G4Media.ro

Festivalul Medieval din Cetatea Oradea, în perioada 4-7 iulie: concerte, acrobații, dansuri,…

Sursa foto: Facebook Medieval Festival Oradea

Festivalul Medieval din Cetatea Oradea, în perioada 4-7 iulie: concerte, acrobații, dansuri, jocuri, spectacole, demonstrații de luptă și cruciade, competiții de tir și multe alte evenimente

Istoria prinde viață în Oradea, la cea mai nouă ediție a Festivalului Medieval, care se ține în Cetate la început de iulie, în mai multe zone: curtea interioară, șanțul, care devine și arenă de luptă, și în Taverna medievală, relatează ebihoreanul.ro.

Sute de cavaleri, zâne, domnițe, negustori, meșteșugari, vânători, spadasini, artiști levitatori, prințese, oșteni curajoși, nobili și țărani vor umple fortăreața și vor aduce atmosfera epocii printr-o sumedenie de concerte și activități cu iz medieval.

Frânturi de epocă

Perioadă situată între două mari decăderi, a Imperiului Roman de apus și a Constantinopolului, caracterizată prin invazii, cruciade, vrăjitorie, ciumă, războaie, foamete, de-a lungul a 1000 de ani epoca medievală a fost pe rând întunecată, romantică și religioasă, iar transformările au fost majore pe toate planurile

O metodă distractivă de conectare la vremurile trecute și la oamenii care au trăit cu sute de ani în urmă este o călătorie cât se poate de autentică pe tărâm medieval și o reconstituire a atmosferei și a obiceiurilor printr-un festival amplu.

Aflat la a patra ediție, Festivalul medieval se va desfășura în Cetatea Oradea, în perioada 4-7 iulie și va cuprinde de toate pentru toți: concerte, acrobații, dansuri, jocuri vânătorești, de societate și regale, turniruri, descântece, pictură pe scuturi, bătălii nocturne, demonstrații cu păsări de pradă, întâlniri cu cavalerii teutoni și înrolare în cruciade, competiții de tir cu arcul și arbaletă, cu scut și spadă, show cu foc, o predică de seară, ateliere de meșteșuguri, prezentare de arme și armuri medievale și activități pentru copii, cum ar fi jonglerii cu clovnii Igor și Fabio, spectacole de teatru, ateliere de tehnici de luptă, dar și de magie cu Capistro.
Festivalul Medieval Oradea este organizat de Visit Oradea și primărie în parteneriat cu Asociația Deus Vult.

Portal spre trecut

Evenimentul va debuta grandios joi, la ora 18, în Piața Unirii, cu o ceremonie ce include parada coifurilor și a cavalerilor, paradă de modă, muzică medievală și spectacol cu spadasini, oferind participanților o experiență captivantă.

În premieră anul acesta, Festivalul va găzdui Campionatul Internațional de „TAP-Fight”, un sport de contact cu bază istorică, în cadrul căruia se folosesc arme, echipamente, armuri și unelte, cu scopul de a lovi o suprafață de contact a adversarului (vineri, ora 16, și duminică, de la ora 9).

„Tot ca noutate, se vor desfășura turniruri cu lance balsa, care presupun participarea un număr mai mare de competitori, îmbrăcați în armuri de 40 kg, și un tip de lance specială proiectată să crape la impact. Această competiție aduce în weekend la Oradea 14 cavaleri din Canada, Norvegia, Franța, Slovacia și, în premieră, din România”, transmit organizatorii.

O poveste medievală epică

Printre asociațiile ce reunesc pasionați ai epocii și care vor reda spiritul medieval se numără Ordinul Cavalerilor de Mediaș, cu dansuri specifice (vineri și duminică după-masa) și demonstrație de lupte cavalerești (vineri și sâmbătă seara), Societas Falconis, ce oferă de mai multe ori pe zi demonstrații cu păsări de pradă (vineri-duminică), Solomonarii – spectacol și jonglerii cu foc (vineri și sâmbătă, după ora 21), demonstrații de buhurt, de mânuire a tobelor și de luptă oferite de Cavalerii Cetăților Bârsei și de Compania dragonului, de Toboșarii din Visegrad și de Erdelyi Szabad karavan.

De asemenea, în spirit creștin medieval, Bishop Martin va susține sâmbătă, de la ora 18.30, o predică de seară numită „Fă ce zice popa nu ce face popa”. Cei curioși de ceea ce înseamnă o cruciadă se vor putea „înrola” alături de Asociația George Carolus Rex (vineri, ora 17, și sâmbătă, ora 19).

Printre multele atracții din weekend se numără și prezentarea de arme și armuri a Cavalerilor Cetății Bârsei. Asociația Hector va organiza jocuri vânătorești (vineri, ora 18, și duminică, ora 13), iar Teutonii Transilvaniei vor prezenta acest ordin religios-militar din epoca medievală (vineri, ora 15, sâmbătă, ora 13, și duminică, ora 18.30).

Concerte, DJ și spectacole cu foc 

În curtea interioară a Cetății, comercianții își vor întinde tarabele, vor oferi preparate gustoase, iar artizani talentați își vor expune articolele. Pe Aleea Meșteșugarilor din Șanțul Cetății, vizitatorii vor găsi ateliere de făcut monede și arcuri, de scrib medieval, o turnătorie de bronz, meșteri fierari, tâmplari, pielari, olari, pâslari, țesători și un maestru sticlar.

„Zânele Silvanei” vor face, de-a lungul întregului festival, descântece de purificare, de dragoste curată, de putere, de deochi și de zburător, vor susține ateliere precum Zânele și forța lor tămăduitoare și vor prezenta Legenda prințesei blestemate.

Un show spectaculos de acrobații, dans și efecte pirotehnice va fi oferit de trupa The Fuel Girls din Marea Britanie (vineri, ora 22), iar pe scena principală vor da concerte în fiecare seară Elektro Instinct, Grimus, Viatores Festivi, Krak, Veridi Venti, Peregrinii, Baghatur, Holloenek, DJ Lektronikumuz, Subcarpați (sâmbătă, ora 21), artista orădeană Dafina, Toma Emanuel Ioan și Radu Almășan, de la Bosquito (duminică, ora 21), realtează ebihoreanul.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează