G4Media.ro

Cehia: țara cu cei mai mulți obezi are cea mai mare rată…

Sursa foto: Pixabay

Cehia: țara cu cei mai mulți obezi are cea mai mare rată a mortalității Covid din lume

În nicio altă ţară din lume mortalitatea de COVID-19 nu este mai mare decât în Cehia, raportat la numărul de locuitori. Un motiv este supraponderalitatea larg răspândită, arată o analiză Deutsche Welle.

În cazul deceselor cauzate de coronavirus, Republica Cehă este campion mondial. Potrivit statisticii oficiale a Ministerului Sănătăţii de la Praga, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni a lunii martie, 27.918 de oameni au murit de COVID-19 sau au decedat fiind infectaţi cu coronavirus. În fiecare zi se mai adaugă alte peste 100 de astfel de decese. „În baza unor estimări ştiinţifice numărul real al victimelor este cu cel puţin o treime mai mare”, a declarat profesorul Jan Konvalinka, vicerectorul Universităţii Caroline din Praga.

În acelaşi timp, Cehia asigură cetăţenilor săi o îngrijire medicală de calitate relativ ridicată, o performanţă economică apropiată de media pe UE, decalaj social redus iar standardul de viaţă se află pe locul doi în rândul ţărilor europene post-comuniste. Cum se potrivesc toate acestea cu numărul mare de decese provocate de SARS-CoV-2?

Cei mai mulţi experţi şi analişti din Cehia consideră că evoluţia catastrofală a pandemiei este din vina guvernului populist condus de oligarhul Andrej Babiš. „În situaţia în care în alte ţări s-a decis intrarea în lockdown, în Cehia s-au relaxat măsurile restrictive. Aşa s-a întâmplat anul trecut şi în vacanţa de vară, şi înainte de Crăciun. Acum, guvernul se gândeşte iarăşi la relaxare”, a declarat Václav Hořejší, imunolog în cadrul Academiei de Ştiinţe a Cehiei, pentru televiziunea publică.

Alte motive pentru numărul mare de decese sunt lipsa unui control riguros privind respectarea măsurilor restrictive valabile pe durata pandemiei, insuficienta monitorizare a persoanelor infectate, prea puţine testări de coronavirus şi tot mai rapida răspândire a mutaţiei britanice a virusului, mai molipsitoare şi mai periculoasă.

„Lideri” la alcool, marihuana şi tutun

Potrivit experţilor, şi stilul de viaţă nesănătos al cehilor contribuie la numărul mare de decese. Cehii se situează pe locul întâi în lume la consumul de bere pe cap de locuitor. Fiecare ceh consumă aproape 200 de litri într-un an. Cehia este şi „lider european de piaţă” la consumul de marihuana în rândul tineretului. Şi la capitolul fumat, cehii sunt fruntaşi în Europa.

În timpul pandemiei de coronavirus ies la iveală şi urmările supraponderalităţii larg răspândite în ţară. 57 la sută din femei şi 71 la sută din bărbaţi sunt în Cehia supraponderali, ceea ce îi situează şi la acest capitol pe locul întâi în rândul ţărilor UE. Studii citate de „World Obesity Federation” au arătat în primele luni de pandemie că există o legătură clară între suprapoderalitate şi riscul de a muri de Covid.

80 la sută din pacienţii cu COVID-19 sunt supraponderali

„Am fost şocaţi să descoperim o legătură atât de mare între procentul adulţilor supraponderali din ţară şi cazurile de deces provocat de COVID-19”, a declarat pentru ziarul britanic The Guardian, principalul autor al raportului, Dr. Tim Lobstein. „Legătura între supraponderalitate şi rata deceselor în cazul COVID-19 este clară şi serioasă”, a afirmat la rândul său directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Şi în Cehia medicii au încercat să-i avertizeze pe oameni de primejdia reprezentată de supraponderalitate în cazul infectării cu coronavirus. „Din păcate, Republica Cehă este deţinătorul recordului în privinţa supraponderalităţii în Europa”, a declarat pentru DW Ladislav Dušek, directorul Institutului Naţional pentru Informaţii Sanitare şi Statistică. „80 la sută din pacienţii internaţi în spital, infectaţi cu coronavirus, sunt obezi sau supraponderali”, a mai precizat el.

Burta, un „risc însemnat”

„Supraponderalii sunt cel mai puternic afectaţi”, a afirmat la radioul public Martina Vašáková, directoarea Clinicii de maladii pulmonare a Spitalului Universitar din Praga. „Totuşi, pandemia a debutat cu un an în urmă şi de atunci fiecare supraponderal a avut timp să estimeze riscul la care se expune. Ar fi avut ocazia să dea jos de atunci multe kilograme. Dar, din nefericre, constat că oamenii sunt stresaţi şi au, dimpotrivă, tendinţa de a se îngrăşa”, a mai adăugat ea.

Potrivit lui Vašáková, deja nivelul de supraponderalitate considereat în Cehia „normal” în rândul bărbaţilor şi femeilor este periculos. „Burta la bărbaţi şi femei este un risc însemnat”, avertizează ea.

„Odată cu supraponderalitatea creşte foarte mult şi riscul de a te îmbolnăvi de Covid”, a declarat şi cercetătorul Jozef Čupka cotidianului ceh „Deník N”. „Dacă o persoană supraponderală se îmbolnăveşte, există un risc mult mai mare ca ea să ajungă la spital. Iar în rândul celor internaţi în spital există un risc mult mai mare să ajungă la terapie intensivă. Iar în cazul celor ajunşi la ATI există un risc foarte mare să şi moară”, a explicat el.

Pacient cu COVID-19 internat la secţia ATI a Spitalului Universitar Thomayer din Praga

O parte a problemei este pentru Čupka interzicerea practicării sportului în spaţii închise, ca măsură de combatere a pandemiei, şi creşterea consumului de alcool şi a ratei de supraponderalitate în Republica Cehă. La mijlocul lunii aprilie se preconizează relaxarea restricţiilor, astfel încât oamenii să profite de timpul favorabil şi să facă sport în aer liber pentru a slăbi. Medicii cehi sunt încredinţaţi că în lupta cu coronavirusul contează fiecare kilogram.

Sursa foto: Pixabay


 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Mâncare, băutură şi fumat, cehii ştiu să trăiască.

  2. Ma intreb ce organ mai contribuie la infectarea cu Covid, in afara de burta. Asadar, dimensiunea conteaza in acest caz. Au dreptate, mai bine o burta mica si o scula mare, decat invers. O scula mare=Covid mic.

  3. „În situaţia în care în alte ţări s-a decis intrarea în lockdown, în Cehia s-au relaxat măsurile restrictive. Aşa s-a întâmplat anul trecut şi în vacanţa de vară …”
    Ameteala la greu, de fapt cauza e tocmai disciplina de care au dat dovada cehii, cine nu crede sa se uite pe graficul lor, la sfirsitul lui August abia ce tindeau spre 250 de cazuri zilnice. Faceti dupa aia comparatia cu noi ca sa intelegeti falsitatea acestor afirmatii si cit de pe dinafara sint acesti „experti”.