Ce urmărește Putin atacând în Harkov?
Atacurile lansate de forțele lui Vladimir Putin în zonele de frontieră din regiunea Harkov din Ucraina fac parte dintr-o încercare de a distrage trupele lui Volodimir Zelenski, epuizate de eforturile de război din ultima perioadă, dar ar putea marca și începutul unui ofensive semnificative a armatei ruse, cred experții. Kievul a anunțat vineri că trupele rusești au încercat să pătrundă cu vehicule blindate în regiunea din nord-estul Ucrainei.
Atacurile rușilor
Oficialii ucraineni au anunțat că trupele rusești au încercat să pătrundă cu blindate în regiunea Harkov la primele ore ale dimineții de vineri, dar au fost respinse, potrivit The Guardian.
“În jurul orei 5 dimineața, a existat o încercare a inamicului de a străpunge linia noastră defensivă sub acoperirea vehiculelor blindate. Deocamdată, aceste atacuri au fost respinse; continuă luptele de intensitate variabilă,” a precizat ministerul ucrainean al Apărării.
Acesta a anunțat că atacul a început cu bombardarea puternică a orașului Vovchansk “folosind bombe ghidate” cu sprijinul artileriei. Apoi, mici “grupuri de recunoaștere” ale rușilor au pătruns în mai multe locuri pe o linie de 60 de kilometri a graniței.
Guvernatorul local, Oleg Siniegubov, a declarat că încercările grupurilor rusești au fost respinse de forțele armate ucrainene, care “își mențin cu încredere pozițiile” și nu au pierdut “nici măcar un metru.”
El a precizat că bombardamentele au continuat în Vovchansk pe tot parcursul nopții, iar forțele Moscovei “sunt suficiente doar pentru provocări în direcția nordică.”
Oficialul a făcut însă apel la locuitori să rămână în adăposturi, deoarece Rusia “nu face nicio diferență” între ținte militare și civile.
Guvernatorul a susţinut, de asemenea, că nu există un pericol iminent pentru capitala regională Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, şi nu este nevoie să înceapă evacuarea celor aproximativ 1,3 milioane de locuitori care continuă să trăiască acolo în ciuda atacurilor regulate cu rachete şi drone lansate de forțele lui Putin.
Ulterior, o sursă militară ucraineană de rang înalt a declarat pentru BBC că trupele rusești au avansat un kilometru în nord-estul regiunii Harkov, în apropiere de Vovchansk.
Sursa a declarat că armata rusă urmărește să avanseze până la 10 kilometri în regiune, în încercarea de a stabili o zonă tampon pentru a împiedica atacurile pe teritoriul Rusiei din regiunile ucrainene Harkov şi Sumi.
De asemenea, civilii ucraineni din orașul Vovchansk și din zonele învecinate au fost evacuați vineri din cauza intensificării bombardamentelor rusești, a declarat un oficial local.
“Majoritatea pleacă cu mijloace de transport proprii. Dar, în același timp, împreună cu centrul umanitar, organizăm transport pentru cei care nu au mașini,” a afirmat Tamaz Gambarashvili, șeful administrației militare din Vovchansk, citat de postul de radio Hromadske.
Sâmbătă, guvernatorul Siniegubov a precizat că ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov a determinat evacuarea a 1775 de locuitori.
Atacul prin surprindere al forţelor ruse care au trecut frontiera a fost însoţit de lovituri de artilerie asupra a 30 de localităţi în ultimele 24 de ore, a adăugat oficialul.
Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat vineri că a trimis întăriri militare pentru a ajuta la respingerea atacurilor rusești în zonele de frontieră din Harkov.
Confruntările violente dintre cele două tabere au continuat și sâmbătă, când Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat “eliberarea” mai multor localităţi din Ucraina, respectiv satele Pletenivka, Ohirţeve, Borivska, Pilna şi Strilecina, toate aflate chiar la frontiera cu regiunea Belgorod din vestul Rusiei. Strilecina este cea mai mare dintre așezările capturate.
De asemenea, rușii au revendicat duminică încă patru localități ucrainene dinh Harkov: Hatyshche, Krasne, Morokhovets și Oliinykove.
Kievul nu a comentat ultimele revendicări ale rușilor, dar oficialii ucraineni au rămas până acum ferm convinși că trupele lor continuă să lupte și să îi împiedice pe ruși să revendice mai mult teren.
Reacții de la Kiev
În discursul său video de sâmbătă seara, președintele Zelenski s-a referit la situaţia din Harkov, afirmând că trupele ucrainene desfășoară contraatacuri împotriva rușilor și că primesc întăriri.
Zelenski a spus că a primit două rapoarte, unul dimineaţă şi unul seara, de la comandantul armatei, Oleksandr Sîrski. “Ne întărim poziţiile, în special în regiunea Harkov – trimitem mai multe trupe acolo. Artileria funcţionează exact aşa cum trebuie,” a dat asigurări preşedintele.
“Astăzi, accentul se pune în primul rând pe linia frontului – situaţia din acele zone ale ţării noastre unde există cel mai mare risc de ofensivă rusă. Operaţiunile noastre defensive continuă în regiunea Harkov, în apropierea satelor Strilecia, Krasne, Morohoveţ, Olinikove, Lukîanţi, Gatîşce şi Pletenivka. Acestea sunt sate de frontieră. Trupele noastre au desfăşurat contraatacuri acolo de două zile, apărând teritoriul ucrainean,” a afirmat preşedintele ucrainean. El a spus că soldaţii Kievului au distrus echipament rusesc şi “au neutralizat ocupanţii.”
“Sunt recunoscător fiecăreia dintre brigăzile noastre care îşi apără cu curaj poziţiile, resping asalturile şi distrug ocupantul. Întreruperea planurilor ofensive ale Rusiei este acum sarcina numărul unu. Îndeplinirea acestei sarcini depinde de fiecare soldat, de fiecare sergent şi de fiecare ofiţer,” a subliniat liderul de la Kiev.
“Sunt recunoscător tuturor comandanţilor care fac cu adevărat tot ce este necesar pentru a se asigura că soldaţii noştri sunt motivaţi corespunzător şi ştiu exact cum să acţioneze,” a adăugat Zelenski, sugerând implicit cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent armata sa: oboseala şi lipsa oamenilor.
Un mesaj mai sobru a transmis șeful armatei ucrainene, generalul Sîrski, care a declarat duminică că forţele sale sunt într-o situaţie dificilă în regiunea Harkov, dar ele fac tot posibilul pentru a rezista în faţa ofensivei ruse.
”Unităţile forţelor de apărare duc bătălii defensive intense, încercările invadatorilor ruşi de a ne sparge apărarea au fost stopate,” a scris Sîrski pe aplicaţia Telegram.
Ce vrea Moscova
Prin atacurile lansate în Harkov, unde au cucerit mai multe sate, ruşii au revenit de partea ucraineană a frontierei, în regiunea de nord-est a țării, de unde fuseseră respinşi în urmă cu aproape doi ani. Reamintim că forțele ruse au atacat pentru prima dată regiunea Harkov în februarie 2022, în timpul invaziei lor pe scară largă, dar au fost îndepărtate din cea mai mare parte a provinciei de o contraofensivă ucraineană fulgerătoare în luna septembrie a acelui an. Din acel moment, cea mai mare parte din regiune a fost controlată de Ucraina.
Regiunea vecină rusă Belgorod a fost de atunci supusă unor lovituri regulate de drone și artilerie ucrainene, iar liderul de la Kremlin a sugerat în martie că Moscova ar putea încerca să stabilească o zonă tampon în interiorul teritoriului ucrainean. De altfel, rapoartele ucrainene au avertizat constant că Rusia încearcă să creeze o zonă tampon de 10 km pentru regiunea sa Belgorod, după o serie de atacuri transfrontaliere ucrainene.
Oficialii de la Kiev au spus în repetate rânduri că nu cred că Rusia are forțele disponibile pentru a captura orașul Harkov. Cu toate acestea, experții cred că atacurile rusești asupra regiunii ar putea fi un semn că Moscova încearcă să deschidă un nou front în războiul cu vecinul său de la vest.
Momentul ar fi ideal: Rusia a devenit din ce în ce mai agresivă în ultima perioadă, speculând lipsa acută de muniție și de personal a forțelor lui. Kievul a fost în defensivă pe câmpul de luptă de luni de zile pe măsură ce trupele ruse au avansat încet, mai ales în regiunea Donețk, la sud. De exemplu, orașul Chasiv Yar – la mai mult de 400 de kilometri sud-est de luptele de vineri și un bastion cheie împotriva unei penetrări rusești mai adânci în regiunea industrială Donbas – a fost amenințat de săptămâni.
Trupele de la Kiev încă așteaptă livrarea, de către americani, a echipamentelor militare după ce Congresul de la Washington a aprobat pachetul de ajutor pentru Ucraina la sfârșitul lunii trecute. Votul pentru pachetul de 61 de miliarde de dolari a fost amânat luni de zile de către republicani, o mare parte dintre ei insistând ca banii să fie folosiți în schimb pentru securizarea graniței dintre SUA și Mexic.
Atacul transfrontalier al rușilor este încă un exemplu a ceea ce nu merge bine pentru ucraineni în acest an, a scris CNN. Forțele lor sunt extinse la maxim, cu mult mai puțină artilerie decât rușii, apărarea antiaeriană este extrem de inadecvat și, mai ales, Ucraina duce lipsă de soldați. Situația a fost agravată de vremea uscată, care a permis unităților mecanizate rusești să se deplaseze mai ușor.
Şeful adjunct al Serviciului de Informaţii de Apărare a Ucrainei, generalul-maior Vadim Skibitski, a declarat de altfel săptămâna trecută: “Problema noastră este foarte simplă: nu avem arme. Ei au știut întotdeauna că aprilie și mai vor fi o perioadă dificilă pentru noi.”
Într-un semn al dificultăților cu care se confruntă forțele lui Zelenski din cauza lipsei de personal, Rada Supremă (Parlamentul ucrainean) a adoptat săptămâna trecută o lege care permite mobilizarea anumitor categorii de condamnați. Ministrul Justiției, Denis Maliuska, a declarat pentru BBC că între 10 și 20 de mii de prizonieri pot fi mobilizați în forțele armate ale țării.
Aceste cifre vor depinde foarte mult de comisiile medicale militare.
Legea adoptată de Rada interzice mobilizarea celor condamnați pentru infracțiuni grave, cum ar fi crima cu premeditare, violul, violența sexuală, precum și a celor care au primit sentințe pentru infracțiuni împotriva securității naționale sau a oficialilor condamnați pentru corupție.
Mobilizarea deținuților este posibilă numai prin hotărâre judecătorească și trebuie să fie o decizie voluntară a persoanei, sub rezerva acordului comandantului unității militare.
În acest context delicat, atacurile ruse în Harkov sunt văzute de unii experți ca fiind parte a unei ofensive ce urmărește cucerirea capitalei regiunii. Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, ar fi un premiu militar, strategic și simbolic uriaș pentru Putin. Orașul a fost prima capitală a Ucrainei din vremea ei ca republică sovietică și este un important centru industrial, cultural și politic.
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a sugerat de altfel săptămâna trecută că Moscova ar trebui să acorde prioritate Harkovului și orașului-port Odesa în orice ofensivă viitoare. El a argumentat pentru preluarea orașelor și apoi forțarea Ucrainei la acceptarea unui acord de pace.
“Trebuie să luăm Odesa și Harkov,” a spus el în timp ce participa la ceremonia de inaugurare a președintelui Putin.
De la începutul anului, orașul a fost supus bombardamentelor de represalii rusești, iar analiştii au spus că Rusia ar putea încerca să-l blocheze chiar dacă nu a făcut nicio mișcare deocamdată împotriva Harkovului însuși.
În plus, cucerirea localității ar facilita rușilor pregătirea unei potențiale noi ofensive pentru Kiev, capitala ucraineană pe care trupele Moscovei n-au reușit să pună mâna în primele momente ale invaziei lor, în februarie 2022.
De asemenea, relatările privind o consolidare recentă a trupelor în zonă sugerează că Rusia dorește să deturneze și să întindă la maximum forțele defensive ucrainene, deja epuizate de confruntările din ultimele luni.
Generalul-maior Skibitski a declarat de altfel săptămâna trecută că Rusia se pregătește pentru un atac atât asupra Harkovului, cât și asupra regiunii de nord Sumi. Acest avertisment a fost repetat de comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Pavliuk.
Aceasta după ce zeci de mii de forțe rusești s-au adunat la graniță în ultimele săptămâni. Asaltul la granița de nord urmează creării unei noi grupări militare ruse numite Sever (Nord). George Barros de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington a declarat pentru CNN că Sever este un “grup semnificativ din punct de vedere operațional.”
“Rusia a căutat să genereze 60.000-100.000 de soldați pentru ca grupul său să atace Harkovul și noi evaluăm că grupul este mai aproape de 50.000 de militari,” a spus Barros, dar “are încă multă putere de luptă”.
Unitățile de infanterie blindată din această nouă forță au încercat să treacă granița cu Ucraina. Dovezile disponibile sugerează însă că erau așteptați și au suferit pierderi semnificative. Dar dacă mai multe unități de elită se vor alătura efortului militar (există rapoarte că elemente din alte divizii ar putea face acest lucru), ambițiile Rusiei ar putea crește.
După cum a spus o unitate a forțelor speciale ucrainene pentru CNN în acest weekend, “acesta este doar începutul, rușii au un cap de pod pentru alte ofensive.”
Situația, cred unii analiști, amintește de cea din 2022, când Rusia nu a reușit să captureze Harkov și Sumi în primele săptămâni ale invaziei sale. Forțele ruse au ocupat însă orașul de graniță Vovchansk timp de câteva luni, până când au fost alungate de-acolo în septembrie 2022.
Oficialii și generalii ucraineni nu cred că vreuna dintre cele două capitale regionale ar putea cădea în mâinile rușilor.
Rusia nu a putut cuceri niciunul dintre orașe când avea o forță mai mare și mai bine antrenată decât are acum, au spus analiștii. (Surse ucrainene estimează că aproximativ 90% din acea armată inițială de 150.000 de soldați ruși sunt fie morți, fie răniți).
Comentatorul militar Oleksandr Kovalenko a dat ca exemplu micul oraș din est Avdiivka, despre care a spus că Rusia a avut nevoie de aproximativ 80.000 de militari pentru a-l captura în februarie, după luni de bombardamente. Marile orașe precum Sumi și Harkov sunt la o scară complet diferită, a spus el.
Gruparea Sever nu poate ataca și ocupa un oraș de mărimea Harkovului, dar probabil că nu acesta este scopul, cred alți comentatori.
Barros spune că atacul rușilor urmărește, în schimb, să oblige forțele ucrainene să pivoteze de la Donețk spre regiunea Harkov. Rușii caută “să subțieze forțele ucrainene de-a lungul liniei de front de 1.000 de kilometri și să creeze oportunități, în special în regiunea Donețk, care este principalul obiectiv operațional al Rusiei pentru 2024,” a afirmat George Barros.
Ultimele atacuri transfrontaliere ar putea, de asemenea, să devieze unitățile ucrainene de la apărarea orașului Kupiansk, tot în regiunea Harkov, unde un asalt rusesc a stagnat de luni de zile. Rușii au suficienți soldați pentru a surprinde apărarea ucraineană prin mai multe puncte de atac aflate la sute de kilometri unul de altul, forțând Kievul să ghicească unde și când se va concentra o ofensivă așteptată la începutul verii.
În sfârșit, unii comentatori cred că reluarea luptelor grele în nord-estul Ucrainei și presiunile puse de ruși pe Harkov ilustrează și mai mult încrederea și ambițiile crescânde ale Rusiei. Pentru ucraineni, pierderile teritoriale din regiunea Harkov ar fi o pastilă greu de înghițit, după succesele din toamna lui 2022. Acea contraofensivă a ajutat la creșterea enormă a moralului Ucrainei și a ajutat-o să convingă aliații occidentali că lupta guvernului de la Kiev ar putea fi una care poate fi câștigată.
De data aceasta însă Putin știe că armata sa este în prezent în avantaj, iar forțele sale ar putea profita cât mai mult până la sosirea armelor și a banilor americani pentru Ucraina. Atacurile din Harkov ar putea să fie parte a planului său de a culege roadele situației până când mai poate face asta. Agresivitatea rușilor stârnește de aceea temeri la Kiev. Fiindcă, așa cum a scris CNN, “pentru Ucraina, mai se dovedește a fi cea mai crudă lună.”
Surse: The Guardian, Newsweek, BBC, Reuters, The Economist, CNN, LA Times, UAWire, Telegram, X
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank