G4Media.ro

CEDO condamnă Polonia în cazul unei femei care a fost nevoită să…

Sursa foto: Wojtek Radwanski / AFP

CEDO condamnă Polonia în cazul unei femei care a fost nevoită să călătorească în străinătate pentru a întrerupe sarcina fătului său, diagnosticat cu sindromul Down

Interzicerea aproape totală a avortului în Polonia a încălcat drepturile unei femei care a fost nevoită să călătorească în străinătate pentru a întrerupe sarcina fătului său, diagnosticat cu sindromul Down, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului, scriu jurnaliștii de la Notes from Poland.

Aceasta a emis hotărârea pe motiv că trei dintre judecătorii implicați în emiterea hotărârii Tribunalului Constituțional (TK) din 2020, care a înăsprit legea avortului, au fost numiți în mod ilegitim de fostul guvern Lege și Justiție (PiS) și de președintele Andrzej Duda.

Cazul a fost intentat de o femeie din Varșovia, care rămăsese însărcinată în 2020, dar al cărui făt a fost diagnosticat la 14 săptămâni cu trisomia 21, mai bine cunoscută sub numele de sindromul Down.

Ea fusese programată să facă avort la 28 ianuarie 2021. Acest lucru ar fi fost legal în conformitate cu legea preexistentă, care permitea întreruperile de sarcină în trei cazuri: dacă sarcina amenința viața sau sănătatea mamei; dacă aceasta rezulta în urma unui act criminal (cum ar fi violul); sau dacă fătul era diagnosticat cu un defect congenital grav.

Cu toate acestea, la 27 ianuarie 2021, hotărârea TK (care fusese emisă în luna octombrie a anului precedent) a intrat în vigoare. Aceasta a interzis avorturile cauzate de malformații congenitale, care reprezentau anterior aproximativ 98% din toate întreruperile legale de sarcină din Polonia.

Ca urmare, femeia a fost informată că, în conformitate cu legea modificată, nu putea face avort la spitalul din Varșovia, așa cum era planificat, și nici în altă parte în Polonia. Prin urmare, aceasta a călătorit în Țările de Jos, unde sarcina sa a fost întreruptă la o clinică privată la 29 ianuarie.

Femeia a sesizat apoi CEDO, susținând că drepturile sale au fost încălcate în temeiul articolelor 3 (interzicerea tratamentelor inumane și degradante) și 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Într-o hotărâre emisă joi, CEDO a anunțat că, deși cazul femeii nu îndeplinea pragul pentru a se califica pentru articolul 3, drepturile sale au fost încălcate în temeiul articolului 8.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...