G4Media.ro

“Cea mai albă vopsea” reflectă 98% din lumina soarelui și ajută la…

“Cea mai albă vopsea” reflectă 98% din lumina soarelui și ajută la combaterea schimbărilor climatice

Oamenii de știință din Statele Unite au dezvoltat o vopsea semnificativ “mai albă decât cea mai albă vopsea disponibilă în prezent”, care reflectă mai mult de 98% din lumina soarelui, ceea ce ar putea contribui la economisirea energiei și la combaterea schimbărilor climatice.

Vopselele albe disponibile în comerț reflectă între 80% și 90% din lumina soarelui, potrivit cercetătorului principal profesorul Xiulin Ruan din Purdue, în West Lafayette, Indiana. “Este o mare problemă, deoarece fiecare 1% din reflecția obținută se traduce prin 10 wați pe metru pătrat mai puțin căldură de la soare”, a explicat el la BBC.

Deci, dacă ar fi să folosiți vopseaua noastră pentru a acoperi o suprafață a acoperișului de aproximativ 93 mp, estimăm că puteți obține o putere de răcire de 10 kilowați. Este mai puternic decât aparatele de aer condiționat centrale utilizate de majoritatea caselor” a adăugat prof. Ruan.

Orașul New York a acoperit recent peste 10 milioane de metri pătrați de acoperișuri albe, în timp ce statul California a actualizat deja codurile de construcție pentru a promova acoperișuri “reci”.

Beneficiile lor sunt încă cercetate, dar studiile au arătat că pot reduce necesarul de energie și pot crea temperaturi ambientale mai scăzute. Aceasta are avantajul suplimentar de a reduce cantitatea de apă utilizată pentru irigații în orașe.

Am făcut un calcul foarte dur și estimăm că ar trebui să vopsim doar 1% din suprafața Pământului cu această vopsea – poate o zonă în care nu trăiesc oameni care este acoperită de roci – și care ar putea contribui la combaterea tendinței schimbărilor climatice.”, mai spune prof. Ruan.

Project Drawdown, o organizație caritabilă care evaluează soluțiile climatice, estimează că acoperișurile albe și acoperișurile verzi ar putea reduce emisiile cu între 600 milioane și 1,1 miliarde de tone de dioxid de carbon până în 2050, aproximativ echivalent cu doi-trei ani din emisiile anuale totale ale Regatului Unit.

Noua vopsea conține un compus numit sulfat de bariu, care este folosit și pentru fabricarea hârtiei foto și a produselor cosmetice.

Am folosit o concentrație foarte mare de particule compuse și folosim o mulțime de dimensiuni diferite de particule, deoarece lumina soarelui are culori diferite la lungimea de undă diferită.” explică prof. Ruan.

Cercetătorii de la Universitatea Purdue lucrează acum cu o companie pentru a produce și vinde vopseaua lor, despre care spun că ar trebui să fie disponibilă la prețuri similare cu ale vopselelor disponibile în prezent.

Oamenii de știință au dezvoltat deja în 2014 o vopsea ultra-neagră numită Vantablack care absoarbe aproape toată lumina, astfel încât utilizările sale potențiale sunt aproape opuse vopselei „ultra-albe”.

Vantablack, folosit în telescoapele spațiale, de exemplu, ar putea absorbi lumina care ar putea interfera cu capacitatea lor de a măsura lumina din obiectele din spațiul cosmic îndepărtat. Vantablack, care constă într-o acoperire de tuburi de carbon miniaturizate, nu este disponibil pentru toată lumea, ea fiind patentată de artistul Anish Kapoor pentru utilizare ca “material de artă”.

.Prof. Ruan a adăugat că va depinde de compania care produce vopseaua “ultra-albă”, dar spera că va fi disponibilă pentru toată lumea.

Surse: BBC, Guardian

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Din ciclul d-ale marketingului pt. Tembeli:
    „Am făcut un calcul foarte dur și estimăm că ar trebui să vopsim doar 1% din suprafața Pământului cu această vopsea – poate o zonă în care nu trăiesc oameni care este acoperită de roci – și care ar putea contribui la combaterea tendinței schimbărilor climatice.”, mai spune prof. ”
    Io as zice sa bage si niste instalatii de racire in oceane ca sa creasca suprafata de gheata. Banii sa vina bineinteles sub forma de taxe eco de la bobor.

  2. Este cea mai la indemana metoda pentru a combate schimbarile climatice.
    Multi nu iau in calcul ce efect are albedoul asupra climei, este urias.
    Chiar ma intreb de ce nu avem legislatie in domeniu care sa incurajeze folosirea materialelor cu reflectanta ridicata pentru acoperisuri.
    In ultima vreme s-au construit o multime de case, printre culorile disponibile pentru tigla metalica nu se gasesc astfel de optiuni, doar culori cu reflectanta redusa.
    Ma mira faptul ca UE nu a reglementat astfel de vopsele pentru acoperisuri.

    • Pentru ca iarna, ca sa reducem consumul de combustibil, ne-ar trebui acoperisuri negre!
      Si, desigur, o metoda ieftina si eco pentru a asigura alternanta de culori de la vara la iarna si invers.

  3. De regula, acoperisurile cu tigla metalica sunt izolate cu vata minerala cu folie de aluminiu. Acea folie reflecta caldura radiata de locuinta.
    Culoarea tiglei este irelevanta pentru cat de bine este pastrata temperatura noaptea insa ajuta la cresterea albedoului in orice anotimp.

  4. Ca sa vezi, white superiority dovedita științific.

  5. This is white supremacy! I’m literally shaking ! Black Paint Matters !!