G4Media.ro

CEDO a respins apelurile României și Lituaniei în dosarul închisorilor CIA/ Decizia…

CEDO a respins apelurile României și Lituaniei în dosarul închisorilor CIA/ Decizia Curții: Centre de detenție au funcționat în România din septembrie 2003 până în noiembrie 2005

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins marţi apelurile Lituaniei şi României împotriva condamnărilor pronunţate de instanţa europeană în luna mai pentru participarea la programul închisorilor secrete al CIA, relatează AFP, citată de Agerpres.

Curtea a dat deja dreptate unui număr de doi prizonieri de la Guantanamo, Abd al-Rahim al-Nashiri (contra României) şi Abu Zubaydah (contra Lituaniei), care afirmau că au fost deţinuţi în secret în aceste ţări între 2004 şi 2006 şi că au fost supuşi la diverse forme de violenţă morală şi fizică.

Nici autorităţile de la Bucureşti şi nici cele de la Vilnius nu au recunoscut până în prezent existenţa închisorilor secrete pe teritoriul lor şi cele două ţări doreau, în consecinţă, să facă apel. Însă judecătorii CEDO au decis în unanimitate să respingă aceste cereri, informează AFP.

„Curtea ajunge la concluzia că Lituania a adăpostit o închisoare secretă a CIA între februarie 2005 şi martie 2006, că dl Zubaydah a fost deţinut acolo şi că autorităţile interne ştiau că CIA îl supuneau unor tratamente contrare Convenţiei” europene a drepturilor omului, notează încă o dată CEDO.

Aceasta recomandă ca autorităţile lituaniene să efectueze cât mai curând o anchetă completă asupra acestui dosar şi să-i pedepsească, dacă este necesar, pe cei responsabili. CEDO a condamnat Lituania să-i plătească despăgubiri de 100.000 de euro reclamantului şi 30.000 de euro reprezentând cheltuieli de judecată.

Curtea de la Strasbourg a ajuns la aceleaşi concluzii şi într-un dosar în care Abd al-Rahim al-Nashiri a reclamat România, care va trebui să-i plătească reclamantului despăgubiri de 100.000 de euro.

La sfârșitul lunii mai, CEDO a condamnat România în cauza Nahsiri, terorist Al Qaeda, obligând statul român să-i plătească 100 de mii de euro și a constatat că România a găzduit centre secrete de detenție ale CIA între septembrie 2003 și noiembrie 2005. Nashiri se află în prezent la Guantanamo Bay. CEDO a constatat violarea, de către statul român, a mai multor drepturi fundamentale din Convenție în cazul Nashiri (supunerea la tratamente inumane și degradante, dreptul la libertate și securitate, dreptul la un proces echitabil etc). Vezi aici comunicatul Curții

În decizia pronunțată, CEDO face trimitere la un raport întocmit de Senatul Statelor Unite în 2004 pe tema actelor de tortură și interogatoriilor efectuate de CIA.

”O citire atentă a a raportului a permis Curții să concluzioneze că centrul de detenție cunoscut drept Detention Site Black, unul dintre locurile unde Al Nashiri a fost ținut, era localizat în România. Pe baza tuturor materialelor, care sunt rezultatul unei cercetări extinse și meticuloase realizate de experți și politicieni de cel mai înalt nivel de integritate și competență, Curtea a concluzionat că s-a dovedit că un centru secret de detenție al CIA a operat în România din septembrie 2003 până în noiembrie 2005 și că domnul Al Nashiri a fost deținut acolo din aprilie 2014 până cel târziu în noiembrie 2005. România a cunoscut scopul activităților CIA pe teritoriul ei și a cooperat. A fost de asemenea clar că astfel de activități i-au pus în pericol drepturile domnului Nashiri” (Vezi aici decizia integral)

CEDO recomandă, de asemenea, autorităţilor de la Bucureşti, să efectueze o anchetă şi să obţină asigurări de la autorităţile americane că Al-Nashiri nu va fi condamnat la moarte.

CEDO a condamnat autorităţile române şi lituaniene în baza mai multor încălcări: cele privind interdicţia torturii, dreptul la libertate şi la siguranţă ale reclamanţilor, respectarea vieţii private şi dreptul la un recurs eficient.

Polonia a fost condamnată de CEDO pentru fapte similare în 2015.

Închisorile CIA au fost create în secret de agenţia americană de informaţii în mai multe ţări (Polonia, Lituania, România, Afganistan, Thailanda), în timpul preşedinţiei lui George W. Bush la începutul „războiului împotriva terorismului”, după atentatele de la 11 septembrie, notează AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Guvernul RO sa nu se mai dea sfant cand vine vorba de aceste „black sites” CIA din tara. In 2006/7 Dick Marty a scris un raport cu privire la aceste centre de detentie, inclusiv din RO.

    Romania, ca de obicei, se comporta dezonorant.

    Intrebati-i pe T. Basescu, I. Talpes, S. Medar, Iliescu si M. Pascu despre aceste centre. Aduceti-i in justitie !

    Dupa cum scrie Marty acestia cinci stiau despre acest centre (pg. 45) https://assembly.coe.int/CommitteeDocs/2007/EMarty_20070608_NoEmbargo.pdf

    „Politicienii” romani nici onoare nu mai au…

  2. Nea Nastase, trece-o bre si p-asta la CV!