CEDO a respins cererea Guvernului Dăncilă de amânare cu două luni a judecării plângerii depuse de Kovesi
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins cererea Guvernului de amânare cu două luni a termenului până la care Executivul trebuie să răspundă întrebărilor CEDO şi să îşi facă apărările atât pe fond, cât şi pe admisibilitate, în cauza Kovesi vs. România, a declarat pentru G4Media.ro avocata lui Kovesi, Nicoleta Popescu.
Avocata a explicat că Guvernul avea ca termen de răspuns data de 7 mai. Pe 25 aprilie, un subaltern al agentului guvernamental la CEDO, Viorel Mocanu, a adresat CEDO o cerere de preschimbare a acestui termen de 7 mai cu unul pentru data de 25 iunie 2019. Pe 29 aprilie – a explicat avocata Popescu – CEDO a respins cererea Guvenului român de acordare a unui termen pentru data de 25 iunie, dar le-a acordat o mică păsuire pentru a-şi face apărările din 7 mai până pe 24 mai 2019.
După termenul din 24 mai, CEDO va acorda un termen şi pentru Kovesi pentru a răspunde întrebărilor Curţii şi argumentelor Guvernului şi pentru a-şi preciza pretenţiile financiare. Apoi, a explicat avocata Nicoleta Popescu, din nou CEDO ar putea acorda un nou termen pentru formularea unor observații suplimentare, atât din partea Guvernului, cât şi a lui Kovesi.
Avocata estimează că CEDO ar putea fixa un termen final când se va pronunţa în cauză atât pe fond, cât şi pe admisibilitate, în toamna acesui an.
Întrebată în cursul zilei de miercuri de reporteri cum comentează cererea guvernului, Kovesi a declarat: ”CEDO a informat ambele părți, procedura de judecată e una de urgență. E aberant să ceri un termen de 2 luni în condițiile în care e o procedură de urgență, cred că e doar o încercare de amânare a procesului din partea guvernului”.
Reamintim că Laura Codruţa Kovesi a atacat la CEDO decizia de revocare din funcţia de şef al DNA, potrivit unui răspuns al Parchetului general pentru G4Media.ro transmis pe data de 8 ianuarie.
Kovesi susține că nu a avut calitatea de parte în conflictul constituțional soluționat la CCR, că instanța constituțională a hotărât revocarea sa, dar că nu a fost citată, nici n-a avut posibilitatea de a se apăra.
Kovesi mai arată că decizia CCR nu a putut fi contestată și că, în consecință, nu i-au fost respectate garanțiile unui proces echitabil.
Pe 9 iulie 2018, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a şefei DNA, Laura Codruța Kovesi, după ce a fost obligat în acest sens de Curtea Constituţională.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii