G4Media.ro

Ce va spune președintele Klaus Iohannis în ultimul său discurs la începutul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ce va spune președintele Klaus Iohannis în ultimul său discurs la începutul anului școlar, în calitate de șef al statului? Analiza discursurilor din ultimii 9 ani

Președintele României își încheie în acest an „excursia” celor două mandate a câte 5 ani fiecare în fruntea țării. Discursul de luni, 9 septembrie, când va vorbi la Colegiul Național Mihai Viteazul din București, conform agendei anunțate, este ultimul în calitate de șef al statului prezent la o deschidere a cursurilor școlare. Despre ce va fi acest ultim discurs? Am putea contura câteva dintre temele favorite ale lui Klaus Iohannis dacă ne uităm la ceea ce a transmis în alocuțiunile sale din ultimii 9 ani la astfel de ocazii de la care nu a lipsit niciodată în cele două mandate, se arată într-o analiză publicată de Edupedu.ro.

Discursurile lui Klaus Iohannis au fost întotdeauna clare, coerente, critice pe alocuri când la guvernare erau partide în opoziție cu președintele, laudative și fără trimiteri la problemele reale atunci când în fotoliul de ministru erau partizani ai lui Klaus Iohannis, oameni pe care chiar el i-a numit acolo (vezi cazurile Sorin Cîmpeanu, Monica Anisie, Ligia Deca). Pe fond, vorbele președintelui ticluite în aceste adresări au o mare slăbiciune: lipsa unei legături puternice cu acțiuni concrete și rapide care să remedieze problemele acute ale educației.

Chiar în discursul de anul trecut făcea referire la proaspăt intratele în vigoare legi ale educației, la acea vreme, spunea că „reformele educaționale necesită însă răbdare și perseverență, pentru că rezultatele se văd în timp și nu de pe o zi pe alta”. De parcă nu tot el a vorbit încă din primul său discurs în calitate de președinte, pe 14 septembrie 2015, când avea 10 luni de mandat, despre o nouă reformă, deși cea începută în 2011 abia pornise și analizele interne și internaționale o catalogau drept o schimbare majoră și vizionară pentru acele momente. Vorbea despre „nevoia unei dezbateri naționale serioase asupra viitorul educației și școlii românești, cu toți actorii interesați. Aceasta implică și o abordare diferită față de cadrul normativ. Vă spun limpede că nu voi gira modificări ale legislației privind educația fără ca ele să treacă prin filtrul unei atente și consistente dezbateri publice, în care cei implicați să ajungă la un numitor comun într-o abordare pe termen lung”. În februarie 2016 a fost lansat proiectul „România educată”, în care au urmat serii întregi de dezbateri. Foarte puține dintre concluziile acelor dezbateri s-au regăsit în pachetele de legi rezultate în urma demersului, iar și mai puține dintre măsurile propuse de specialiștii consultați atunci, interni sau internaționali, au și fost aplicate, chiar dacă unele au ajuns să prindă o formă sau alta în legile Deca-Iohannis.

Citește continuarea pe Edupedu.ro.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Ce conteaza ce mai spune herr johannis…

  2. Noi cam aşa vedem următoarea guvernare şi alianţe:
    …………..
    Ciolacu preşedinte, Iohannis premier.
    Ciucă preşedinte, Iohannis premier.
    Simion preşedinte, Iohannis premier.
    Şoşoacă preşedinte, Ciolacu premier.
    Lasconi preşedinte, o să ajungeţi să va fi dorit să îl aveţi pe Drulă ca premier(nu ne referim la votanţi).

    Noi cam aşa vedem sondajele:
    …………..
    PSD – în teritoriu semnături pe liste, în urban anulări de voturi.
    PNL – în teritoriu semnături pe liste, în urban anulări de voturi.
    AUR – în teritoriu semnături pe liste de la PNL şi PSD, în urban anulari de voturi(ăştia joacă la ambele capete de o să ajungă să îi întreacă pe PNL şi PSD).
    USR – la ei oriunde se poate vor fi ambele variante folosite împotriva USR, dacă este nevoie vor fugi cu voturile celor de la USR.
    SOS – ăştia sunt pe cont propriu şi de este nevoie vor lua ostatici ca să facă rost de voturi.

    Noi aşa vedem finalul:
    …………..
    Din teritoriu va porni următoarea revoluţie şi în urban se va termina. Cei mai supăraţi vor fi primarii care i-au ridicat unde i-au ridicat, 60% din ei vor afla că locul lor de muncă va dispărea şi doar lipitori de afişe post vor mai avea, daaa, sau ce credeaţi că vor lovi în pensionari sau bugetari ca să nu mai rămână cine ai vota, când pot renunţa teritorial la cea mai mare armată de s’u’g’a’tivat bani şi de probleme organizatorice de şantaj când vine vorba de votat. Iar dacă nu va ajunge evident că se vor reorienta spre următoarea armată de s’u’g’a’tivat bani, de al doilea loc de muncă lipitori de afişe vor avea toţi sectoriştii din orice domeniu ar avea, la braţ cu justiţiarii când vor afla că este rândul lor de a fi sacrificaţi pentru a conserva votantul fidel pe care nu îl vor supărat(şi nici în stradă revoluţionari).

    Poate vă întrebaţi de unde ştim? Păi răspunsul este simplu, cum noi avem memoria bună nu ne amintim să fi făcut ceva care să fie în dezavantajul intereselor noastre, aşa cum suntem siguri că nici voi nu aţi face, aşa cum suntem siguri că nici ei nu o vor face, aşa cum am observat că nu sunt mari fani de a se sacrifica în interesul altora.