G4Media.ro

Cehia investește în energia nucleară pe fondul crizei energetice din Europa

Foto: Pexels

Cehia investește în energia nucleară pe fondul crizei energetice din Europa

Dezbaterea nucleară divide țările UE: în timp ce Germania și Austria insistă pentru eliminarea sa treptata, Cehia apasă pe accelerator, arată Euronews Italia, citată de Rador.

Cehia, care nu are acces la mare, va investi miliarde de coroane cehe pentru a construi noi reactoare: lucrările vor începe în 2029 și vor dura aproximativ 7 ani.

Din acest motiv, atunci când Parlamentul European a fost de acord ca gazul şi nuclearul să fie considerate surse durabile care pot accesa „investiții verzi”, unii au răsuflat uşuraţi. Cum ar fi cazul fizicianului nuclear, Vladimír Wagner. „Taxonomia este o altă birocrație, dar dacă nuclearul este inclus în taxonomie, situația va fi puțin mai bună pentru sectorul nuclear”, a spus el.

La fel ca Franța, Republica Cehă a făcut presiuni ca energia nucleară să intre sub incidenţa regulilor UE privind finanțarea durabilă: 40% din electricitate provine din energie nucleară.

În centrul Pragăi, totuși, cetățenii sunt împărțiți, la fel ca țările UE. „Cred că este un lucru grozav și ar trebui să mizăm pe asta, mai ales în această perioadă”, a spus o femeie. În timp ce un bărbat are cu totul altă părere. „Cred că este o decizie proastă, pentru că nu este deloc verde și va dura o veșnicie pentru a construi aceste noi centrale nucleare”, a subliniat el. „Trăiesc într-o țară în care sunt patru anotimpuri. Cred, așadar, că avem nevoie de energie nucleară, mai ales pe timp de iarnă”, a evidențiat o altă cetăţeancă.

În calitate de lider al UE în următoarele șase luni, Republica Cehă deținând președinția rotativă a Consiliului UE, Praga va trebui să găsească răspunsuri la creșterea facturilor la energie, dar și să conducă ambițioasa tranziție climatică a UE , în timp ce se pregătește pentru o potențială eliminare totală a gazului rusesc.

„Trebuie să avem grijă de cetățenii noștri europeni, să furnizăm suficientă energie pentru a le încălzi casele și pentru a face ca industria să funcționeze corect”, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavský. „Acest lucru nu înseamnă că vom abandona Green Deal, dar trebuie să îmbunătățim modul în care îl realizăm”, a adăugat el.

Între timp, miercuri, Comisia Europeană va anunța planurile de „economisire a gazelor pentru o iarnă sigură”. Consumatorilor și întreprinderilor li se va cere să reducă încălzirea și să economisească energie. În timp ce țările ar putea fi încurajate să suspende procesul de abandonare a energiei nucleare. (Traducerea Cătălina Păunel)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. E normal. Energia nucleara este singura care poate salva natura, care poate inlocui hidrocentralele si termocentralele care ne fac atata rau. Centralele nucleare nu distrug rauri sau paduri, nu se construiesc in arii protejate si nu emit gaze cu efect de sera. Iar cehii sunt cei mai mari iubitori de natura din lume.