G4Media.ro

Cea mai recentă moștenire periculoasă a virusului: Pandemia riscă să împingă votul…

sursa foto: Napocanews.ro

Cea mai recentă moștenire periculoasă a virusului: Pandemia riscă să împingă votul spre extrema-dreaptă / Cum a facilitat epidemia de gripă spaniolă ascensiunea lui Hitler

Sentința Curţii Constituționale germane privind limitele de acțiune a BCE este doar ultima verigă a unui lung lanț de demonstrații de reafirmare națională care, în ultimii ani, au văzut expresii mult mai perturbatoare, de la ascensiunea populiştilor lui Salvini sau ai lui Marine le Pen, la Brexit, la protecționism și la ”America First” a lui Donald Trump. Dacă primii zece ani ai secolului au fost cei ai globalizării, al doilea deceniu a fost cel al trezirii naționaliste. Ce ne pregătește oare următorul?

Ipoteza tulburătoare care provine dintr-un studiu realizat de Federal Reserve din New York leagă direct următoarele evoluții politice de marea pandemie în curs. Într-o direcție complet neașteptată. Fed (care în ultimele luni a dedicat foarte multă energie istoriei epidemiilor), spune că, din punct de vedere istoric, virusul împinge spre dreapta. Mai bine spus spre extrema dreaptă: la alegerile din 1932 și 1933, în Germania, valul național-socialist a fost mult mai accentuat în orașele și în regiunile care, cu cincisprezece ani în urmă, înregistraseră cel mai mare număr de decese din cauza epidemiei de gripă spaniolă.

Corelația nu este imediat evidentă, analizând însă cu atenţie se constată că gripa din anii 1918-1920, care i-a afectat în special pe tineri, a condiționat compoziția demografică a electoratului de la începutul anilor ’30. Mai mult, această componentă demografică este valabilă pentru întreaga Germanie. La fel ca dramatica depresiune de după 1929, șomajul și greutatea datoriilor stabilite prin tratatul de pace. În contextul unor mari diferențe regionale. Votul în favoarea lui Hitler a fost în mare parte majoritar în Est, în Prusia și Pomerania, regiuni prevalent agricole și mult mai reținut (aproximativ o treime din voturi) în Ruhrul industrial.

Dar, dezagregând datele din 60 de orașe, cercetătorul Kristian Blickle a ajuns la concluzia că rata mortalității gripei spaniole este un indicator mult mai decisiv al votului nazist decât rata șomajului și nivelul salariilor. Cu un multiplicator surprinzător: a fost suficientă o diferență mai mică chiar de 0,5 la sută din procentul victimelor pandemiei, în comparație cu populația, între un oraș și altul, pentru a determina o creștere între 1,3 și 3 la sută a votului în favoarea lui Hitler.

Pe de altă parte, tuberculoza era un rău bine cunoscut și familiar. Spre deosebire de gripa spaniolă, care veneau din afară. Blickle susține că motivația pronazistă a fost, mai presus de orice, psihologică: fiind vorba de teama de celălalt, de străin, de cel vinovat pentru noul rău.

Zonele în care relația dintre gripa spaniolă şi nazism este mai evidentă sunt aceleași în care pogromurile împotriva evreilor erau mai frecvente, acuzate că au răspândit, la fel ca în 1348, ciuma.

Alte vremuri, din fericire. Numai că în unele privințe, scenariul politic nu se schimbă: așa cum demonstrează controversele privind responsabilitățile Chinei lui Xi Jingping în răspândirea coronavirusului.

Sursa: La Repubblica / Articol de Maurizio Ricci / Traducerea Cătălina Păunel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. „. Numai că în unele privințe, scenariul politic nu se schimbă: așa cum demonstrează controversele privind responsabilitățile Chinei lui Xi Jingping în răspândirea coronavirusului.”

    G4, daca mai vad o asemenea mizerie pe site-ul vostru, va promit ca nu mai intru aici.
    Nu stiu cine va face selectia materialelor, dar nu citesc trompete pro-China. Nu exista nicio controversa cu privire la responsabilitatile Chinei, absolut niciuna.

  2. Si la noi corona a dat puteri depline si neconstitutionale lui Klaus.

  3. Si eu osa votez psd si osa conving 20 30 persoane sa faca la fel mai bine corupti decit globalisti

    • O sa convingi pe dracu’. Te bagi ca musca si incerci sa justifici furtul si ticalosia. Esti fix ca ei.

    • Nu de pe saitul asta osa cnving lume ca aici sunt numai oameni de stinta si nu as putea dar in viata reala se poate 20 30 cunostinte

    • @Eu
      Nimanui nu-i e teama de cei pe care i-ai putea convinge dumneata, stai linistit.
      Cei care voteaza cu PSD sunt tot aia de anul trecut si de acum 10 ani, nu aveti pe cine convinge si nici nu ce. Ticalosi o sa fie mereu, problema Romaniei a fost ca nu ieseau destui oameni la vot. Locul vostru e la maximum 20%, nu avem mai multi ticalosi sau prosti de atat.
      Niciodata, tine minte ce-ti spun, niciodata n-o sa mai iasa PSD-ul cu peste 30%, a zburat puiul cu ata. NU NE TREBUIE CORUPTI si nu merge placa cu globalizarea cata vreme noi avem 4-5 milioane de romani care-si castiga existenta in afara tarii si 30.000-40.000 de copii si tineri care invata afara. Esti pe langa rau, dar n-am ce-ti face. In fiecare zi mor oameni din cauza coruptiei (drumuri reparate, carpite sau marcate de hoti), spitale jegoase si pline de infectii intraspitalicesti, scoli pline de analfabeti, achizitii publice facute sa ca imbuibe o mana de mascarici in dauna unei localitati sau chiar a Romaniei. Iesi pe strada si convinge-i, indrazneste! :)))))

  4. Da, Hitler s a ales la vreo 12-13 ani dupa aia! Ba gripa, ba criza din 29, ba tratatul de la Versailles – mai hotărâți va si voi – sincer, nu prea cred că e un alt motiv decât primul război mondial in ansamblul lui! Nu mai căutați coerențe, unde nu sunt! Pe logica asta Hitler s-a” ales” (de fapt nici nu prea a fost ales, a făcut niște „combinații” cu Hindenburg sa l pună cancelar) din cauza faptului ca imperiul Roman a căzut si ca evreii l-au răstignit pe Iisus! Dar după pandemiile din 57 si din 68 ce s-a întâmplat? Că cu alea se compara asta, nu cu cea din 1919, cele două gripe au avut peste un milion de morți separat! Nu s a întâmplat nimic, va spun io:)

  5. In alegerile din 29 care au avut loc inainte de prabusirea bursei americane din noiembrie NDSAP a luat 4%. Era un partid nesemnificativ. In 1933 dupa 4 ani de criza economica brutala a luat 33%. Nu a avut nicio legatura cu gripa spaniola ci cu inrautatirea puternica a nivelului de trai si cu somajul ridicat. Asa ca o eventuala criza economica brutala va conduce foarte probabil la ridicarea partidelor extremiste. In fine, este totusi de observat ca niste conducatori care se pretind a a fi democratici au luat niste masuri destul de autoritare.

    • Ce e de remarcat in articol e ca opune „extrema dreapta” partidului comunist chinez. Aia e de remarcat.

  6. In sfarsit o analiza lucida, corecta si care tine cont de ce s-a intamplat in trecut.
    Recomand serialul Babilon Berlin. este o descriere a unor germani despre ce s-a petrecut la ei in tara in perioada interbelica. Seamana la indigo cu ce se petrece acum in lume. Nu are importanta ce fel de regim totalitar se poate instaura in Europa: ca este de extrema stanga sau de extrema dreapta – nu conteaza. Sunt la fel de periculoase.

  7. Dați drumul la corectitudinea politică să muste din toți ticăloșii care au puseuri naționale, hai să instauram comunismul de tip nou, să scăpăm de amenintarea extremei drepte

  8. Niste articole de te doare scufita. Ascensiunea lui Hitler a fost pavata de nesimtirea crasa a Occidentului asupra Germaniei, i-au supus fara jena la cea mai mare inflatie din istorie, era normal ca disperarea sa prinda astfel de contururi. Hitler, psihopat criminal, a scos Germania din saracie … Daca nu se atingea deloc de evrei ar fi fost interesant… + Daca-l lasau pe Stalin in pace si papau toata Europa … Acum, istoria contrafactuala e total irelevanta. Dar ca idee … E pacat ca invingatorii n-au curajul sa-si asume partea din evidenta vina.

    • Invingatorii n-au nici macar obrazul de a recunoaste ca s-au aliat cu o dictatura cu ideologie de extrema impotriva unei alte dictaturi cu o ideologie de extrema.

  9. la Republica:
    „Aliniere politică social democratie, liberalism cultural de stânga
    În primii doi ani, a creat o audiență de bază identificată ca membri ai centrului de stânga și ai Partidului Comunist Italian (PCI).

    Ziarul era privit ca pe partea stângă moderată a spectrului politic, cu o linie foarte critică față de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, [15] criticând în special conflictul său de interese ca antreprenor și politician. În august 2009, Berlusconi a dat în judecată ziarul [16] după ce a publicat zece întrebări adresate lui (la care a refuzat să răspundă).

    La Repubblica era cunoscută pentru poziția sa critică față de Biserica Catolică, dar această poziție s-a schimbat drastic după debutul papalității papei Francisc.”

  10. „dramatica depresiune”

    englezescul „depression” se traduce in „recesiune”, nu depresiune – termen care inseamna cu totul altceva.