G4Media.ro

Cea mai numeroasă comunitate de sârbi din România, care trăieşte în judeţul…

G4Media

Cea mai numeroasă comunitate de sârbi din România, care trăieşte în judeţul Timiş, sărbătoreşte Crăciunul după calendarul vechi. Tradiția aprinderii “badnjakului”

În Ajunul Crăciunului, în cele trei biserici sârbeşti din Timişoara, din Cetate (Catedrala Ortodoxă Sârbă), Fabric şi Mehala, se va aprinde „badnjakul”, conform tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti. Flacăra stejarului simbolizează sănătate, putere și prosperitate, iar copiii vor arunca în foc boabe de grâu. 

„Badnjakul este o ramură de stejar pe care o aducem în curtea bisericii și o aprindem. Semnifică puterea credinței noastre, care este precum stejarul, o esență tare. Iar esența credinței noastre este Dumnezeu. Aceste tradiții nu au o importanță deosebită decât dacă se completează și se confirmă în slujba bisericii, și anume în Sfânta liturghie. Acolo conștientizăm că Hristos s-a născut. Despre asta este vorba la Crăciun. Paiele presărate în biserică și în casele oamenilor reprezintă locul unde s-a născut mântuitorul nostru Isus Hristos. Știu că s-a născut în ieslea din Bethleem”, a declarat preotul paroh Milan Mijokovici. 

Sărbătoarea va cuprinde toate cele 55 de biserici şi mănăstiri sârbeşti din România, unde au avut loc slujbe urmate de tradiţionalul foc al badnjnakului.

În această seară, sârbii își urează „Hristos se rodi” (Hristos s-a născut). În prima zi de Crăciun, primul om care intră în casă trebuie să fie un tânăr. Acesta se numeşte “polozainik” şi trebuie să primească daruri. 

De Crăciun, sârbii vor pune pe masă friptura numită „pecejnica”, iar prăjitura tradiţională pentru aceste sărbători este „cesnica”, în care se ascunde un bănuţ.  

„În prima zi de Crăciun, după slujbă, păstrând tradiția sfântă, vom fi cu toții, cu mic, cu mare, bătrân sau tânăr, în jurul mesei de Crăciun. Avem tradiționala cesnica, adică desertul pe care noi îl aducem la masa de Crăciun, în ea se pune și o monedă, iar cel care ajunge să pună mâna pe ea este binecuvântat cu un an mai rodnic”, a mai spus Milan Mijokovici. 

În prima zi de Crăciun, liturghia de la Catedrala din Piața Unirii va avea loc la ora 10.00, iar de la ora 19.00 va avea loc tradiționalul concert susținut de corul Catedralei.

Revelionul după calendarul vechi va avea loc peste o săptămână, în 14 ianuarie. Sârbii vor desface șampaniile la ora 1 noaptea (miezul nopții în Serbia), când petrecăreţii îşi urează „Srecna Nova Godina!”.

Conform recensământului din 2022, în România trăiesc în jur de 20.000 de sârbi, dintre care aproximativ jumătate în judetul Timis.

Alături de sârbi, sărbătoresc Crăciunul după calendarul Iulian şi etnicii ucrainieni, lipovenii ruşi şi armenii din Banat. 

Crăciun rit vechi, sârbi
G4Media
Crăciun rit vechi, sârbi
G4Media
Crăciun rit vechi, sârbi
G4Media
Crăciun rit vechi, sârbi
G4Media
Crăciun rit vechi, sârbi
G4Media
Crăciun rit vechi, sârbi
G4Media
Crăciun rit vechi, sârbi
G4Media
Crăciun rit vechi, sârbi
G4Media
Crăciun rit vechi, sârbi
G4Media

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.