Cehia este pe cale să legalizeze canabisul
În Cehia produse din cânepă cum ar fi marihuana, haşişul şi uleiul de canabis se pot cumpăra de ani buni în farmacii. În 2023, Praga vrea să legalizeze aceste produse. În context, Cehia se va pune de acord cu Germania, scrie Deutsche Welle.
Turiştii aflaţi la Praga au rapid impresia că se află în capitala europeană a canabisului. Pretutindeni sunt afişe şi reclame cu această plantă. Ea împodobeşte şi vitrinele multor magazine care oferă spre vânzare tot ce este necesar pentru cultivarea acestor plante, de la pământ de flori, seminţe, îngrăşăminte şi până la lămpile obligatorii pentru cultivarea lor în spaţii închise. La acestea se adaugă sticle şi cutii cu băuturi, creme, alifii şi dulciuri care conţin canabis.
Dar aparenţele înşală. Fiindcă în toate acele produse se află maximum unu la sută din substanţa psihoactivă tetrahidrocannabinol (THC), conţinută de mugurii şi frunzele cânepei, care transformă canabisul într-un drog. Tot ce conţine mai mult de 1 la sută THC este în continuare interzis în Cehia.
Posesia a până la 10 grame de marihuana, haşiş sau ulei de cânepă constituie o contravenţie şi se sancţionează. Acelaşi lucru este valabil pentru cultivarea a până la 5 plante de canabis. Amenda pentru astfel de contravenţii este de până la 500 de euro. În fiecare an sunt amendaţi pentru asta 20.000 de cehi. Tot ce depăşeşte 10 grame sau cinci plante este delict penal care se pedepseşte cu până la cinci ani închisoare. În prezent câteva sute de cehi ispăşesc o astfel de pedeapsă.
În acelaşi timp, marihuana şi alte produse din cânepă se găsesc din 2017 în farmacii. Dar nu se pot procura decât cu reţetă de la medic, care confirmă astfel existenţa unei necesităţi de ordin medical pentru consumul de canabis. Toţi ceilalţi consumatori trebuie să se aprovizioneze pe piaţa neagră. Şi cultivarea cânepei este ilegală în Cehia. Farmaciile obţin marfa din Olanda iar canabisul pentru piaţa neagră este cultivat ilegal.
Tinerii cehi sunt pe primul loc în Europa la consumul de THC
Chiar dacă este ilegal, consumul de substanţe care conţin THC este larg răspândit în Cehia. 30 la sută din adulţi au încercat deja marihuana şi opt-nouă la sută o consumă constant. Aceasta reiese dintr-un studiu oficial, publicat în august 2022 de autoritatea competentă în domeniu NMS. În cifre, aproximativ 800.000 de locuitori consumă canabis, din totalul de 11 milioane. În grupa de vârstă 15-34 de ani, 23 la sută consumă THC, un record la nivel european. În privinţa drogurilor tari, Cehia se clasează însă undeva la mijloc între statele europene.
Război pieţei negre
Coaliţia de centru-dreapta din Cehia a început acum să elaboreze o lege pentru legalizarea completă a produselor care conţin THC. Pe viitor ele urmează a fi tratate ca şi ţigările sau alcoolul. „În ciuda dezincriminării de până acum, avem în continuare o piaţă neagră, nu există o producţie oficială şi nici control al calităţii. Nu există nici controlul vânzărilor către tineri cu vârste sub 18 ani”, a declarat pentru DW Jindrich Voboril, însărcinatul guvernului ceh pentru droguri.
Tema canabis a fost adusă pe ordinea de zi de partidul ceh al piraţilor CPC, cel mai mic membru al coaliţiei de guvernare. „Legalizarea va face Republica Cehă să fie o ţară mai liberă. Va aduce miliarde la buget, care în prezent ajung în stradă”, a declarat formaţiunea pe Twitter. Potrivit estimărilor CPC, statul ceh va câştiga anual aproximativ 800 de milioane de euro din impozitarea produselor din cânepă.
Legalizarea va reduce riscurile
La sfârşitul lunii septembrie guvernul de la Praga l-a însărcinat pe Jindrich Voboril cu elaborarea legii de legalizare a cânepei. În martie 2023, el va prezenta primul proiect de lege. Singurul partid de guvernământ care mai este sceptic în această privinţă este partidul popular creştin democrat şi conservator KDU-CSL. Voboril, membru al formaţiunii liberal conservatoare ODS a premierului Petr Fiala, este însă convins că, „dacă statul legalizează consumul de droguri şi ajunge să-l controleze, riscul de a deveni dependent va fi în scădere”. În proiectul său de lege, el propune ca statul să asigure controlul asupra producţiei şi vânzării produselor care conţin THC.
„Vor exista firme autorizate care vor lucra la producţia de marihuana conform unor reguli foarte stricte”, a asigurat Voboril. Comercianţii vor avea nevoie de o licenţă eliberată de stat. Încă nu este clar dacă va fi necesară înregistrarea consumatorilor. „Voi încerca în plus să obţin să se consume cât mai puţin canabis prin fumatul convenţional, fiindcă este cel mai dăunător sănătăţii”, a spus el. Alternative la fumat – fiindcă fumul de canabis este mult mai cancerigen decât tutunul – ar fi inhalarea cu vaporizatori sau consumul de băuturi care conţin cânepă.
Praga elaborează proiectul de lege de legalizare în colaborare cu Berlinul, care intenţionează să facă acelaşi lucru. „Colegii noştri din Germania vor ca pe piaţa germană să nu existe decât cânepă cultivată şi prelucrată în Germania şi vor ca noi să procedăm la fel. Eu, în schimb, cred că ar trebui să ne aprovizionăm reciproc”, a mai evidenţiat Voboril. Cehia îşi doreşte o înţelegere în vederea deschiderii reciproce a pieţii de canabis.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.