G4Media.ro

Ce variante are Israelul dacă elimină Hamas din Gaza? Scenarii după ce…

Sursa foto: Oren ZIV / AFP

Ce variante are Israelul dacă elimină Hamas din Gaza? Scenarii după ce Israelul a intrat în a doua etapă a războiului cu organizația teroristă

Israelul ar putea reocupa Fâșia Gaza pentru o perioadă mai lungă de timp, ar putea să instaleze o nouă autoritate care să guverneze teritoriul sau ar putea să încerce să elimine Hamas, fără însă să se amestece în administrarea ulterioară a zonei. Acestea sunt câteva dintre scenariile luate în considerare de analiști în contextul în care Israelul a început o operațiune terestră în enclava palestiniană ce marchează “a doua etapă” a unui război “lung și dificil” cu organizația teroristă, așa cum a afirmat premierul Benjamin Netanyahu.

Niciuna dintre variante nu este considerată însă “bună” de către analiști, iar opoziția îndârjită a lumii arabe față de schimbarea guvernării în Gaza este doar unul dintre obstacolele cu care se va confrunta statul evreu.

Contextul

Soldații israelieni și-au continuat operațiunile terestre în Fâșia Gaza în noaptea de sâmbătă spre duminică, susținuți de avioane de luptă și drone, au declarat oficialii din Forțele de Apărare ale Israelului (IDF). Reprezentanții IDF au afirmat că mai multe trupe au intrat în enclavă peste noapte, în timp ce avioanele de război au atacat peste 450 de ținte Hamas.

Scopul declarat al Israelului este de a distruge Hamas ca grup militant și forță politică în Fâșia Gaza, a precizat TIME. Armata israeliană a efectuat deja mii de atacuri aeriene în Gaza, care au făcut peste 8.000 de morți, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, controlat de Hamas. (Informațiile furnizate de acestea nu pot fi verificate din surse independente). Bombardamentele israeliene sunt răspuns la atacul brutal lansat de organizația Hamas la 7 octombrie în zona de sud a Israelului.

Reamintim că, în urmă cu trei săptămâni, Hamas a lansat un asalt surpriză împotriva teritoriului israelian, chiar în ziua în care se marca sărbătoarea evreiască Simchat Tora. În fazele inițiale ale atacului, gruparea teroristă a lansat mii de rachete Qassam și drone în încercarea de a copleși sistemul de apărare antirachetă și a masca incursiunea militanților săi pe teritoriul israelian. Potrivit experților, valul inițial de atacuri cu rachete din partea Hamas a fost mai mare decât orice s-a văzut în amintirea recentă în conflictele militare repetate dintre Israel și Hamas.

Gruparea militantă palestiniană a trimis apoi mai mult de 2.000 de luptători în Israel în cea mai mare escaladare a conflictului dintre cele două părți din ultimele decenii. Folosind parapante, bărci, motociclete și alte vehicule, teroriștii s-au infiltrat în Israel cu un singur scop aparent: uciderea și răpirea israelienilor, militari și civili deopotrivă.

Sub acoperirea miilor de rachete lansate, militanții grupării teroriste au reușit să penetreze bariera puternic fortificată dintre cele două tabere. Mai mult de 1.400 de israelieni au fost uciși și alte peste 3.000 răniți în atacul coordonat lansat de Hamas, în timp ce alte zeci de israelieni și cetățeni străini au fost luați ostatici de teroriștii palestinieni, probabil pentru a-i schimba la un moment dat cu prizonieri Hamas deținuți în închisorile israeliene. Pe lângă palestinienii morți și răniți în urma bombardamentelor pe care Israelul le-a lansat ca represalii, peste un milion de oameni – jumătate din populația Fâșiei Gaza – au fost strămutați.

În acest moment, forțele israeliene sunt în primele faze ale invaziei în Gaza. Liderii israelieni s-au angajat să lanseze operațiunea terestră, cunoscută sub numele de Operațiunea Swords of Iron, pentru a eradica gruparea Hamas.

Foreign Affairs a scris că Israelul beneficiază de condiții aparent favorabile pentru invadarea Fâșiei Gaza. Forțele de Apărare Israelului au desfășurat circa 350.000 de rezerviști și 170.000 de soldați din personalul activ. “Deși cea mai mare parte a acestor forțe va fi alocată pe frontul de nord, pentru a confrunta Libanul și gruparea militantă Hezbollah, vor rămâne o mulțime de soldați pentru operațiuni în Gaza. Între timp, Hamas poate desfășura cel mult 15.000 de luptători. IDF deține controlul complet asupra spațiului aerian, a coastei și a graniței terestre din Gaza. Pentru a distruge Hamas, publicul israelian este pregătit să tolereze un număr mare de victime, pe lângă pierderile semnificative pe care le-a suferit deja. Iar Israelul are sprijinul unor jucători esențiali din afară, în primul rînd al Statelor Unite. Este greu de imaginat condiții mai favorabile pentru campania dificilă pe care Israelul o are în vedere.”

Pe de ală parte însă, unii experți preconizează că operațiunea terestră a israelienilor va provoca alte mii de victime de ambele părți. Unii analiști, precum Marc Lynch din Foreign Affairs și Hussein Ibish din The New York Times, au susținut că “invadarea Gazei va fi un dezastru” și că Israelul “va cădea într-o capcană.”

Mai mult, analiștii afirmă că oficialii israelieni nu se gândesc suficient de strategic la planurile pe termen lung pentru Gaza.

“Solicităm prăbușirea regimului Hamas, dar acestea sunt sloganuri,” a declarat Michael Milshtein, profesor de afaceri palestiniene la Reichman University din Israel. “Ca israelieni, trebuie să analizăm cu adevărat și să înțelegem care sunt implicațiile acestei mișcări.”

TIME a listat patru posibile abordări ale Israelului față de Gaza pe baza conversațiilor cu experți, fiecare dintre acestea reprezentând provocări semnificative. “Toate sunt rele, nu există nicio alternativă bună,” a concluzionat Milshtein.

Varianta 1: Israelul nu lansează o ofensivă terestră totală

Israelul a bombardat aproape non-stop Fâșia Gaza după 7 octombrie, folosind aproximativ 12.000 de tone de explozibili. Mai mulți comandanți înalți ai Hamas au fost uciși în atacurile aeriene, dar majoritatea victimelor au fost femei și copii. Israelul spune că a lovit sute de lansatoare de rachete ale Hamas, dar că multe rămân depozitate în vastele rețele de tuneluri subterane care se întind sub Gaza.

O ofensivă totală la sol încă nu a fost lansată. Comentatorii cred că, în momentul în care va fi declanșată, aceasta va provoca și mai mulți morți de ambele părți. Armata israeliană se va confrunta cu un tip de război urban pe care nu l-a mai văzut în nouă ani de la ultima invazie terestră din 2014. The Hill a reamintit că, în Războiul din Gaza din urmă cu nouă ani, infanteria israeliană a luptat într-un cartier de nord al orașului Gaza, o bătălie care a provocat 66 de morți în rîndul IDF, 1.600 de morți în rândul civililor palestinieni și a rănit peste 10.000 de persoane în puțin mai mult de o lună – Israelul retrăgându-se în cele din urmă fără victorii strategice semnificative.

În 2014, forțele israeliene au făcut eforturi mari în peisajul urban, cu tuneluri și capcane în Gaza, cu mine, ambuscade și lunetiști la fiecare pas. Iar acela a fost un conflict de doar câteva săptămâni, în timpul cărora forțele israeliene au intrat doar în cateva părți din teritoriul deținut de Hamas.

Operațiunea militară care se anunță acum amenință să fie și mai mortală, liderii israeliani promițând că vor elimina definitiv Hamas. “Fiecare membru al Hamas este un om mort,” a avertizat premierul Netanyahu după atacul teroriștilor din 7 octombrie. Experții cred că operațiunea prognozată va fi mult mai mare decât cea din 2014, necesitând probabil mult mai mult timp și resurse și riscând mai multe pierderi.

În plus, prezența a aproximativ 220 de ostatici poate complica și mai mult lucrurile. “Ostaticii sunt probabil dispersați,” a scris Atlantic Council. “Având în vedere lipsa suportului de evacuare medicală sau capacitatea de a introduce cu ușurință forțe de reacție rapidă pentru a susține operatorii la sol fără prezența unei forțe terestre mai mari, ar fi dificil să se desfășoare misiuni de salvare clandestine simultane pentru ostatici în mai multe locații din Gaza.”

TIME a explicat că unii experții au dubii legate atât de probabilitatea ca Israelul să lanseze o invazie terestră completă (IDF limitându-se mai degrabă la raiduri majore cu zeci de tancuri, buldozere și avioane în anumite zone din Gaza, vizând ținte specifice), cât și asupra perspectivei sale de succes. Milshtein a declarat că Israelul ar deveni și mai vulnerabil la viitoarele atacuri din partea Hamas, a Iranului și a grupării militante libaneză Hezbollah dacă invazia va fi anulată sau nu va fi totală. “(Acest lucru) va face ca imaginea Israelului să fie extrem de slabă. Orice jucător din zonă va înțelege că, de acum înainte, poți face orice fel de mișcare militară împotriva Israelului și Israelul nu are nicio capacitate sau nici măcar nu are dorința de a răspunde.”

Khaled Elgindy, directorul programului privind Palestina și afacerile israeliano-palestiniene la Middle East Institute, nu este de acord cu această abordare. Expertul a afirmat că, pe termen lung, cu cât violența îndreptată împotriva populației palestiniene este mai mare, cu atât securitatea Israelului va fi mai afectată, deoarece palestinienii vor fi mai dispuși să sprijine grupuri precum Hamas. “Nimeni nu se gândește la repercusiunile pe termen lung ale traumei generaționale care se creează,” a afirmat Elgindy. “Dacă acest lucru nu se termină curând, deschidem calea pentru o altă generație de instabilitate, violență și vărsare de sânge.”

David Cortright, profesor emerit la școala de afaceri globale a Notre Dame University, a declarat și el că luptele din Gaza implică un risc imens pentru statutul Israelului, sugerând că liderii israelieni ar trebui în schimb “să convoace un tribunal internațional pentru a-i aduce în fața justiției” pe cei din Hamas responsabili de atacarea Israelului, în același timp căutând o soluție politică cu poporul palestinian.

“Este de înțeles că israelienii sunt revoltați și dornici de răzbunare după atacurile teroriste odioase ale Hamas, dar asediul continuu al Gazei nu va provoca decât mai multe morți și distrugeri și va extinde războiul, lucru care ar putea sa avantajeze Hamas,” a afirmat Cortright pentru The Hill.

“Simpatia și atenția publicului din întreaga lume se schimbă deja de la israelienii inocenți care au fost măcelăriți de luptătorii Hamas la copiii din Gaza care mor sub bombele israeliene,” a adăugat el. “Este o capcană pe care Israelul trebuie să o evite.”

Varianta 2: IDF ocupă Gaza

În acest scenariu, Israelul ar reocupa Fâșia Gaza și ar deveni responsabil pentru guvernarea teritoriului palestinian. Israelul și-a retras trupele și a eliminat toate așezările israeliene din Fâșia Gaza în 2005. În 2007, Hamas a câștigat alegerile în Gaza, moment în care Israelul a declarat-o o entitate ostilă. Împreună cu Egiptul, ambele țări au instituit o blocadă a Gazei în 2007, restricționând sever importurile și împiedicând practic toți cetățenii din Gaza să călătorească în și din enclavă.

Profesorul Milshtein a declarat că aceasta ar fi printre cele mai proaste opțiuni posibile pentru Israel. Președintele american Joe Biden a avertizat, de asemenea, într-un interviu pentru emisunea 60 Minutes de la CBS News, că “ar fi o greșeală” ca Israelul să reocupe teritoriul, expunând trupele israeliene la atacuri violente din partea palestinienilor.

Opinia publică israeliană este furioasă din cauza morții a aproape 1.400 de oameni în atacul Hamas și a celor aproximativ 200 de ostatici luați de grup, ceea ce generează un sprijin larg pentru eforturile de a învinge militanții din Gaza. Pe de altă parte însă, raidurile aeriene devastatoare ale aviației israeliene au înăsprit atitudinea palestinienilor față de Israel în moduri care ar putea complica și mai mult o ocupație prelungită. “Nu există nimeni în Gaza care să dea vina pe Hamas pentru că Israelul le-a bombardat blocul. Ei nu dau vina pe Hamas pentru asta. Ei dau vina pe oamenii care au apăsat pe trăgaci – adică pe Israel,” a declarat Khaled Elgindy.

În plus, așa cum scriam într-o analiză recentă, lumea arabă a reacționat furie din cauza crizei din Gaza și a fost solidară cu poporul palestinian pe fondul unei intense campanii de bombardamente israeliene în fâșia dens populată.

O campanie prelungită în Fâșia Gaza prezintă de aceea un risc major de a stârni și mai multă furie în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, care simpatizează de mult timp cu cauza palestiniană. Acest lucru ar putea, la rândul lui, încetini eforturile diplomatice de a normaliza relațiile dintre Israel și Arabia Saudită, dar să ducă și la izolarea în continuare a Israelului în regiune.

Imad Harb, director de cercetare și analiză la Arab Center din Washington, a declarat că Israelul și-a pierdut deja sprijinul politic în rândul populației arabe și riscă să intensifice furia multor țări din regiune invadând Gaza. “Cu siguranță va fi foarte sângeros pentru Hamas și pentru populație,” a spus expertul. “Oamenii din întreaga lume arabă vor face presiuni asupra guvernelor lor.”

Varianta 3: IDF elimină Hamas și apoi părăsește Gaza

În acest scenariu, Israelul ar încerca să distrugă Hamas, dar se va abține de la a se implica în activitățile de guvernare ale Fâșiei Gaza. Profesorul Milshtein a avertizat că, în această situație, Gaza ar putea fi afectată de un haos și mai mare, precum și de conflicte violente, cu diferite grupuri care se vor confrunta pentru a umple vidul de putere cauzat de absența Hamas.

“(Situația) ar putea apărea ca noua ordine pe care America a încercat să o stabilească în Irak după căderea regimului Ba’ath în 2003,” a declarat Milshtein. Expertul a afirmat că multe dintre aceste grupuri, cum ar fi Jihadul Islamic, vor fi probabil chiar mai extreme decât Hamas, care, în ciuda faptului că s-a implicat în violențe brutale împotriva civililor, și-a exprimat sprijinul, în carta sa din 2017, pentru soluția cu două state de-a lungul granițelor ce existau în 1967. “S-ar putea să găsiți (în Gaza) grupuri militante din Africa de Nord, Siria și Irak. Ar fi ca un mic Mogadishu la granița cu Israelul.”

Pe de ală parte, unii experți se îndoiesc cu privire la faptul că Israelul ar fi capabil chiar să distrugă Hamas. Organizația teroristă susține că a construit peste 500 de kilometri de tuneluri subterane și că războiul urban în fâșia dens populată ar reprezenta provocări militare majore. “Metroul din Gaza,” cum este cunoscută rețeaua de tuneluri, reprezintă “un coșmar subteran” cu care se vor confrunta forțele israeliene în asaltul împotriva Hamas. Sutele de kilometri de tuneluri subterane le permit luptătorilor islamiști să supraviețuiască bombardamentelor, să se deplaseze în jurul Gazei sub acoperire și să se ascundă, să-și aprovizioneze forțele, să ascundă ostatici și să lanseze atacuri surpriză.

Hamas este, de asemenea, mai popular ca niciodată, a declarat Elgindy. Chiar dacă Israelul distruge militar o mare parte din infrastructura Hamas, ideologia grupului va continua probabil să existe. În urma atacurilor aeriene ale Israelului, “nu există nicio îndoială că Hamas a câștigat sprijin public atât în Gaza, cât și în Cisiordania,” a afirmat expertul.

În plus, în ultimele săptămâni, sute de mii de demonstranți pro-palestinieni au manifestat în orașe occidentale, de la New York și Londra, la Paris și Berlin, iar unii dintre manifestanți au afișat și scandat mesaje pro-Hamas și anti-Israel. Comentatorii cred că este vorba de o schimbare dramatică de atitudine a opiniei publice internaționale, care până nu demult simpatiza în majoritate cu Israelul. Atitudinea din ce în ce mai radicală a stângii occidentale, creșterea numărului de imigranți proveniți din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, precum și atitudinile antisemite din ce în ce mai vizibile la multe comunități din Occident sunt considerați factori majori pentru acestă modificare tectonică de atitudine.

Varianta 4: O nouă conducere e instalată în enclavă

În această situație, Israelul poate căuta alte facțiuni locale din Gaza și poate încerca să colaboreze cu acestea pentru a crea un nou partid de guvernământ. Acest lucru “ar putea însemna șefi de triburi, ONG-uri sau primari, sau chiar personalități de rang înalt din Fatah, partidul politic care controlează Autoritatea Palestiniană,” a declarat profesorul Michael Milshtein.

Anas Iqtait, care predă economia politică a Orientului Mijlociu la Australia National University, a afirmat că, dacă se va întâmpla acest lucru, este probabil ca Israelul să implice Autoritatea Palestiniană.

“Nu cred că este viabil ca Israelul să îndepărteze complet Hamas de la putere în Gaza, dar dacă o va face, atunci Autoritatea Palestiniană ar fi cea mai potrivită sau cea mai logică opțiune pe baza a ceea ce am văzut în trecut,” a afirmat Iqtait.

Autoritatea Palestiniană a administrat Gaza înainte de a pierde alegerile din 2006. Ciocnirile violente dintre Hamas și Fatah au dus la retragerea completă a Autorității Palestiniene din Fâșia Gaza în 2007. Din acel moment, enclava a fost condusă de Hamas.

Situația este însă una extrem de delicată, reprezentând o altă provocare pentru Israel: Fatah și Autoritatea Palestiniană au devenit extrem de nepopulare printre palestinieni în ultimii ani. În Cisiordania ocupată, care se află sub conducerea AP, palestinienii îi văd pe aceștia din ce în ce mai mult ca subcontractanți ai ocupației militare a Israelului. “Dacă sunt văzuți ca elite politice și de afaceri corupte fără nicio viziune politică, atunci mulți oameni vor fi atrași și conduși și vor sprijini narațiunea alternativă care oferă legitimitate pentru a rezista ocupației prin alte mijloace,” a declarat Iqtait.

De partea sa, Foreign Affairs a scris referindu-se la acest scenariu: “Dacă Israelul va învinge Hamas, Statele Unite ar trebui să colaboreze cu puterile regionale și internaționale pentru a găsi o modalitate de a transfera controlul israelian asupra Gazei conducerii temporare a Națiunilor Unite, susținută de mandatul puternic al unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU. Această misiune ONU ar contribui apoi la readucerea Gazei sub controlul palestinienilor. Cu excepția cazului în care obiectivul final este renașterea Autorității Palestiniene și controlul acesteia asupra Gaza, țările arabe vor fi reticente să participe la un astfel de plan. Va fi de asemenea un scenariu greu de vândut în Israel, unde neîncrederea în ONU este profundă. Dar un astfel de proces nu i-ar scuti doar pe palestinienii din Gaza de perspectiva unei ocupații israeliene pe termen nedeterminat și de runde repetate de confruntări distructive – sau chiar de războaie – cu Israelul, ci și, prin restabilirea administrației Autorității Palestiniene în Gaza, ar păstra posibilitatea soluției cu două state care acum pare atât de neatins.”

Surse: TIME, BBC, ABC News, Foreign Affairs, CBS News, The Hill, The Guardian, Middle East Monitor, Atlantic Council

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...