CEDO a respins ca inadmisibilă o plângere a fostei judecătoare Camelia Bogdan / Decizia este definitivă / Curtea a constatat că reclamanta a dezvăluit detaliile de soluționare amiabilă în ceea ce privește cauza sa, deși acest lucru era interzis
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins ca inadmisibilă o plângere a fostei judecătoare Camelia Bogdan, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituței. Decizia este definitivă. Curtea a constatat că reclamanta a dezvăluit detaliile de soluționare amiabilă în ceea ce privește cauza sa în fața Curții în cursul procedurii.
Cauza se referea la o procedură disciplinară împotriva Cameliei Bogdan care a avut ca rezultat excluderea acesteia din
din funcție.
CEDO mai arată în decizie că reclamanta a dezvăluit detaliile acordului amiabil în cursul procedurii în fața unei instanțe naționale, în timp ce utilizarea unor astfel de informații în cadrul altor proceduri contencioase era interzisă și precizează că ”reclamanta a fost conștientă de cerința de confidențialitate”
De asemenea, Curtea a observat că detaliile negocierilor de soluționare amiabilă, inclusiv copii ale scrisorilor și ale declarații de soluționare amiabilă au apărut ulterior în mai multe articole publicate în presă.
”Nefiind convinsă de argumentele reclamantei, Curtea a concluzionat că dezvăluirea detaliilor negocierilor de soluționare amiabilă în cazul său unei instanțe naționale și a altor persoane terțe părți a încălcat principiul confidențialității prevăzut la articolul 39 § 2 (înțelegeri amiabile) al Convenției Europene a Drepturilor Omului și a articolului 62 § 2 (înțelegeri amiabile) al Regulamentul Curții și că, în aceste circumstanțe, comportamentul acesteia a reprezentat un abuz de dreptului la o cerere individuală în sensul articolului 35 § 3 litera (a) din Convenție”, se mai arată în decizia CEDO:
Context
Camelia Bogdan a fost anterior judecător la Curtea de Apel București. În aprilie 2018, ea a făcut obiectul unei proceduri disciplinare care a avut ca rezultat o decizie de interzicere a exercitării funcției de judecător. În mai 2018, ea a contestat decizia CSM. Ea a fost suspendată din funcție până la examinarea recursului său. În iunie 2019 Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația împotriva deciziei de suspendare
din magistratură.
În decembrie 2021, doamna Bogdan a solicitat Curții de Apel Cluj repunerea pe rol a unei acțiuni civile în despăgubiri pe care o intentase împotriva anumitor publicații. Odată cu cererea sa, ea a anexat, printre alte documente, copii ale scrisorilor și ale declarațiilor de soluționare amiabilă pe care Curtea Europeană a Drepturilor Omului le trimisese părților la 1 septembrie 2021.
Camelia Bogdan a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului la 13 iulie 2020. În cererea adresată Curții, dna Bogdan a invocat articolele 6 (dreptul la un proces echitabil) și 8 (dreptul la espectarea vieții private) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii