G4Media.ro

Ce urmează pentru Putin? După moartea lui Navalnîi, mulţi se tem că…

sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Ce urmează pentru Putin? După moartea lui Navalnîi, mulţi se tem că liderul de la Kremlin va face următorul pas (analiză The Guardian)

În condiţiile în care Ucraina pierde teren şi sancţiunile occidentale au un impact redus, liderul rus devine din ce în ce mai îndrăzneţ şi ar putea să se lanseze în mişcări mai temerare, scrie The Guardian într-o analiză semnată de Pjotr Sauer, reporter specializat pe Rusia, transmite News.ro.

Vineri, Vladimir Putin a zâmbit şi a părut neobişnuit de festiv în timp ce îi lăuda pe muncitorii unei fabrici. A glumit cu reporterii presei de stat la o uzină industrială din oraşul Celiabinsk din Ural pe care a vizitat-o. Încrederea lui Putin era inconfundabilă – un semn al convingerii sale depline că va scăpa cu bine după moartea din acea zi a celui mai mare critic al său, aflat în închisoare, Aleksei Navalnîi. În aceeaşi zi, a obţinut o victorie importantă în Ucraina, pe câmpul de luptă, unde trupele ruse au cucerit după luni de încercări oraşul Avdiivka.

Lumea s-ar putea să nu ştie niciodată ce s-a întâmplat în mod concret în ziua morţii lui Aleksei Navalnîi într-o închisoare izolată de dincolo de Cercul Arctic. Duminică, familiei sale nici măcar nu i s-a permis să îi vadă corpul.

Navalnîi a petrecut ani de zile suportând unele dintre cele mai grave excese ale sistemului penitenciar rusesc. Coloniile penitenciare ale ţării sunt cunoscute pentru condiţiile lor sumbre, iar liderul opoziţiei a avut parte de un tratament deosebit de crud.

Oricare ar fi circumstanţele morţii sale, anii de rele tratamente susţin opinia larg răspândită a susţinătorilor săi că Kremlinul este responsabil.

„Putin l-a ucis pe Aleksei Navalnîi”, a declarat Gheorghi Alburov, un aliat al lui Navalnîi şi cercetător la Fundaţia sa anticorupţie. „Modul exact în care a făcut-o va fi cu siguranţă expus”, spune încrezător Alburov.

PUTIN ESTE ÎN SCAUNUL ŞOFERULUI

Liderii din Occident s-au alăturat în mod similar opiniei lui Alburov, aruncând vina pentru moartea lui Navalnîi direct asupra lui Putin. „Nu faceţi nicio greşeală: Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi. Putin este responsabil”, a declarat preşedintele SUA, Joe Biden.

Dar aceste declaraţii sunt susceptibile să provoace Kremlinului, în cel mai bun caz, o nepăsătoare ridicare din umeri. Fiind deja un om căutat după decizia Curţii Penale Internaţionale care l-a acuzat că a supervizat răpirea ucrainenilor, Putin a încetat de mult timp să mai caute aprobarea Occidentului. Din punctul de vedere al Kremlinului, Putin este în scaunul şoferului. Odată cu moartea lui Navalnîi, el a aplicat o lovitură devastatoare opoziţiei deja reprimate a ţării.

Controlul său asupra politicii interne pare acum total. După alegerile de luna viitoare, el va fi încoronat pentru un nou mandat de şase ani ca preşedinte, iar mandatul său ar putea să-l depăşească chiar şi pe cel al dictatorului sovietic Iosif Stalin. Putin a fost la conducere timp de 24 de ani până acum, în timp ce Stalin a murit în 1953, după ce a condus ţara timp de 29 de ani.

PLANUL OCCIDENTULUI NU A FUNCŢIONAT

Pe măsură ce se apropie împlinirea a doi ani de la invazia lui Putin, Ucraina este privată de ajutor vital, iar fisurile de moral se văd. Sâmbătă, armata ucraineană a fost forţată să se retragă din Avdiivka, un oraş-cheie de pe linia frontului ucrainean, o decizie care a dat o lovitură militară Kievului şi a predat ferm lui Putin iniţiativa războiului .

Pe termen lung, Donald Trump, care încă nu a comentat moartea lui Navalnîi, are şanse reale de a deveni următorul preşedinte al SUA, ceea ce i-ar putea da lui Putin o carte albă în Ucraina şi dincolo de ea, scrie The Guardian.

Planul occidental de a-l izola pe Putin şi ţara sa, de a-l transforma într-un paria şi de a-i impune sancţiuni globale care să paralizeze economia rusă nu au avut rezultatul dorit. Putin a cultivat noi aliaţi şi a curtat sudul global, având parte de o primire grandioasă în Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, cândva aliaţi occidentali fermi.

Vineri, Biden s-a grăbit să recunoască faptul că, după moartea lui Navalnîi, va fi greu să aplice Rusiei consecinţele „devastatoare” pe care le-a promis în 2021. „Avem în vedere ce altceva ar putea fi făcut”, a declarat Biden.

PUTIN CAPĂTĂ ÎNCREDERE

Această ezitare nu face decât să întărească încrederea lui Putin. „Cu cât Putin are mai multă impunitate, cu atât mai agresiv devine în mod inevitabil”, a declarat Boris Bondarev, un fost diplomat rus de carieră care a dezertat de la Kremlin după începerea războiului din 2022. „După ce a distrus opoziţia acasă, el se va concentra apoi asupra celor care îndrăznesc să vorbească în străinătate”, a avertizat Bondarev.

Această stare de spirit pare să fie contagioasă în rândul aliaţilor lui Putin. „Rusia nu datorează nimic nimănui – să începem de acolo”, a scris Margarita Simonian, şefa postului de televiziune controlat de stat RT, comentând declaraţia NATO potrivit căreia Putin are „întrebări serioase la care trebuie să răspundă” în legătură cu moartea lui Navalnîi. Simonian, aparent neimpresionată, a continuat spunând că cinci persoane care au căzut „victimă” investigaţiilor anticorupţie ale lui Navalnîi au sunat-o deja pentru a sărbători moartea acestuia.

După uciderea lui Navalnîi, mulţi se tem pentru ceea ce va urma. „Fără niciun control asupra posibilităţii de a face greşeli fatale, un conducător rus îmbătrânit, înconjurat de lingăi, s-ar putea angaja în anii următori în acţiuni mai necugetate decât tot ce am văzut până acum”, a scris Alexander Gabuev, director al Carnegie Russia Eurasia Center.

Proeminentul sociolog rus Greg Iudin o spune o mai sumbru: „În Rusia, le place să spună că cel mai mare întuneric este chiar înainte de răsărit. Cred că este adevărat – doar că abia dacă cunoaştem încă adevăratul întuneric. Se pare că abia acum începe să se întunece. Soarele a dispărut”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Lucrurile vor fi extrem de complicate. Putin va merge pana la capat ! Dumnezeu stie care va fi capatul ….