CEDO: Legile de supraveghere secretă din Bulgaria încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului
Bulgaria încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului când vine vorba de supravegherea secretă și accesarea și păstrarea datelor de comunicare, a decis marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), transmite Reuters.
Într-un caz declanșat în 2012 de doi avocați bulgari și două organizații non-profit de protecție a drepturilor omului, o cameră a CEDO a constatat că legislația bulgară nu îndeplinește cerințele Convenției și nu a putut să mențină supravegherea doar asupra a ceea ce era necesar.
CEDO a decis, de asemenea, că legile bulgare privind păstrarea și accesarea datelor de comunicație nu sunt capabile să limiteze astfel de operațiuni la ceea ce era strict necesar, fiind, de asemenea, o încălcare a articolului 8 din Convenție.
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reținut, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și a corespondenței) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, se arată într-un comunicat al instanței europene.
Supravegherea secretă a fost mult timp un subiect fierbinte în țara balcanică, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007.
O comisie parlamentară specială a constatat în august că serviciile de informații au ascultat în secret peste 900 de bulgari, inclusiv politicieni, jurnaliști și activiști, de la începutul protestelor împotriva corupției în 2020 și până în mai 2021, când fostul guvern de centru-dreapta a fost demis din funcție.
Șeful comisiei de atunci, Nikolai Hadzhigenov, a spus că datele clasificate indică cele mai mari interceptări ale informațiilor cetățenilor bulgari din istoria recentă.
Parchetul a negat orice interceptare ilegală a politicienilor.
În cazul judecat la CEDO, instanța a constatat că a existat o lipsă de supraveghere judiciară adecvată asupra deciziilor de emitere a mandatelor de supraveghere în Bulgaria. Lipsa unei reglementări clare a dus la o situație în care datele secrete de supraveghere ar putea fi utilizate în scopuri nefaste, se spune justiția europeană.
Sursa foto: Unsplash / Maxim Hopman
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii