Cehia nu mai are nevoie de petrol rusesc odată cu modernizarea oleoductului TAL
Lucrările de modernizare destinate creşterii capacităţilor de livrare a petrolului către Cehia via conducta Transalpine Pipeline (TAL) s-au finalizat, astfel că ţara nu mai are nevoie să importe ţiţei rusesc, a declarat marţi premierul ceh, Petr Fiala, transmite agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.
De la debutul războiului din Ucraina, Guvernul de la Praga încearcă să elimine orice dependenţă de petrolul rusesc.
În 2023, compania de stat MERO, operatorul reţelei de conducte petroliere din Cehia, şi compania care operează conducta Transalpine Pipeline (TAL), la care MERO are o participaţie de 5%, au semnat un acord pentru creşterea capacităţii de transport a conductei TAL cu până la patru milioane de tone de ţiţei, ceea ce va permite Cehiei să înlocuiască petrolul rusesc care îi este livrat via conducta Drujba, care a reprezentat principala sa magistrală de aprovizionare cu ţiţei timp de 60 de ani.
„Acesta este un moment crucial pentru Cehia deoarece Rusia nu ne mai poate şantaja cu livrările de energie”, a spus Fiala.
Graţie lucrărilor de modernizare, oleoductul TAL, care începe în Italia şi se termină în Germania de unde se conectează cu conducta IKL care începe în Germania şi se termină în Cehia, îşi va dubla capacităţile rezervate Cehiei până la opt milioane de tone de ţiţei pe an, o cantitate suficientă pentru a acoperi necesarul celor două rafinării din Cehia.
Cu toate că operaţiunile de testare şi autorizare nu au fost încă finalizate, premierul Fiala a spus că Cehia se poate baza deja pe oleoductul TAL, în situaţia în care vor apărea orice perturbări în livrările de ţiţei rusesc prin conducta Drujba, care a reprezentat principala sa magistrală de aprovizionare cu ţiţei timp de 60 de ani.
Compania de stat MERO, operatorul reţelei de conducte petroliere din Cehia, se aşteaptă că va începe să majoreze livrările de ţiţei în al doilea trimestru al acestui an.
Cehia a început să îşi diversifice sursele de aprovizionare în anul 1995 prin construirea conductei petroliere IKL, care se conectează cu conducta TAL în sudul Germaniei. Însă una din cele două rafinării petroliere din Cehia, ambele deţinute de grupul polonez Orlen, continuă să proceseze ţiţei rusesc.
Ministrul ceh de Finanţe, Zbynek Stanjura, a spus că firma de rafinare ORLEN Unipetrol, o divizie a grupului polonez PKN ORLEN, a anunţat că nu intenţionează să achiziţioneze petrol din Rusia, în a doua jumătate a acestui an.
Într-un comunicat de presă separat, Unipetrol a precizat că va face trecerea la noi tipuri de ţiţei, după ce îmbunătăţirile aduse conductei TAL vor fi testate şi vor fi complet operaţionale, lucru care ar urma să se întâmple la mijlocul acestui an.
Însă chiar şi după renunţarea completă la livrările de petrol din Rusia, directorul de operaţiuni de la MERO, Zdenek Dundr, a subliniat că oleoductul Drujba va fi păstrat ca soluţie de rezervă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.