales dacă nu este completată în prealabil de o anumită cercetare. La fel ca în cazul motoarelor termice, unele valori de consum sunt normale, altele pot indica o problemă.
Verificaţi seria de şasiu şi istoricul maşinii. Un autovehicul electric este la fel de predispus daunelor sau exploatării incorecte precum unul cu motor termic. Din acest motiv vă sfătuim să verificaţi statutul maşinii pe care doriţi să o cumpăraţi.
Pe piaţa second-hand există numeroşi vânzători/samsari care ascund defecte mai grave sau mai uşoare. O uşoară zgârietură pe capotă sau un ştergător care lasă urme sunt absolut acceptabile, însă un aer condiţionat nefuncţional sau o direcţie defectuoasă pot fi inclusiv indiciile unui accident.
De aceea vă recomandăm să verificaţi maşina înainte de cumpărare, în primul rând online şi apoi la faţa locului dacă e posibil cu ajutorului unui specialist.
Verificarea online a maşinii se poate efectua introducând seria de şasiu (VIN-ul) pe site-ul carVertical. Acolo veţi afla date tehnice, statutul vehiculului (dacă este sau nu furat/dacă a fost folosit drept taxi sau maşină de închiriat). Mai mult decât atât, vă vor fi prezentate daunele cu costurile lor de reparaţie dar şi kilometrajul înregistrat în baza de date.
Evaluaţi starea suspensiei. Maşinile electrice cântăresc mai mult decât echivalentele lor cu motoare clasice. Bateriile pot avea greutăţi cuprinse între 290 kg (Renault Zoe 2013 Q210) şi 478kg (Tesla Model 3 Long Range AWD 2020) sau mai mult.
De aceea suspensia are de suferit în plus în cazul denivelărilor şi poate fi mai fragilă. Preţurile reparaţiei sunt diverse, variind în funcţie de complexitatea lucrării şi disponibilitatea pieselor.
Este de menţionat şi că suspensia poate indica situaţiile la care a fost supusă maşina şi în unele cazuri ascunde urme ale daunelor. Un braţ îndoit poate fi indiciul unui eveniment rutier, fie el o denivelare abordată cu viteză sau un incident mai grav.
Verificaţi starea plăcuţelor şi a discurilor de frână. O dotare prezentă pe majoritatea autovehiculelor electrice este frânarea regenerativă. Cu ajutorul acesteia, maşina va recupera energie, sporind autonomia şi salvând din durata de viaţă a placuţelor de frână. Uzura pronunţată a acestora înseamnă fie că au fost schimbate rar, fie că maşina a fost condusă „sportiv”. Deşi în cazul unui propulsor termic acest lucru nu este neapărat negativ, acumulatorul unui vehicul electric are un număr limitat de cicluri încărcare-descărcare şi este de preferat ca acesta să fie într-o stare corespunzătoare la momentul achiziţionării.
De asemenea, tariful înlocuirii unui set de plăcuţe şi discuri diferă în funcţie de model, dar dacă optaţi pentru o variantă mai scumpă, vă puteţi aştepta şi la un preţ mai mare al reparaţiei.
Verificaţi documentele maşinii cu privire la garanţie. Când vorbim despre maşini la mâna a doua, garanţia este de multe ori un element ce iese din discuţie. Din fericire, există pe piaţă maşini electrice SH care încă beneficiază de garanţie pentru acumulator. Maşina în sine primeşte o garanţie de 3-5 ani, însă bateria este acoperită separat pe o durată de pâna la 8 ani, cu sau fără limită de km.
Odată cu trecerea timpului, bateria începe să se uzeze, celulele constitutive cedând una după alta. Înlocuirea celulelor defecte nu este în sine un proces foarte complex, dar necesită apelarea la un service specializat sau chiar la reprezentanță. Costurile pot fi destul de mari în funcţie de marca şi modelul ales.
Recomandarea noastră este să vă informaţi cu privire la termenii şi condiţiile garanţiei autovehiculului pe care îl preferaţi şi să căutaţi un exemplar ce beneficiază de o garanţie valabilă.
Verificaţi funcţionalitatea dotărilor. Deşi este o recomandare general valabilă, este important să vă asiguraţi că toate sistemele cu care este echipat automobilul funcţionează în parametri optimi. Unele aspecte sunt mai importante decât altele, un geam electric ce urcă mai greu fiind mai simplu de remediat decât o problemă la mufa de încărcare sau lipsa unei actualizări importante de software. Este de preferat să aveţi la dispoziţie un tester cu care să verificaţi mai îndeaproape potenţialele erori.
Chiar dacă achiziţionarea la mâna a doua nu vă oferă avantajul programului Rabla Plus, acest lucru nu va fi o problemă, preţul de achiziţie fiind oricum scăzut, iar beneficiile sunt aceleaşi.
În concluzie, deşi folosesc o tehnologie relativ nouă, maşinile electrice second-hand au mai puţine elemente care necesită verificare din simplul motiv că unele dintre ele nu există. Un automobil electric nu va scoate fum, nu va emite zgomote la motor, nu va avea porniri defectuoase şi va contribui la conservarea mediului înconjurător împreună cu stabilitatea financiară a proprietarului.
Nota: Articol susținut de CarVertical în cadrul unui parteneriat necomercial cu G4Media.ro
Sursa Foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii