G4Media.ro

Cehia și Grecia și-au exprimat „interesul” pentru achiziția de avioane de vânătoare…

Sursa foto: lockheedmartin.com

Cehia și Grecia și-au exprimat „interesul” pentru achiziția de avioane de vânătoare F-35 produse de Lockheed Martin, anunță un reprezentant al grupului american

Grecia şi Republica Cehă şi-au exprimat ‘interesul’ pentru achiziţia de avioane de vânătoare F-35 produse de Lockheed Martin, potrivit unui responsabil al grupului american, transmite AFP, remarcând că succesul acestui aparat pune în dificultate proiectele de apărare comună în Europa, potrivit Agerpres.

‘Grecia şi-a exprimat interesul. Republica Cehă şi-a exprimat interesul’, a declarat miercuri JR McDonald, vicepreşedinte al Lockheed Martin, responsabil cu dezvoltarea F-35, într-o conferinţă de presă organizată la salonul aeronautic de la Berlin.

Grupul este ‘în discuţii’ cu aceste două state şi, ‘din câte ştim, Republica Cehă este aproape de o decizie’, a adăugat McDonald.

În cazul Greciei, ar fi vorba despre completarea flotei de 18 avioane Rafale cumpărate anul trecut din Franţa pentru 2,5 miliarde de euro.

F-35 este considerat în prezent avionul de vânătoare cel mai performant de pe piaţă, forma fuselajului şi vopseaua specială cu care este acoperit făcându-l greu detectabil de radare sau în infraroşu.

Acest aparat se impune tot mai mult în NATO şi în Europa: Marea Britanie, Italia, Ţările de Jos, Norvegia sau Polonia au dat comenzi pentru F-35 în ultimii ani.

Varşovia a cerut chiar ‘accelerarea procesului de livrare’, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, a indicat McDonald, care a admis totuşi că livrarea primului avion, prevăzută în 2024, ‘nu va putea fi făcută mai devreme’.

Recent, şi Germania şi-a anunţat intenţia de a cumpăra 35 avioane F-35 pentru a înlocui flota învechită de aparate Tornado, în cadrul unei investiţii masive de 100 miliarde de euro pentru modernizarea armatei.

Anunţul a nemulţumit Parisul, dat fiind că proiectul unei apărări comune europene se află în centrul proiectului european al preşedintelui Emmanuel Macron.

AFP notează că succesul avionului F-35 pune în umbră aparatele Rafale şi Airbus ale Eurofighter, şi periclitează proiectul viitorului avion de luptă european (SCAF).

Piatra de temelie a proiectului Europa apărării, SCAF trece prin turbulenţe din cauza rivalităţilor legate de repartizarea producţiei între francezii de la Dassault şi Airbus, care reprezintă interesele germane şi spaniole.

Sursa foto: lockheedmartin.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Asta in timp ce Romania cumpara scump tigaii F16, vechi de 40 de ani 😉🤪🥳

  2. Bravo lor.
    Noi nu avem bani decat de F-16 scoase din uz pentru ca grija noastra sunt pensiile speciale pentru tot felul de ofiteri de birouri gradati la apelul bocancilor.

  3. Corul bocitoarelor de pe aici e haios cateodata. Ma, deștepților, vreți sa trecem de la MiG21 la F35? Voi gândiți? Foarte bine ca ne luam F16. Trebuie sa avem piloți pregătiți și obișnuiți cu pilotat avioane americane moderne înainte de a ne muta la cele de ultima generație.

    • Cehii au cumva f 16/18/15 sau îmi scăpa mie ceva!? Vrăjeală asta cu „trecerea” e pt naivi! Pilotul trebuie sa fie antrenat dinaintea cumpărării produsului cu ceva sute ore de zbor nu mai zic ca pot fi achiziționate simulatoare sau avioane de antrenament! Noi cu f 16 la 2000/2500 ore împărțit la max 100 pe an da vreo 20/25 ani de exploatare ! Atunci vom achiziționa tot second hand f 35!

    • @IONUȚ
      TE BAZEZI DOAR PE PĂREREA SUBIECTIVĂ (INTERESATĂ) A PILOTULUI AMERICAN? GREȘIT!
      CE-I ÎMPIEDICĂ PE AMERICANI SĂ-I INSTRUIASCÂ PE EUROPENI PT. A PILOTA F-35?
      ȘI ÎNCĂ CEVA : AVIOANELE G6 SUNT PE DRUM !