G4Media.ro

Cehia a ales reactoarele modulare mici marca Rolls-Royce

Sursa foto: NuScale

Cehia a ales reactoarele modulare mici marca Rolls-Royce

Grupul ceh de utilităţi CEZ a anunţat joi că a selectat grupul britanic Rolls-Royce Holdings Plc drept posibil furnizor de reactoare modulare mici (SMR), în contextul în care ţara din Europa Centrală mizează pe energia nucleară pentru a face tranziţia de la combustibili fosili, informează agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Compania controlată de statul ceh intenţionează să încheie un parteneriat strategic cu Rolls-Royce în vederea construirii unui reactor de tip SMR în prima jumătate a următorului deceniu, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului ceh al Industriei şi Comerţului.

În condiţiile în care este o ţară fără ieşire la mare şi cu opţiuni limitate pentru energie fotovoltaică şi eoliană, Cehia mizează pe energia nucleară ca o modalitate pentru atingerea obiectivelor climatice şi eliminarea cărbunelui din mixul energetic.

Comparativ cu reactoarele nucleare convenţionale, cele de tip SMR sunt relativ simplu de construit, deoarece sistemele şi componentele lor pot fi asamblate în uzine şi transportate sub formă de unitate completă până la locul unde urmează să fie instalate. De asemenea, reactoarele modulare mici sunt mai accesibile decât reactoarele mari şi au un risc mai mic de accident grav.

Energia nucleară produsă la centralele nucleare de la Temelin şi Dukovany reprezintă aproximativ 30% din producţia totală de electricitate a Cehiei, ţară membră a UE cu 10,9 milioane de locuitori. Ponderea energiei nucleare în mixul energetic al Cehiei ar urma să ajungă la 50%, odată cu închiderea treptată a centralelor pe cărbune, în cadrul tranziţiei energetice spre surse mai verzi.

În luna iulie, CEZ a anunţat că grupul sud-coreean KHNP a câştigat licitaţia pentru construcţia a două noi reactoare nucleare convenţionale la centrala de la Dukovany, un contract cu o valoare de aproape nouă miliarde dolari. La finalul analizei ofertelor, KHNP şi-a devansat rivalii EDF şi Westinghouse, însă cele două firme au anunţat recent că vor contesta rezultatul licitaţiei.

În România, proiectul SMR Doiceşti vizează dezvoltarea primei centrale nucleare cu tehnologie SMR NuScale Power din Europa.

Recent, Nuclearelectrica şi RoPower Nuclear, compania de proiect dedicată reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doiceşti, au semnat cu Fluor Corporation contractul Front-End Engineering and Design Faza 2 (FEED 2), în cadrul summit-ului Parteneriatul pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei şi climei (P-TECC).

Centrala SMR de la Doiceşti va ajuta România să evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.