Cea mai bătrână țestoasă din lume, sărbătorită la 190 de ani
Jonathan, cea mai bătrână broască țestoasă din lume, a împlinit 190 de ani pe insula Sfânta Elena, un teritoriu britanic din Oceanul Atlantic, unde locuitorii vor sărbători aniversarea acesteia începând de vineri, potrivit AFP.
„Când te gândești la asta, dacă a eclozat în 1832 – epoca georgiană – Doamne, câte schimbări în lume” de atunci, se gândește Joe Hollins, veterinarul pensionar de pe insulă care are grijă de broasca țestoasă.
„Războaie mondiale, ascensiunea și căderea Imperiului Britanic, guvernatori succesivi, regi și regine, este destul de extraordinar!”, enumeră el.
În vârstă de cel puțin 190 de ani, Jonathan este cea mai veche broască țestoasă înregistrată și cel mai bătrân animal terestru cunoscut. La începutul acestui an, a intrat în Guinness Book.
Animalul trăiește pe insula Sfânta Elena din 1882, iar vârsta sa este doar o estimare. O fotografie făcută la sosirea pe insulă arată că avea cel puțin 50 de ani la momentul respectiv, dar probabil că este mai bătrână.
Țestoasa a văzut 35 de guvernatori în acest teritoriu britanic de peste mări, dar l-a ratat pe Napoleon, care a fost exilat pe insulă între 1815 și 1821. Acum locuiește în Government House alături de David, Emma și Fred, broaște țestoase mult mai tinere.
„Îl aud în mod regulat pe gazon jucându-se cu Emma. Dar trebuie să le supraveghez când intră în acțiune, pentru că țestoasele se pot rostogoli pe spate și nu se mai ridică. Asta nu era în fișa postului meu!”, a asigurat guvernatorul de atunci, Lisa Phillips, în 2017, pentru AFP.
Pentru a-i sărbători ziua de naștere, locuitorii din Sfânta Elena au organizat trei zile de sărbătoare la casa guvernatorului insulei, care sâmbătă îi va da să mănânce legumele sale preferate. Iar duminică, Jonathan – care este orb și nu are simțul mirosului, dar are auzul intact – va primi un tort aniversar. O ștampilă specială a fost creată pentru a-l celebra pe cel mai faimos locuitor al acestei insule de 4.500 de suflete. Acesta apare deja pe monedele de 5 cenți și pe timbrele de imigrare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.