Cea mai nouă variantă a ordonanței austerității: Înghețarea salariilor pentru bugetari și a pensiilor, concediul medical – 65% din salariu / Voucherele de vacanță, suspendate (surse) / Coaliția PSD-PNL nu a luat decizia finală
Cea mai recentă formă a ordonanței austerității – cunoscută și ca “ordonanța trenuleț” – prevede plafonarea salariilor și indemnizațiilor pentru bugetari, neindexarea pensiilor cu rata inflației, reducerea indemnizației pentru concediul medical de la 75% la 65% și scăderea sumelor alocate pentru partidele politice de la bugetul de stat. Ședința coaliției de guvernare s-a încheiat fără a se ajunge la un acord asupra ordonanței de austeritate. Liderii coaliției se vor reuni sâmbătă pentru a conveni asupra formei finale a actului, cunoscut și sub numele de “ordonanța trenuleț”.
Precizăm că cifrele de mai jos reprezintă o variantă de lucru care a fost discutată vineri la Palatul Victoria, unde a avut loc o reuniune a coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR.
Potrivit acestei variante de lucru, “cuantumul brut lunar al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 65% asupra bazei de calcul”.
În ceea ce privește finanțarea partidelor politice, suma alocată anual de la bugetul de stat “este de cel puţin 0,005% şi de cel mult 0,01% din produsul intern brut”. În prezent, această sumă este de cel puți 0,01% din PIB și maxim 0,04%.
Potrivit proiectului, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora sunt plafonate la nivelul lunii decembrie 2024.
Autorităţile şi instituţiile publice nu acordă în 2025 voucherele de vacanţă prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014.
De asemenea, în anul 2025, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2024.
Valoarea lunară a indemnizaţiei de hrană se menţine la nivelul din anul 2024.
În ceea ce privește angajații de la stat care efectuează ore suplimentare, acestea se vor compensa numai cu timp liber corespunzător.
Începând cu 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice cu excepția posturilor unice vacante.
Și bursele studenților sunt plafonate la nivelul aferent lunii decembrie 2024.
De asemenea, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar doar pe rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția, pe tot parcursul anului universitar.
Pentru anul şcolar 2025 – 2026, cuantumul minim al burselor în învățământul preuniversitar este stabilit după cum urmează:
- a) bursă de merit – 450 lei/lună;
- b) bursă de rezilienţă – 300 lei/lună;
- c) bursă socială – 300 lei/lună;
- d) bursă tehnologică – 300 lei/lună.”
În anul 2025 se suspendă aplicarea prevederilor art. 1 și 2 din Legea nr. 270/2024 pentru suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate
Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti definitive având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, se va realiza astfel:
- a) în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;
- b) în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;
- c) în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
- d) în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
- e) în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu.
Începând cu luna ianuarie 2025 și până la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2025, prin derogare de la prevederile art. 32 şi 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat în luna anterioară, inclusiv cel încasat în luna decembrie 2024, la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, se alocă până cel târziu la data de 8 a lunii în curs, sume corespunzătoare următoarelor cote:
- a) 15% la bugetul local al județului;
- b) 63% la bugetele locale ale comunelor, orașelor şi municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;
- c) 22% într-un cont distinct deschis pe seama direcției generale regionale a finanțelor publice/administrației județene a finanțelor publice, ce vor fi repartizate unităților administrativ-teritoriale potrivit prevederilor legii bugetului de stat pe anul 2025.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii