„Cea mai mare amenințare în spațiu vine din partea Chinei”, afirmă un general american
Spațiul a fost „fundamental transformat” în ultimii ani de o cursă exponențială a înarmării, a declarat un general american la Munchen, numind China drept „cea mai mare amenințare” care trebuie contracarată, înaintea Rusiei, potrivit Le Figaro.
„Vedem o serie de arme produse de adversarii noștri strategici”, a declarat generalul Bradley Chance Saltzman, șeful operațiunilor spațiale pentru Forțele Aeriene americane, pentru trei instituții media. „Cea mai mare amenințare vine din partea Republicii Populare Chineze, dar și din partea Rusiei”, a declarat el în marja Conferinței de securitate de la Munchen, sâmbătă seara. „Spațiul, ca domeniu disputat, s-a schimbat în mod fundamental. Modul în care operăm în spațiu trebuie să se schimbe, în principal din cauza gamei de arme pe care China și Rusia au testat-o și uneori au folosit-o”, a insistat el, referindu-se la arme cu energie dirijată, rachete antisatelit și alte interceptări orbitale.
Cuvintele sale, mai degrabă așteptate având în vedere activitățile militare spațiale ale marilor puteri, au o rezonanță cu atât mai mare după întâlnirea tensionată de sâmbătă, în orașul german, dintre șefii diplomației americane și chineze. Antony Blinken i-a spus lui Wang Yi că balonul chinezesc, care a survolat teritoriul american timp de mai multe zile înainte de a fi doborât, a fost un „act iresponsabil care nu trebuie să se mai repete”. Wang a denunțat „utilizarea excesivă a forței” de către Washington.
Cursa înarmărilor
Cursa înarmărilor în spațiu nu este nouă. Încă din 1985, Pentagonul a folosit o rachetă pentru a distruge un satelit în timpul unui test. De atunci, rivalii săi au arătat că au aceleași abilități: China a făcut-o în 2007, India în 2019. Iar la sfârșitul anului 2021, Rusia a pulverizat unul dintre proprii sateliți cu o rachetă lansată de pe Pământ. O demonstrație de forță descrisă la momentul respectiv drept un „act iresponsabil” de către șeful NATO, Jens Stoltenberg. Și, într-adevăr, sateliții potențial înarmați cu bombe și navele spațiale care trag cu laser nu mai sunt doar science-fiction. „Adversarii noștri profită de spațiu pentru a ne ținti (pe noi) și pentru a extinde raza de acțiune a armelor lor”, a precizat Saltzman.
Țările sunt din ce în ce mai secretoase în ceea ce privește activitățile lor militare în spațiu, dar cursa este de așa natură încât, în 2019, anul în care Pentagonul și-a lansat Forța Spațială, un oficial american de rang înalt a estimat că Rusia și China au potențialul de a depăși SUA. Generalul Saltzman respinge ideea că Washingtonul este acum în urmă. Dar bătălia a evoluat de la ideea de a distruge sateliții cu rachete sau sateliți kamikaze la găsirea unor modalități de a-i deteriora cu arme laser sau cu microunde de mare putere. „Mă voi asigura întotdeauna că voi păstra capacitățile funcțiilor critice, cum ar fi comanda și controlul național sau comanda și controlul nuclear”, a avertizat generalul.
Conflictul din Ucraina ne-a reamintit, de asemenea, de importanța fundamentală a spațiului în războiul de astăzi, ca să nu mai vorbim de cel de mâine. „Spațiul este important în războiul modern”, a spus ofițerul american de rang înalt. „Poți ataca spațiul fără să mergi acolo, prin intermediul rețelelor cibernetice și al altor vectori. Această hiperactivitate militară, însoțită de o proliferare comercială la fel de exponențială, ridică problema daunelor colaterale, a resturilor distructive și, în sens mai larg, a unui cod internațional de conduită.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.