G4Media.ro

CEDO: Atribuirea automată unui copil a numelui tatălui, urmat de numele mamei…

Sursa foto: Pixabay

CEDO: Atribuirea automată unui copil a numelui tatălui, urmat de numele mamei este „discriminatorie” / Spania trebuie să îi plătească unei femei despăgubiri morale în valoare de 10.000 de euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit marţi că este discriminatorie atribuirea automată unui copil, în cazul unui dezacord între părinţi, a numelui tatălui urmat de cel al mamei şi că „imposibilitatea derogării” de la acest lucru este „excesiv de rigidă”, relatează AFP, citată de News.ro.

CEDO a fost sesizată cu prvire la discriminare de către o femeie spaniolă care s-a despărţit în timpul sarciniide partenerul său.

La naşterea copilului, în 2005, legislaţia spaniolă prevedea ca, în cazul unui dezacord între părinţi, copilul să poarte numele de familie al tatălui, urmat de cel al mamei.

Judecătorii de la CEDO stabilesc că regula atribuirii numelui tatălui copilului, urmat de numele mamei, în cazul unui dezacord între părinţi, „se poate dovedi necesară în practică şi nu este neapărat în contradicţie” cu Convenţia europeană a drepturilor omului.

Însă ei stabilesc că „imposibilitatea derogării de la această regulă este excesiv de rigidă şi discriminatorie faţă de femei” şi că „diferenţa de tratament” la care a fost supusă reclamanta nu este justificată şi contituie o încălcare a Convenţiei.

Magistraţii europeni şi-au justificat hotărârea prin circumstanţele speciale ale situaţiei.

Copilul reclamantei nu a fost recunoscut imediat de către tată şi a purtat numai numele de familie al mamei ”timp de peste un an”, până la recunoaşterea paternităţii.

Spania a fost condamnată să plătească 10.000 de euro reclamantei ca „despăgubiri morale”.

Între timp, situaţia s-a schmbat în Spania, unde o lege din 2011 prevede ca, în cazul unui dezacord între părinţi, judecătorul însărcinat cu starea civilă este cel care hotărăşte ordinea atribuirii numelor de familie, ţinând cont de criterul „interesului superior al copilului”.

CEDO, cu sediul la Strasbourg, este organul însărcinat cu soluţionarea încălcării Convenţiei europene a drepturilor omului, ratificată de către cele 47 de state ale Consiliului Europei (CoE).

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. CEDO a luat-o pe un drum inadecvat, ideologizat, vetust, instrumentalizat politic, toxic, si-a dat jos haina juridica si judeca dintr-o haina politica

    • Dupa cum comentezi, imi dau seama ca nici macar nu ai citit articolul pana la capat. Citeste pana la capat, vezi toate circumstantele cazului si pe urma vino sa comentezi din nou.

    • Omule, tu ai citit că tatăl copilului nu a vrut să-l recunoască timp de un an? Ia explică-ne de ce măcar în astfel de cazuri nu se poate face excepția de la regula cum că numele tatălui e primul. Ți se pare normal ca numele unui părinte care nu-și recunoaște copilul să fie trecut primul, mai ales că celălalt părinte s-a oferit să-i ofere primul nume?

      Cine ce interes are să forțeze un astfel de nume? Tatăl care n-a vrut să-și recunoască copilul? Mama care a vrut să-i dea numele ei și să-l lase pe zevzec în plata domnului? Copilul care s-a pomenit cu primul nume de la tatăl care n-a dat doi bani pe el?

  2. Nediscrimatoriu ar fi daca primul nume ar fi al vecinului, apoi al instalatorului, dupa care cel al postasului, urmate in mod firesc dupa caz cele ale, sectoristului, colegului de banca, al admiratorului secret, cele ale tatalui biologic sau ale mamei sa fie oprionale.

    • Sa va fereasca Dumnezeu sa aveti probleme cu stabilirea parintilor in Romania in instanta.
      CEDO mănâncă rahat. Toate țările europene mănâncă rahat in privința stabilirii numelui copilului, înscris automat. Se presupune ca este soțul, câteodată nu este așa. Și uite așa tatii biologici trebuie sa lupte ani de zile in Instanțe stupide pentru ca un nou născut fără vina sa aibă numele tatălui adevărat. CEDO de rahat, UE de rahat, România de rahat. In USA pentru eliberarea unui certificat de naștere e nevoie de 2 semnături. In Europa, se trec părinții din “oficiu”. Ha? Unde dracu sunt drepturile copilului aici? Adevărații părinți tre sa aibă tone de bani și ani in Instanțe pentru a proba ceea ce se știe din prima zi de naștere.
      Militieni? Putin spus. Mai rau ca in Congo..

  3. Cu alte cuvinte, CEDO spune ca regula de a da automat numele tatalui unui copil e ok, dar nu e ok sa interzici strict absolut orice derogare, indiferent de circumstante. Ca in orice alt caz cu minori, interesul copilului primeaza indiferent de circumstante.
    Restul e gargara ieftina si proasta de la tot felul de comentatori „experti” care adorm cu televizorul dat pe Romania TV dupa aia ies sa mestece ideologie fara sa se stearga la gura.

    • CEDO mănâncă rahat. Toate țările europene mănâncă rahat in privința stabilirii numelui copilului, înscris automat. Se presupune ca este soțul, câteodată nu este așa. Și uite așa tatii biologici trebuie sa lupte ani de zile in Instanțe stupide pentru ca un nou născut fără vina sa aibă numele tatălui adevărat. CEDO de rahat, UE de rahat, România de rahat. In USA pentru eliberarea unui certificat de naștere e nevoie de 2 semnături. In Europa, se trec părinții din “oficiu”. Ha? Unde dracu sunt drepturile copilului aici? Adevărații părinți tre sa aibă tone de bani și ani in Instanțe pentru a proba ceea ce se știe din prima zi de naștere. Hello???

  4. Mie mi se pare ofensiv că încă se mai folosesc termenii de „mamă” și „tată” acum în 2021, trebuie să spuneți „părinte 1” și „părinte 2”!