G4Media.ro

Cea mai nouă variantă a ordonanței austerității: Înghețarea salariilor pentru bugetari și…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cea mai nouă variantă a ordonanței austerității: Înghețarea salariilor pentru bugetari și a pensiilor, concediul medical – 65% din salariu / Voucherele de vacanță, suspendate (surse) / Coaliția PSD-PNL nu a luat decizia finală

Cea mai recentă formă a ordonanței austerității – cunoscută și ca “ordonanța trenuleț” – prevede plafonarea salariilor și indemnizațiilor pentru bugetari, neindexarea pensiilor cu rata inflației, reducerea indemnizației pentru concediul medical de la 75% la 65% și scăderea sumelor alocate pentru partidele politice de la bugetul de stat. Ședința coaliției de guvernare s-a încheiat fără a se ajunge la un acord asupra ordonanței de austeritate. Liderii coaliției se vor reuni sâmbătă pentru a conveni asupra formei finale a actului, cunoscut și sub numele de “ordonanța trenuleț”.


Precizăm că cifrele de mai jos reprezintă o variantă de lucru care a fost discutată vineri la Palatul Victoria, unde a avut loc o reuniune a coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR.


Potrivit acestei variante de lucru, “cuantumul brut lunar al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 65% asupra bazei de calcul”.

În ceea ce privește finanțarea partidelor politice, suma alocată anual de la bugetul de stat “este de cel puţin 0,005% şi de cel mult 0,01% din produsul intern brut”. În prezent, această sumă este de cel puți 0,01% din PIB și maxim 0,04%.

Potrivit proiectului, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora sunt plafonate la nivelul lunii decembrie 2024.

Autorităţile şi instituţiile publice nu acordă în 2025 voucherele de vacanţă prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014.

De asemenea, în anul 2025, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2024.

Valoarea lunară a indemnizaţiei de hrană se menţine la nivelul din anul 2024.

În ceea ce privește angajații de la stat care efectuează ore suplimentare, acestea se vor compensa numai cu timp liber corespunzător.

Începând cu 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice cu excepția posturilor unice vacante.

Și bursele studenților sunt plafonate la  nivelul aferent lunii decembrie 2024.

De asemenea, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar doar pe rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția, pe tot parcursul anului universitar.

Pentru anul şcolar 2025 – 2026, cuantumul minim al burselor în învățământul preuniversitar este stabilit după cum urmează:

  • a) bursă de merit – 450 lei/lună;
  • b) bursă de rezilienţă – 300 lei/lună;
  • c) bursă socială – 300 lei/lună;
  • d) bursă tehnologică – 300 lei/lună.”

În anul 2025 se suspendă aplicarea prevederilor art. 1 și 2 din Legea nr. 270/2024 pentru suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate

Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti definitive având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, se va realiza astfel:

  • a) în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;
  • b) în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;
  • c) în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
  • d) în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
  • e) în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu.

Începând cu luna ianuarie 2025 și până la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2025, prin derogare de la prevederile art. 32 şi 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat în luna anterioară, inclusiv cel încasat în  luna decembrie 2024, la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, se alocă până cel târziu la data de 8 a lunii în curs, sume corespunzătoare următoarelor cote:

  • a) 15% la bugetul local al județului;
  • b) 63% la bugetele locale ale comunelor, orașelor şi municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;
  • c) 22% într-un cont distinct deschis pe seama direcției generale regionale a finanțelor publice/administrației județene a finanțelor publice, ce vor fi repartizate unităților administrativ-teritoriale potrivit prevederilor legii bugetului de stat pe anul 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Deci concediu medical 65%, trebuie sa ne pensionam medical și sa stam acasă. Gasim noi medici pentru o parafa :)))

    • Dacă ai salariul mare e o varianta dar ce faci cu aia de deabia le ajunge de la o luna la alta și mai au nevoie și de concediu medical?

    • Sa am 50 ani și sa ies la pensie pana la 65 ani cu un diagnostic inventat, apoi ma învârt si de o pensie de handicap și prind și loc parcare gratis și bonuri de combustibil de 750.lei. …ca în restul timpului mai fac eu un ban la negru zugrăvesc, car mobila…pensiile sa meargă lunar.

    • De sanatosi ce sunt au votat PSD! Nu au nevoie de concediu medical!

    • Nu are nicio treaba concediul medical cu valoarea pensiei!!!

    • Cred ca cineva nu înțelege ce este concediu medical și ce este pensionare pe caz de boala

  2. Daca concediile medicare ar fi eliberate corect, nu ar fi nevoie de aceste penalizari. Ar trebui o analiza cu I.A. a tuturor CM eliberate in ultimii 5 ani pe fiecare persoana beneficiara, pe tipul de boli, legatura dintre boli si alte criterii stiute bine de specialisti si atunci vor iesi la iveala bolnavii impostori si medicii cu mana larga…….

  3. În 2025 dacă vom avea alegeri anticipate, PSD și PNL nu atinge pragul de întrare în Parlament de 5%.
    Singura masura e înghețarea pensiilor celor care au muncit nu REFORMA Administrativa?
    Pai oare își concediază ei neamurile și amantele din serviciu?

    • Dacă ies neconvenabil alegerile, se repetă sau se amână.

    • Guvernanti fără nicio logica economica , nu au cunoștință de cele mai elementare notiuni de economie , rebuturi ,au facut praf economia țării . Uitati- va la prostia lor , vor sa colecteze bani din blocarea pensiilor , plată certificatelor medicale redusă etc. Măi ȚEȚE FĂRĂ CAP , colectati TVA – ul cum trebuie si veti avea banii sa indexati si pensiile si salariile găștilor de prin instituțiile statului. Măi ȚEȚE FĂŔĂ CAP , nu vedeti ca nimeni nu elibereaza bonuri fiscale , totul intra in buzunarele pseudo afaceristilor ” bișnițari” notorii sau cei ce presteaza servicii de orice fel . Nu umblati la pensiile oamenilor ,nu va roșește obrazul când vedeti un pensionar cum cumpara un peste și un ardei ca nu are bani ? Rusine !

  4. Cel mai rau nu e ca fac economie pentru ca dupa dezmatul din ultimii trei ani nota tot trebuia sa vina. Cel mai rau e ca in loc sa faca reforma, sa reduca numarul bugetarilor si cheltuielile inutile de la buget ei taie tocmai tot ce au promis anul asta si mai mult. Problema structurala ramane in continuare, sa zicem ca un an tine si „scazi” decficitul la 7% dar ani urmatori ce faci? Nu e alta solutie decat alte imprumuturi la dobanzi din ce in ce mai mari, daca astia guverneaza 4 ani o sa ajungem sa mancam ce cultivam pe balcon.

  5. Măi fraţilor de data asta nici măcar nu aţi terminat alegerile şi deja aţi început să plângeţi, dar sigur asta nu o să vă facă să nu îi votaţi şi la prezidenţiale.

    Noi nu mai înţelegem de mult de vreţi voi votanţii, doar din simplu motiv ca după fiecare alegere vă plângeţi ce vă fac şi pe bună dreptate că noi tot timpul vă spunem că asta o să vă facă, dar când ajungeţi la alegeri abia apucaţi să îi votaţi şi vă luptaţi cu alţii care nu vor să îi voteze şi care vă spun şi ei ca o să ajungeţi să plângeţi.

    Deci ce facem măi votanţii mei, veţi plânge până la următoarele alegeri când o să vă ştergeţi lacrimile şi o să vă convingeţi singuri că dacă îi veţi mai vota încă o dată sigur nu o să vă mai facă să plângeţi?….Păi dacă aşa credeţi vă dăm diploma de plângăcioşi pe viaţă şi vă şi medaliem că sunteţi dispuşi la atâta sacrlflciu pentru ei fiind dispuşi să plângeţi toată viaţa pentru ce vă fac.

    Pentru cei care nu sunteţi plângăcioşi din fire şi nu sunteţi dispuşi să vă sacrlflcaţi pentru toţi escr0cii avem şi momente vesele cu Murphy, unul care sigur a întâlnit mulţi plângăcioşi ca voi de are atâta înţelepciune.
    ………………….
    – Orice om întreg la minte are un orizont. La pr0şti, orizontul se restrânge, se tot restrânge, până ce ajunge un punct….Acela e punctul lor de vedere !(no acuma poate aţi înţeles de ce tot votează acelaşi partid).
    – Diferenţa dintre pr0stie şi gripă este aceea că pentru gripă există vaccin(am vrut să spunem covid dar tot aia este).
    – Cu pr0ştii şi cu foarfecele să umbli întotdeauna atent(nu trebuie decât să te uiţi la politicieni ca să şti câtă dreptate au cuvintele).
    – Prejudecăţile reprezintă raţiunea pr0ştilor(aţi văzut câte frici au?).
    – Este de preferat ca un pr0st să te critice, decât să te laude(cei de la USR ştiu cel mai bine că sunt cei mai criticaţi).
    – Ca să înţelegi că eşti pr0st, trebuie totuşi să-ţi meargă mintea(noi recunoaştem că ne merge mintea chiar dacă suntem pr0şti).
    – În Univers, două lucruri sunt omniprezente: hidrogenul şi pr0ştii(noi am mai spune că atuncea când majoritatea sunt pr0ştii te sufocă de rămâi şi fără hidrogen).
    – Nu te certa niciodată cu un pr0st, oamenii din jur vor face cu greu diferenţa(motiv pentru care avem altă tactică, râdem de ei).
    – Politica este arta de a obţine voturi de la săraci şi fonduri elect0rale de la bogaţi, promiţându-le unora protecţia faţă de ceilalţi(no acuma poate înţelegeţi de ce voi plângeţi după fiecare alegere şi de ce jandarmii sunt atâta de dotaţi).
    – Dacă te afli într-o gr0apă, opreşte-te din săpat(cei de la guvernare de acuma şi care au fost înainte sigur nu ştiau vorbele astea).
    – E imposibil de construit un sistem anti-pr0şti deoarece idioţii sunt uneori de-a dreptul geniali(v-aţi uitat la clasa politică?).
    ………………….
    Dacă nici pe Murphy nu îl ascultaţi ce şanse am avea noi să vă lămurim.

  6. ”Să se revizuiască, primesc, dar numai pe ici pe colo, prin punctele neesențiale.”
    Adică nu tăierea pensiilor speciale, nu interzis cumul salariu cu pensia, nu desființat jumate din agențiile guvernamentale, nu reorganizării teritoriale, nu digitalizării…

    • Pai tinta de deficit pentru anul asta e de 7% (de la 9%). Deci ne permitem si anul asta un mic dezmat. 🙂

  7. De unse și concluzia că situaţia e albastră!

  8. Pr0stia este atâta de mare la românul ăsta încât după ce o să îi bage în sărăcie lucie tăindu-le tot şi dându-le taxe peste taxe şi inflaţie cu nemiluita ca să recupereze promisiunile alea de dinainte de alegeri care nu erau acoperite de nici o sursă de venit, de la următoarele alegeri nu trebuie decât să le spună că le vor da iarăşi ce le-au tăiat şi toţi proştii se vor îngrămădi să îi voteze iarăşi, apoi evident iarăşi o să le taie totul că ultimi bani făcuţi de statul ăsta sunt ăia făcuţi de USR şi alţii nici nu o să mai vadă cu ăştia.

    Deci este simplu cu românul ăsta, între alegeri îi bagi în sărăcie lucie şi le tai totul iar la alegeri nu trebuie decât să le spui că le dai înapoi ce le-ai tăiat şi ai găsit soluţia perfectă de a te vota toţi pr0ştii la infinit.

    Măi frate de 35 de ani fac la fel iar ăştia încă pun botul.

  9. Interesant este ca pensiile speciale pentru primari nu se amana, deci pentru ai lor au bani, dar taie de la bolnavi, de la studenti, de la angajatii obisnuiti!
    Pentru ai lor muma. Dupa alegeri, cand au fost lapte si miere si dadeau in foc promisiunile, acum au uitat totul și isi arata adevarata fata, acesti Grinch care fura sarbatorile!

  10. Marcelică, nimic despre pensiile nesimțite și sporurile bugetarilor ? Urgent : 1) Desființarea pensiilor nesimțite. 2) Desființarea a 95% dintre sporuri. Să rămână
    numai sporuri pentru muncă grea sau periculoasă cum ar fi mineritul, siderurgia, piloții ,marinarii, laboratoarele în domeniul chimiei, lucru la înălțime, și bineânțeles nu în ultimul rând -spor de claustrare-(muncă departe de familie pe timp îndelungat) cum sunt marinarii sau muncitorii bugetari, militarii, polițiștii detașați în alte țări.

  11. Nu cred că de bun simț și același lucru să-mi înghețe mie pensia contributivă după 65 de ani și pensia nesimțită la 45-50 de ani calculată după o altă metodă și umflată zdravăn cu încă 3,5 pensii de aceeași valoare de la buget. Să-mi dea și mie 3,5 pensii de aceeași valoare de la buget ca pensia mea și nu zic nimic. O gașcă de privilegiați pe spatele poporului. De ce să nu votez Aur sau Șoșoacă dacă-mi promit să-i jupoaie de beneficii pe acești nesimțiți ?

  12. Când cineva este bolnav nu are nevoie mai mare de bani?

  13. Sunt măsuri absolut justificate,impuse de actuala situație financiară a țării.Un impact major pe sectorul de turism este suspendarea voucherelor de vacanță,dar ce să-i faci dacă-i criză.În general tot ce circulă sub formă de draft înainte poate suporta modificări sau ajustări ori completări,nu e nimic bătut în cuie.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.