Ce va face Donald Trump după Casa Albă? Câteva scenarii
Fostul președinte Donald Trump, care și-a terminat mandatul la 20 ianuarie 2021, ar putea să formeze un nou partid, să își creeze propria firmă de comunicare, să meargă la închisoare sau să fie victima anonimatului politic, similar cu cel în care a dispărut Sarah Palin, fosta guvernatoare a statului Alaska și partenera lui John McCain în competiția pentru Casa Albă din 2008.
Acestea sunt câteva dintre scenariile pe care Brookings Institute, o organizație de tip think-tank de la Washington, le-a prezentat recent referindu-se la viitorul fostului lider al Statelor Unite. Foarte multe depind însă de verdictul celui de-al doilea proces de impeachment care îl vizează pe fostul președinte și care va începe săptămâna viitoare în Senatul american.
Institutul liberal de cercetare a listat nouă scenarii legate de fostul președinte Trump. În patru dintre scenariile preconizate de analiștii Brookings, liderul republican va continua să se mențină în prim-planul scenei politice americane, deoarece, așa cum afirmă ei, „deși au trecut aproape 100 de zile de când Trump a pierdut cursa pentru realegere, el nu pleacă nicăieri, cel puțin pe termen scurt.”
În celelalte cinci scenarii, fostul președinte va dispărea cel mai probabil de pe scena politică din Statele Unite. Care sunt așadar opțiunile lui Donald Trump post-președinție?
Va conduce aripa Trumpublicană din partid. Grupul republicanilor și conservatorilor care îi sunt fideli lui Trump, și nu Partidului Republican, este o forță deloc de neglijat. Brookings vorbește de un adevărat „cult al presonalității” creat în jurul fostului lider american, cu un grup de suporteri hardcore care continuă să creadă tot ce le spune Trump și să atace simbolurile democrației americane din cauza presupuselor fraude electorale care l-au privat pe acesta de un nou mandat.
„Rămâne de văzut exact cât de mare este acest grup, câtă putere va deține în alegerile primare republicane și dacă un candidat non-Trumpublican poate consolida restul partidului,” susțin experții, afirmând că primul test va avea loc în timpul alegerilor din interiorul Partidului Republican pentru scrutinul general din 2022, în timp ce testul suprem îl vor reprezenta alegerile preliminare republicane care vor decide candidatul formațiunii pentru Casa Albă în 2024. Există șanse mari ca Trump să candideze din nou la fotoliul de lider al Statelor Unite sau să aibă o influență decisivă în alegerea republicanului care se va bate pentru funcția de președinte.
Va forma un nou partid. După ce lideri ai Partidului Republican, guvernatori, judecători sau membri republicani ai Congresului s-au opus acțiunilor sale de a modifica rezultatele alegerilor prezidențiale și l-au criticat vehement, Trump a vehiculat ideea creării unei noi formațiuni politice, bazată pe milioanele de susținători MAGA (o formațiune numită temporar „Patriot Party”).Voci diverse au vorbit de decenii de necesitatea apariției unui nou partid puternic în SUA, care „să rupă” monopolul politic al democraților și republicanilor.
Spațiu ideologic există, iar Trump – cu stilul său neortodox și beneficiind de susținerea suporterilor devotați, a activiștilor și a unor donatori generoși – ar putea fi cel care să conducă o astfel de formațiune. Un nou partid politic însă ar fi un dezastru pentru republicani și ar avantaja clar candidații democrați, inclusiv în statele considerate fiefuri ale Partidului Republican. În acest scenariu, riscurile politice pentru republicani sunt mult mai mari decât cele pentru democrați.
Va continua să le ceară suporterilor săi să demonstreze violent. Trump a deplâns constant pierderea alegerilor din noiembrie 2020 din cauza unor fraude electorale pe care însă el și aliații săi nu le-au putut demonstra în fața magistraților. Retorica sa inflamatoare este considerată principalul motiv pentru care suporterii săi au luat cu asalt Capitoliul de la Washington, un simbol al democrației americane, la 6 ianuarie.
Cinci persoane au murit, alte zeci au fost rănite și sute de manifestanți au intrat în colimatorul FBI și al poliției după ce au invadat clădirea Congresului și au devalizat birourile legiuitorilor americani. „În timp ce insurecția a fost oprită, ideile și motivele agitatorilor din coaliția din jurul lui Trump nu au dispărut. Trump ar putea deveni atât de disperat încât va opta să continue să alimenteze flăcările violente ale tensiunii,” au scris analiștii Brookings.
De altfel, luna trecută, Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) a emis un buletin consultativ privind terorismul , afirmând că „extremiștii domestici violenți” reprezintă o amenințare pentru Statele Unite, aceștia fiind motivați atât de restricțiile guvernamentale impuse pentru a limita răspândirea COVID-19, cât și de narațiunile false despre fraudarea alegerilor.
Își va crea propria firmă de comunicare. În contextul în care conturile sale de Twitter și Facebook au fost blocate permanent, fiind lipsit astfel de principalele mijloace de comunicare cu susținătorii săi, nu este exclus ca Donald Trump să recurgă la mijloace noi de comunicare cu exteriorul, inclusiv prin crearea unui post propriu de televiziune.
Zvonuri despre imperiul media centrat în jurul lui Trump au căpătat o nouă dimensiune după ce s-a relatat că aliații lui Trump examinează diferite modalități de achiziție a Newsmax TV, ca alternativă la FoxNews. Obiectivul lor ar fi crearea unui canal conservator de televiziune („Trump News Television”) și care, alături de postul OANN, platforma de microbbloging Parler și alte organizații media de dreapta, ar urma să reprezinte un concurent redutabil pentru companiile media tradiționale, considerate de stânga. Acest imperiu mediatic ar reprezenta o platformă ideală de promovare pentru Trump, familia sa, jurnaliștii favoriți și suporterii săi.
Va dispărea în anonimatul politic. În contrast cu scenariile menționate anterior, Donald Trump ar putea în final să piardă lupta pentru controlul Partidului Republican și să fie marginalizat politic. Soarta sa ar putea să fie similară cu cea a fostei guvernatoare de Alaska, Sarah Palin, care s-a scufundat în anonimatul politic după ce a candidat la funcția de vicepreședine al Americii în 2008.
Treptat, suporterii lui Trump își vor abandona idolul și își vor îndrepta atenția spre alte figuri din partid, precum Josh Hawley sau Marjorie Taylor Greene, în timp ce Ted Cruz sau Lindsay Graham ar putea fi cei care să țină uniți suporterii săi cu mesaje politice similare. În acest scenariu, Trump ar putea reveni la industria spectacolului, renunțând complet la lumea politică.
Va fi condamnat de Senat în procesul de impeachment. În acest moment, condamnarea lui Trump în cel de-al doilea proces din Senat este o misiune aproape imposibilă. Deși cei 50 de democrați și independenți vor vota cu toți pentru aprobarea articolului de acuzare, este puțin probabil ca 17 senatori republicani să se li alăture și să accepte condamnarea fostului președinte.
Unele voci avansează însă teoria că Trump ar putea fi totuși „trădat” de o parte dintre republicanii din Senat, convinși că singura șansă a Partidului Republican de a depăși criza actuală este să se lepede de fostul președinte. Greu de spus dacă acest scenariu va fi și transpus în realitate.
Problemele cu justiția îi vor complica cariera politică. În prezent, Donald Trump, familia sa, aliații săi și Trump Organization sunt anchetați de Departamentul Justiției, Procurorul General din New York, Biroul Procurorului Districtul din New York și alte instituții judiciare. „Există o șansă mare ca Trump, asociații săi și compania sa să se confrunte cu probleme juridice care le vor consuma timpul, banii și, eventual, le vor lua libertatea,” a scris Brookings.
Problemele legale i-ar putea afecta lui Trump nu doar brandul, dar și capacitatea de a se organiza politic și financiar pentru a face jocurile în Partidul Republican. Situația va fi și mai complicată dacă el va folosi fondurile formațiunii pentru a-și plăti apărarea legală, în condițiile în care republicanii au nevoie de acești bani pentru a recâștiga controlul Congresului în 2022 și Casa Albă în 2024.
Va merge la închisoare. În condițiile în care numărul problemelor sale legale se înmulțesc, posibilitatea ca Trump să ajungă după gratii este mare, afirmă analiștii Brookings Institute, vorbind despre auzațiile de evaziune / fraudă fiscală, spălare de bani sau relații necorespunzătoare cu entități străine. Toate acestea ar putea face ca „fostul președinte să se găsească într-un loc în care nici unul dintre predecesorii săi nu s-a aflat: costumul portocaliu de deținut.”
În acest scenariu, Trump ar avea dificultăți să candideze din nou la Casa Albă, să facă campanie pentru candidații preferați, să strângă donații și să comunice cu suporterii săi. În timp ce susținerea sa ar putea să rămână la fel de puternică în zonele MAGA care îi sunt cele mai devotate, condamnarea sa la detenția ar reprezenta o vulnerabilitate pentru restul Americii. Nu este exclus și ca Trump să susțină, justificat sau nu, că este un prizonier politic.
Va pleca în străinătate. Experții think-tank-ului liberal sunt de părere că, dacă va fi confruntat cu posibilitatea reală de a ajunge la închisoare, Trump va prărăsi America cu destinația Rusia, Arabia Saudită sau Israel, unde își va putea găsi refugiu.
Pe de altă parte, analiștii Brookings cred că, scutit de eventuale probleme legale, Trump ar putea să plece peste hotare pentru a-și spori averea, profitând de puterea brandului său care încă impune respect în multe locuri de pe glob. Trump Tower din Moscow, Trump Hotel din Riad, Trump Resort Manila sau Trump National Golf Course de lângă Tel Aviv ar putea să fie una dintre destinațiile sale.
Drept concluzie la lista cu opțiunile post-președinție ale lui Trump, analiștii Brookings scriu că „foștii președinți par să facă același lucru. Primesc un contract mare pentru a-și scrie memoriile și își concentrează atenția asupra strângerii de fonduri și proiectării bibliotecilor lor prezidențiale.
Călătoresc în străinătate și acasă ținând discursuri plătite regește. Dar, la fel cum președinția lui Trump nu a arătat deloc așa cum am mai văzut vreodată, nici perioada sa post președinție nu va fi ca la restul – indiferent de calea pe care el o va urma.”
Surse: Brookings, DHS
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii