CEDO suspendă pronunțarea deciziilor în cauze pe durata epidemiei de coronaviurs
Restricțiile afectează și justiția. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a anunțat, vineri, că nu va mai anunța decizii și nu va mai judeca spețe din cauza coronavirusului, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Curtea își va continua activitatea, dar va suspenda pronunțarea deciziilor. În acest fel, Curtea dorește să se asigure că cei afectați nu ratează termenele stabilite în procese din cauza restricțiilor impuse de coronavirus.
În mod normal, după ce se pronunță o decizie, părțile au la dispoziție trei luni pentru a cere o nouă audiere în fața Marii Camere, care joacă rolul unei Curți de Apel.
Din cauza restricțiilor și interdicțiilor de deplasare impuse de mai multe țări, este practic imposibil pentru cei implicați în procese să ajungă la timp.
Context
Cinci țări, între care și România, au cerut activarea articolului 15 din Convenție, care prevede că ”în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni”, un stat membru ”poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional”.
Cele cinci țări care au cerut până acum activarea articolului 15 sunt Letonia, Estonia, România, Republica Moldova și Armenia.
Grupul de Comunicare Strategică a transmis, marți seară, printr-un comunicat de presă, că reprezentanții grupului au înștiințat Consiliul Europei că România s-a decuplat de la prevederile CEDO exclusiv pentru gestionarea crizei de coronavirus și că au explicat, de asemenea, contextul în care, în 16 martie, a fost instaurată starea de urgență:
- ”În cadrul procedurii de notificare a Secretarului General al Consiliului Europei, România a transmis textul Decretului nr 195 din 16 martie 2020, precum și traducerea sa în limba engleză. Prin punerea la dispoziția Consiliului Europei a întregului text al Decretului au fost furnizate informațiile necesare privind drepturile și libertățile fundamentale al căror exercițiu se limitează în scopul exclusiv al gestionării crizei generate de răspândirea virusului SARS-CoV-2, drepturi explicit menționate în cuprinsul art. 2 al Decretului Prezidențial. Totodată, notificarea a inclus informații privind contextul instaurării stării de urgență, fiind subliniat caracterul excepțional al măsurilor luate, care privesc limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și durata pentru care a fost decretată starea de urgență”, se arată în comunicatul transmis de GCS.
Consiliul Europei nu încurajează satele membre să ceară derogări de la CEDO, deoarece măsurile adoptate deja penru combaterea epidemiei de coronavirus, printre care limitarea libertății de mișcare și de asociere, sunt acoperite de articolul 11 din Convenție.
Acest articol permite deja adoptarea unor restricții prevăzute în lege, dacă sunt măsuri necesare într-o societate democratică pentru protejarea sănătății publice, a declarat pentru agenția de presă Agence Europe un purtător de cuvânt al Consiliului Europei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii