UPDATE: Cel mai mare protest din ultimii 30 de ani în Cehia, 120.000 de oameni cer demisia premierului acuzat că a deturnat fonduri UE
UPDATE ora 23:00 – La protestul celor 120.000 de cehi veniți din toată țara au participat și mai mulți actori: Ivan Trojan, Barbora Hrzanova, Tomas Hanak și regizoarea Helena Trestikova, dar și alte personalități. Cehii au cerut demisia premierului și al ministrului Justiției, spunând că refuză să fie conduși de persoane asupra cărora planează suspiciuni de corupție sau partizanat. Oamenii au protestat și pentru independența justiției și a presei și au anunțat un nou protest în 23 iunie. Premierul ceh Andrej Babis este acuzat că ar fi deturnat subvenții europene, iar despre ministrul Justiției Marie Benesova se crede că l-ar favoriza pe prim-ministru și că ar frâna urmărirea judiciară a șefului Executivului ceh.
Cehii protestează din luna aprilie și se află la a cincea astfel de manifestație împotriva premierului și al ministrului Justiției. Protestul de marți a fost cel mai amplu după 1989.
UPDATE, ora 21:05 – În jur de 120.000 de cehi protestează la această oră în Praga, conform ceskenoviny.cz. Numărul manifestanților este deja cu mult mai mare decât preconizările organizatorilor care anunțau că în Piața Wenceslas sunt așteptați în jur de 100.000 de persoane. Presa cehă susține că este ”cel mai mare protest” din Praga după Revoluția de Catifea, în urma căreia a fost dărâmat regimul comunist din fosta Cehoslovacie. Protestatarii își exprimă nemulțumirile împotriva ministrului Justiției, a premierului ceh, dar protestează și pentru independența mass-media și a sistemului judiciar din Cehia.
Marți seară, Praga se pregătește de un protest fără precedent împotriva premierului Andrej Babis și a ministrului Justiției. În capitala Cehiei unde sunt așteptați în această seară aproximativ 100.000 de protestatari, anunță The Guardian. Ar fi cel mai mare protest care are loc în Cehia, după anul 1989.
Cehii îi cer demisia prim-ministrului Andrej Babis, după ce acesta a fost acuzat într-un raport al Comisiei Europene că ar fi deturnat mai multe subvenții UE. Demonstranții se vor aduna în Piața Wenceslas, devenită un simbol al Revoluției de Catifea, care a dus la căderea comunismului în fosta Cehoslovacie.
Andrej Babis (64 de ani) a devenit premierul Cehiei în 2017, iar evenimentul de marți seară este doar cel mai recent dintr-o înlănțuire de proteste prin care cehii au cerut demisia ministrului Justiției Marie Benesova și a premierului Babis.
Societatea civilă și opoziția din Cehia se tem pentru că Marie Benesova ar putea să îl protejeze Babis și să frâneze sau să stopeze urmăririle judiciare împotriva prim-ministrului ceh. Manifestaţii similare au avut loc şi în alte oraşe din Republica Cehă, printre care Brno sau Ostrava.
CONTEXT
Marie Benesova (71 de ani) a fost ministru al Justiției și în perioada 2013-2014, procuror general în perioada 1999-2005 și l-a înlocuit pe fostul ministru Jan Knezinek, care a demisionat la mijlocul lui aprilie. Cu puţin timp înainte de demisia lui, poliţia a recomandat punerea sub acuzare a lui Babis, într-o afacere de presupusă deturnare de fonduri europene în valoare de două milioane de euro, afacere ce datează din 2007-2008, având legătură cu complexul hotelier al acestuia „Cuibul de barză” de lângă Praga, şi pentru care Babis ar putea risca o pedeapsă între cinci şi zece ani de închisoare.
Fiind al doilea cel mai bogat om din Cehia, Babis, 64 de ani, este fondatorul gigantului agro-alimentar Agrofert, care deţine de asemenea controlul asupra a două mari cotidiene din această ţară. Babis respinge acuzaţiile şi denunţă ceea ce el califică drept „complot” şi „campanie politică”.
Partidul naţionalist ANO al premierului Babis a câştigat alegerile din octombrie 2017 şi deţine 78 din cele 200 de mandate ale camerei inferioare a parlamentului. El conduce un guvern minoritar într-o coaliţie cu formaţiunea social-democrată CSSD, având de asemenea sprijinul comuniştilor.
Foto: Andrej Babis (Sursa Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii