G4Media.ro

Ce urmează după demiterea Guvernului Orban și cum se poate ajunge la…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ce urmează după demiterea Guvernului Orban și cum se poate ajunge la alegeri anticipate. Mingea ajunge în terenul președintelui Iohannis

Guvernul Ludovic Orban a fost demis cu 261 de voturi, din cele 233 necesare. În condițiile adoptării moțiunii de cenzură în Parlament, Guvernul este considerat demis. Potrivit Constituției, Guvernul Orban îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor administrative (cum ar fi plata salariilor pentru bugetari), până la depunerea jurământului de către membrii noului cabinet. Nu mai poate adopta ordonanțe simple sau de urgență și are puteri limitate până la instalarea unui nou guvern.

Președintele Klaus Iohannis este cel care va desemna un nou premier, care va trebui supus votului din Parlament. Urmează consultări la Cotroceni înainte de nominalizarea unui nou premier.

  • Potrivit articolului 85 din Constituție, ”preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”.

PNL și PSD vor încerca să formeze majorități pentru a obține de la Cotroceni nominalizarea unui premier. În cazul PNL, propunerea va fi cel mai probabil tot Ludovic Orban. Au spus-o deja majoritatea liderilor partidului.

De celalată parte, PSD, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu a anunțat că PSD va propune pentru funcția de premier „un intelectual de stânga”, care „va fi greu de refuzat” de către președintele Klaus Iohannis.

  • „Noi dorim în primul rând să dăm Guvernul Orban jos și cred că vom reuși miercuri. Mai departe intrăm într-o logică constituțională. Din discuțiile avute cu colegii mei din teritoriu și cu parlamentarii urmează ca PSD să meargă la președintele României cu o propunere de prim-ministru, nu membru al PSD. O să mergem ca propunere cu un intelectual de stânga și un om care va fi greu de refuzat de către președintele României. Avem această propunere, nu e membru de partid”, a spus Marcel Ciolacu.

În acest context, trei nume sunt vehiculate în partid: Vasile Dâncu, Cristian Socol și Remus Pricopie.

Demiterea guvernului este primul pas spre o premieră în viața politică românească: alegerile anticipate, sau alegerile înainte de termen. Pentru a se ajunge în această situație, sunt însă mai mulți pași.

Potrivit Constituției, alegerile anticipate pot fi organizate numai dacă Parlamentul respinge consecutiv două propuneri de premier.

  • (1)”După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. (2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. (3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui României și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență.” – Articolul 89 din Constituția României.

Pentru aceasta, parlamentarii tuturor partidelor vor fi nevoiți să își încheie mandatul cu un an mai repede și să piardă indemnizația și celelalte privilegii care decurg din statutul lor actual. De asemenea, mulți dintre ei își fac calcule la nivel local în condițiile în care nu au siguranța unei noi candidaturi care să le aducă un nou mandat.

Din acest punct de vedere,  respingerea a două nominalizări făcute de președinte, ar putea reprezenta adevăratul obstacol în calea anticipatelor.

Dacă totuși se ajunge în această situație, președintele trebuie să dizolve Parlamentul, o situație inedită pentru democrația românească.

Procedura este destul de dificilă. Dizolvarea Parlamentului implică parcurgerea următoarele etape principale:

  • încetarea mandatului Guvernului, în acest caz prim moțiune de cenzură
  • numirea de către președinte, după consultarea partidelor parlamentare, a unui candidat la funcția de prim-ministru
  • prim-ministrul desemnat trebuie să alcătuiască lista membrilor Guvernului și să se ocupe de pregătirea unui program de guvernare, cu care să se prezinte în Parlament pentru obținerea votului de încredere
  • neacordarea votului de încredere de către Parlament
  • repetarea procedurii, cu începere de la numirea unui candidat la postul de prim-ministru.

Ca pregătire pentru scenariul alegerilor anticipate, Guvernul a redus la jumătate termenul de aducere la cunoștință a datei alegerilor. A făcut acest lucru printr-o Ordonanță de Urgență ”privind modificarea și completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, precum și unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate”, emisă marți seara, cu o zi înainte de dezbaterea moțiunii.

Până acum, legislația electorală prevedea un termen de 90 de zile pentru organizarea acesto alegeri, în timp ce Constituția prevede un termen de trei luni. Potrivit ordonanței, termenul stabilit pentru organizarea alegerilor este de 50 de zile, iar anunțul privind data la care se vor dsfășura se poate face în 5 zile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Deocandata Fikusul dela Kotro nu mai are „guvernul lui” – al „liberalului” Sica Manolina. Sforaria politica va continua, in vreme ce pentru populime nu va fi facut NIMIC.

    • Gresit. Populime este familia ta de bolsevici.
      Romanii sunt un popor, si inca unul foarte atent.

    • tot cu guverul orban I este (postac psd-ist), numai ca are atributii limitate.

    • @alex,
      In aceste momente de cumpana pentru PSD, indicat ar fi sa vizionati in grup la partid ”Lovitura Fulgeratoare”, cu N am Da mi Tu in rol principal. Nu sunt un fan al genului, dar totusi vi-l recomand ca sa va faceti o idee apropo de ce va asteapta de acum inainte, cu pornire din Dealul Cotrocenilor…

  2. Cum ce urmeaza?!
    Sfarleaza cu fofeaza! 🙂

    PS. De Victor Ion Popa.

  3. Da cred ca dizolvarea a tot ce inseamna putere stat in Romania este o necesitate nationala.RESETAREA ESTE UNICA SOLUTIE PENTRU O ROMANIE EUROPEANA.Sper ca Iohanis sa puna pelea pe bat la toti cei care au adus Romania in starea de azi.Mafia securist/ comunista trebuie inlaturata pentru binele si progresul romanilor.

  4. Un guvern de specialiști până la alegerile la termen

  5. Sper ca Johannis e un jucator bun, va juca pana la alegeri anticipate!!!

  6. In lipsa unui prejudiciu evident numai un aurolac (sau o) ar ataca OUG alea la CCR.
    Mulți trolli comenteaza… sa speram ca USR PLUS vor obtine 30% cat PNL… ca sa nu li se urce alora puterea la cap…
    Altfel… si pe marte e bine

  7. A nu se uita că ficusul de la Cotroceni a ajuns că am votat împotriva PSD și a proastei satului nu că are ficusul calități de președinte, așa că ar trebui demis imediat

    • Te-ai shfortat mult sa scrii chestia asta?

    • Ai nevoie de ajutor?!

  8. Ciolacu: vom propune un intelectual de stanga……te doare capul….probabil il vor propune pe tudor gheorghe….

  9. Eu nu inteleg de ce toata lumea vorbeste despre anticipate. Ce ii opreste pe cei care au votat motiunea (261 la numar) sa voteze pentru investirea noului guvern Orban. Ei vor spune: aveam o problema cu asumarea raspunderii..dar nu vrem o criza politica, tara trebuie guvernata si de asta vom da un guvern..fie el si liberal. Si s-a rezolvat treaba. Urmatorul guvern va fi investit exclusiv cu voturile opozitiei (culmea democratiei dambovitene)

  10. Sunt curios daca din nou presedintele vabface tot ce a criticat la basescu…Atunci cand a fost propus premier de o majoritate parlamentara iar Petrov nu l-a desemnat,ce mai chiraia si acuza de tot raul din lume,ceea ce era si adevarat…Acum va proceda ca Petrov,si va desemna tot pe bufonul betiv sub amenintarea anticipatelor? Pana la urma,expune Romania unui risc imens,de prelungire a crizei,cu efectele cunoscute de toti, daca o va tine lunga cu decrepitul Orban…la ultima propunere psd,alde udmr proromania pot boicota sedintele de investite,si atunci ramane guvernul orban cu puteri restranse pana la alegeri…Toti cei care topaiti pe aici de bucuria anticipatelor realizati ce inseamna asta pentru econimia Romaniei? Si mai exista o varianta…sa investeasca un nou Guvern de teama anticipatelor ,apoi sa il dea iar jos prin motiune …nu va luati dupa pacaliciul regal Rares Bogdan, ganditi cu propria minte…

  11. Iohanis nu o sa.i mai accepte intelighentii comunisti tot mandatul,ia lasat in celalalt sa arate ce pot ,ne.am convins ,nu sant capabili decat sa fure banii, sa minta si sa ne umple de datorii pe mana cu rusii.La puscarie!

  12. VREM ALEGERI ANTICIPATE !!! BASTA !!!

  13. Bietul Iohannis !
    I-au stricat astia programul de somn. Iar trebuie sa iasa la declaratii si sa faca consultari obositoare. Unde mai pui ca se apropie si weekend-ul.

  14. chiar daca nu sunt medium,la felul cum securistul melescanu a tulit-o,si ochi albastri de giorgian pop s-a reiscris in psd cred ca scenariul e scris la presedentie,figurantii si-au
    facut rolul,iar corabia trebuie trecuta prin furtuna pensiilor,salariilor etccam asa arata scenariul dupa 7 ani de psd,usl

  15. Am incredere in presedintele Romaniei.Cartitele mafiei se vor activa si mai mult.
    Atentie la propaganda mafiei si a cartitelor !!!

  16. #CoruptiaRezista.

  17. Anticipate scrie pe noi.
    Bravos PSD.Prima data cand ati facut ceva corect.
    La varsta pe care o am mai am o singura dorinta, sa scape tara asta de pizdonaci si pe urma pot sa mor linistit

  18. Am mai spus-o, da’nu-i nimic, o repet: nu vor fi alegeri locale in doua tururi (prin urmare, alegatori ne-psd-isti, vedeti ce candidat ne-psd e cel mai bine plasat si votati-l pe ala, nu procedati ca suporterii echipelor sportive, ca aia n-au creier mult) si nu vor fi alegeri anticipate.
    Stiu ca gindirea magica e larg raspindita printre romani, pe asta se si bazeaza escrocii de politicieni, totusi ce e imposibil ramine imposibil si sub o tona de vorbe.